Omwille van een staking bij Bpost kan het zijn dat je pakje iets langer onderweg is. Onze excuses.

De 10 populairste meisjes- en jongensnamen

Welke babynaam kies je voor je kindje? Het is een vraag waar veel ouders mee worstelen. Er zijn zoveel leuke namen, maar welke past nu het beste bij jullie kindje? Kies je voor modern, kort en stoer of liever traditioneel? We helpen je graag op weg bij die moeilijke keuze. Hieronder vind je de 10 populairste babynamen met hun betekenis voor meisjes en jongens in België.
De 10 populairste meisjes- en jongensnamen 2024-03-06 14:49:19.909622

Meisjes

  1. Olivia
    Oorsprong: Olivia is een meisjesnaam die afstamt van het Latijnse woord oliva (olijf(boom)) of olivarius (olijfboomplanter), als symbool van vrede.
    Varianten: Liv, Livia, Livie
  2. Emma
    Oorsprong: Emma is ontstaan uit het Germaanse woord ermena, wat "groot" of "geweldig" betekent. Emma is een afkorting van namen die begonnen met “ermin” of ‘”irmin’, een naamstam die verbondenheid en macht betekent.
    Varianten: Emilia, Emmy, Irma
  3. Louise
    Oorsprong: Louise is een Franse meisjesnaam, afgeleid van de naam Lodewijk. Lodewijk is een tweestammige Germaanse naam: lod- betekent "roemvol" of "buit", -wig staat voor "strijd". De naam betekent dus zoveel als "roemvolle strijder" of "strijder om de buit". Louise is een vorstelijke naam. Heel wat keizerinnen, koninginnen en prinsessen dragen de naam.
    Varianten: Louisa, luísa, Lou
  4. Mila
    Oorsprong: Mila is een meisjesnaam, afgeleid van Slavische namen die het element “milu” bevatten. Dat betekent “geliefd”.
    Varianten: Milana, Emilia, Camilla
  5. Alice
    Oorsprong: Alice is een naam die veel wordt gebruikt in het Engels en Frans. De meisjesnaam is de afgekorte vorm van Adalais, wat is afgeleid van de Germaanse naam Adalheidis, en betekent "van nobele afkomst". Alaïs is de oude Franse vorm van de naam, afkomstig uit de Oud-Franse taal en betekent "nobel, sierlijk".
    Varianten: Alies, Alysha, Alyssa
  6. Camille
    Oorsprong: De naam Camille stamt af van het Latijnse Camillus, een oud-Romeinse achternaam. Een camillus was een jongen die de priester hielp tijdens de mis.
    Varianten: Camilla
  7. Lina
    Oorsprong: Lina komt voor in het Arabisch met als betekenis “nobel, vriendelijk”. De naam wordt ook vermeld in de Koran met als betekenis “jonge palmboom”. Lina wordt ook vaak gebruikt als verkorte meisjesnaam voor namen die eindigen op -lina, zoals Paulina of Caroline. Op deze manier heeft de naam geen eigen betekenis.
    Varianten: Linn, Lynn, Line
  8. Sofia
    Oorsprong: De naam Sofia is een variatie op de Griekse naam Sophia, wat letterlijk “wijsheid” betekent. Varianten: Sofie, Sophie
  9. Ella
    Oorsprong: De naam Ella is afgeleid van de Hebreeuwse naam Elisabeth. Letterlijk vertaald staat dit voor “God heeft gezworen, God is mijn eed, God is degene bij Wie ik zweer”.
    Varianten: Elle
  10. Juliette
    Oorsprong: Juliette is afgeleid van Julius, een Romeinse familienaam. Er zijn 2 mogelijke etymologische verklaringen voor deze naam. Enerzijds kan er een verband zijn met het Griekse woord ioulos, dat “de eerste, wollige baardharen” betekent. De naam zou dan “de jeugdige” betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit Jovilius, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent.
    Varianten: Juliana, Julie


Jongens

  1. Noah
    Oorsprong: Noah is een Hebreeuwse jongensnaam die “rust” of “troost” betekent. De naam is afgeleid van Noach, bekend vanuit de Bijbel. Noach kreeg de opdracht van God om een Ark te bouwen en overleefde zo de zonnevloed.
    Varianten: Noa, Noë
  2. Arthur
    Oorsprong: De oorsprong van de naam Arthur is niet zeker. Waarschijnlijk is hij afkomstig van het Keltische Artos, wat “beer” betekent. De naam Arthur is voornamelijk bekend geworden door de verhalen van de legendarische held koning Arthur.
    Varianten: Art, Tuur, Artur
  3. Louis
    Oorsprong: Louis is een Franse jongensnaam die net als Louise afstamt van de naam Lodewijk. Lodewijk is een tweestammige Germaanse naam: lod- betekent "roemvol" of "buit", -wig staat voor "strijd". De naam betekent dus zoveel als "roemvolle strijder" of "strijder om de buit". Net zoals Louise, was ook Louis een naam die vaak door koningen, hertogen en graven werd gedragen.
    Varianten: Lou, Lewis, Lowie
  4. Liam
    Oorsprong: Liam is de verkorte vorm van de jongensnaam "Uilliam", een Ierse variant van de voornaam Willem of Wilhelm. Deze naam is een samenstelling van twee naamstammen. ‘Wil’ betekent “wilskracht, streven” en “helm” staat voor “helm, beschermer, koning”.
    Varianten: Lyam
  5. Jules
    Oorsprong: Jules is een Franse jongensnaam afgeleid van Julius, een Romeinse familienaam. Er zijn 2 mogelijke etymologische verklaringen voor deze naam. Enerzijds kan er een verband zijn met het Griekse woord ioulos, dat “de eerste, wollige baardharen” betekent. De naam zou dan “de jeugdige” betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit Jovilius, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent. Jules begint ook als meisjesnaam aan populariteit te winnen in België.
    Varianten: Juul, Julio, Julian, Julien
  6. Adam
    Oorsprong: Adam is een Hebreeuws-Bijbelse jongensnaam die “mens” betekent. Adam was volgens het scheppingsverhaal in de Bijbel de eerste mens, rechtstreeks door God geschapen.
    Varianten: Ad, Adamh, Adan
  7. Lucas
    Oorsprong: Lucas is een Latijnse jongensnaam, afgeleid van de Romeinse eigennaam “Lucius”, wat “licht” betekent. Een andere mogelijkheid is dat de naam afstamt van het Griekse “Loukanos” dat "afkomstig uit Lucanië" betekent.
    Varianten: Luc, Luca/Luka, Luuk
  8. Gabriël
    Oorsprong: Gabriël is een Hebreeuws-Bijbelse jongensnaam en wordt vertaald als “God is mijn kracht” of “held van God”. Gabriël is vooral gekend als de aartsengel.
    Varianten: Gabe, Gabby
  9. Victor
    Oorsprong: Victor of Viktor betekent “overwinnaar” en is afkomstig uit het Latijn. Victor is een christelijke naam die veel werd gedragen (als Vittorio) door heiligen en pausen.
    Varianten: Viktor, Vic, Vik
  10. Oscar
    Oorsprong: Oscar is afgeleid van het Oud-Engelse Ansgar. “Ans” betekent “god”, “ger” staat voor “speer”. De naam betekent dus “(door de) goden (beschermde) speer(strijder)”. Een 2de mogelijkheid is dat de naam afkomstig is uit het Keltisch. Dan zou het een samenstelling zijn van de woorden Os en Cara waarbij Os “hert” betekent en Cara “vriend”. De naam Oscar zou zo dus “vriend van herten” betekenen.
    Varianten: Oskar


Hoe kies je een naam voor je baby?

Begin met inspiratie op te doen.


  • Start met het bekijken van geboortekaartjes. Kijk rond bij vrienden en familie, op de verlosafdeling of bekijk online de kaartjes van andere ouders, bv. via Tadaaz. Op deze manier krijg je een goed beeld van de namen die populair zijn en welke namen er bij jouw stijl passen.
  • Bekijk eens de top 10 babynamen in onze buurlanden. Zo heb je ook een idee over welke namen het goed doen in het buitenland.
  • Tenslotte is het ook leuk om eens een klassieke lijst van namen te bekijken. Dit zijn meestal namen die tijdloos zijn.

Als je voldoende inspiratie hebt opgedaan, kan je beginnen kiezen. Je kindje zal de naam dragen voor de rest van zijn of haar leven, en dat maakt de keuze er natuurlijk niet bepaald makkelijker op.

Samen met je partner een top 10 maken is een goede manier om te beginnen. Kies uit de namen die jullie beiden hebben genoteerd. Bij de namen die overblijven, kan je je de vraag stellen of die bijvoorbeeld goed passen bij jullie achternaam of achternamen. In België kan je ervoor kiezen om je kindje de achternaam van beide ouders mee te geven.

Nog iets om even bij stil te staan is de afkorting: kan de naam makkelijk worden verkort, en bevalt de afkorting jullie ook? Hebben jullie al een kindje, dan is het mooi meegenomen dat de naam bij de naam van jullie eerste kindje past.

Met de namenzoeker van Kind & Gezin kan je nagaan hoeveel de mogelijke naam van je kindje voorkomt in België.


Deel dit artikel