34 weken zwanger: harde buik of echte wee?

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 34? Dit kan je verwachten.
34 weken zwanger: harde buik of echte wee? 2024-03-11 16:13:23.287864

Je baby bij 34 weken zwanger

Met 34 weken is je kindje bijna volledig klaar voor de geboorte. Hij zal er pas volledig klaar voor zijn vanaf 37 weken, maar mocht hij tussen nu en 37 weken geboren worden is de kans op blijvende gezondheidsproblemen vrij klein. De kans zit er wel in dat ze je kindje eerst nog even op de afdeling neonatologie laten verblijven om zeker te zijn dat alles in orde is.

De meeste baby’s liggen vanaf week 34 al met hun hoofdje naar beneden. Hij kan nog altijd draaien tot week 36, dus geen paniek als dat bij jou nog niet het geval is. Als je kindje met 36 weken nog in stuit ligt, bestaat de kans dat je gynaecoloog of verloskundige zelf zal proberen om je kindje te draaien, dat heet een ‘uitwendige versie’. Het draaien van je baby voelt oncomfortabel, maar doet geen pijn. Het kan wel zijn dat je buik de dagen nadien wat gevoeliger is door het duwen, maar dat kan zeker geen kwaad.

Zo groot als een butternutpompoen

GEWICHT
2250 gr

LENGTE
42,5 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 34 van je zwangerschap

Het grote moment komt nu heel dichtbij. Nog amper 6 weken en jullie mogen je kleintje in jullie armen sluiten. Nu het allemaal wat zwaarder begint te worden is het belangrijk dat je op tijd rust neemt. Die laatste weken kan de vermoeidheid hard toeslaan, niet onlogisch als je bedenkt dat slapen geen evidentie meer is en dat je steeds meer last krijgt van lichamelijke kwaaltjes, zoals rugpijn en buikpijn, en dat de harde buiken ook pittiger kunnen worden.


34 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je kindje is intussen al een flinke baby en zijn plaats in de baarmoeder wordt nu heel beperkt. Elke beweging die je kindje maakt kan je als het ware voelen. Het is ook niet abnormaal als je rond deze periode meer last krijgt van harde buiken. Alles wat je doet vraagt meer inspanning van je lichaam en ook het indalen van je baby kan leiden tot harde buiken. Het is niet abnormaal als die nu heviger of zelfs pijnlijk kunnen zijn. Neem daarom die laatste weken zeker voldoende tijd om te rusten!

Zwangerschapssymptomen

Vermoeidheid

Als je in de 34e week van je zwangerschap bent, slaat de vermoeidheid weer toe. Je lichaam werkt hard om zich voor te bereiden op de bevalling en ook het extra gewicht maakt het er niet makkelijker op. Slapen lukt niet meer zo goed door je buik die vaak in de weg ligt, dagelijkse werkjes worden fysiek zwaarder en je bent sneller buiten adem.
Het extra gewicht dat je meedraagt in je buik zorgt er ook voor dat je onderrug meer belast wordt, met rugpijn tot gevolg. Die fysieke ongemakken zorgen er ook voor dat je sneller moe bent dan normaal.

Braxton Hicks-weeën

Het is niet abnormaal als je sneller last krijgt van harde buiken of Braxton Hicks-weeën. Dit zijn onschuldige weeën die de hele dag door af en toe kunnen optreden. In tegenstelling tot echte weeën zijn harde buiken niet pijnlijk en gaan ze relatief snel over. Ze worden ook niet intenser en komen niet regelmatig. Meestal gaan ze vanzelf over wanneer je rust.
Gaan de harde buiken niet over, worden ze pijnlijk en komen ze met een zekere regelmaat? Dan wordt de kans groter dat de bevalling er zit aan te komen. Harde buiken voel je vooral bovenaan in de buik, terwijl oefenweeën aanvoelen als menstruatieachtige pijn in de onderbuik. Oefenweeën kunnen ook onregelmatig zijn en kunnen ook weer ‘stilvallen’ in tegenstelling tot de ontsluitingsweeën die leiden tot de bevalling. Ontsluitingsweeën komen met een vaste regelmaat. In het begin zitten er doorgaans 5 à 6 minuten tussen 2 weeën.

Zwangerschapsverlof

In België heb je recht op 15 weken zwangerschapsrust. Daarvan kan je maximum 6 weken prenatale rust nemen. Als je gekozen hebt om deze 6 weken op te nemen voor je bevallingsdatum, wil dat zeggen dat je zwangerschapsrust nu begint. Mocht dit het geval zijn, probeer dan nog zoveel mogelijk uit te rusten voor de bevalling.

De kraamvalies

Tijdens je laatste weken denk je er best aan om je kraamvalies klaar te maken. Mocht de bevalling al op gang komen, staat die alvast klaar om mee te nemen en hoef je niet eerst nog alle spullen bijeen te zoeken. Bij Dreambaby schakelden we de hulp in van enkele pas bevallen mama’s. We vroegen hen naar hun tips en ervaringen over welke spullen je zeker nodig hebt in het ziekenhuis en bundelden die in een handige checklist. Zo kan jij zonder zorgen je kraamvalies inpakken. In de checklist vind je een overzicht voor jou, je baby en je partner, zodat je zeker niets vergeet.


TIP
Vraag zeker na in het ziekenhuis welke spullen ze zelf (niet) voorzien. Sommige ziekenhuizen voorzien namelijk zelf luiers, flesjes en verzorgingsproducten. In dat gevoel hoef jij dat niet mee te nemen.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier