36 weken zwanger: je baby is er klaar voor!

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 36? Dit kan je verwachten.
36 weken zwanger: je baby is er klaar voor! 2024-03-08 14:51:10.936778

Je baby bij 36 weken zwanger

Op 36 weken heeft je kindje niet veel ruimte meer in de baarmoeder. Het is dus volledig normaal als je hem minder voelt bewegen dan enkele weken geleden. De kans is ook groot dat je kindje aan het indalen is of al ingedaald is. In de meeste gevallen ligt hij dan in achterhoofdsligging, waardoor zijn hoofdje net tussen jouw bekken past.

Aan het einde van week 36 is je baby voldragen. De komende tijd zal hij vooral in gewicht nog groeien. Dat wil eigenlijk zeggen dat hij helemaal klaar is om geboren te worden en dat de bevalling nu ieder moment op gang kan komen. Zijn jullie er ook klaar voor 😊?

Zo groot als een snijbiet

GEWICHT
2900 gr

LENGTE
45 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 36 van je zwangerschap

De laatste weken of dagen van je zwangerschap zijn nu echt aangebroken. Na week 36 kan de bevalling namelijk ieder moment beginnen. Ligt je baby nog in stuit, dan zit de kans erin dat de gynaecoloog wil proberen om hem zelf te draaien.

Je baby is intussen ingedaald of is daar nog steeds mee bezig, wat nog enkele ongemakken met zich kan meebrengen. Nog even volhouden!

In welke week bevallen de meeste vrouwen?
De meeste geboortes vinden plaats tussen 37 weken en 42 weken zwangerschap. Daarvan worden de meeste baby’s geboren rond 40 weken.



36 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Je kindje is nu zo hard gegroeid dat hij bijna geen ruimte meer heeft om te bewegen. Daardoor voel je hem ook minder en anders dan de voorbije weken. In plaats van de hevige en plotse stampjes voel je nu eerder een voet of hand voorbijglijden. De bewegingen zijn veel minder krachtig dan voorheen. Je moet je kindje wel nog steeds minstens 1 keer per dag voelen. Is dat niet zo of maak je je zorgen, bel dan zeker met je verloskundige. Op basis van jouw beschrijving kan ze nagaan of het nodig is om je te laten langskomen voor een extra echo.


Zwangerschapssymptomen

Ligt je baby nog in stuit?

Op 36 weken zijn de meeste baby’s met hun hoofdje naar beneden gedraaid. Sommige kindjes blijven echter met hun hoofdje naar boven liggen. Dat kan onder andere het gevolg zijn van de placenta die voor de baarmoederhals ligt of van een afwijking van het bekken of de baarmoeder.

In overleg met je gynaecoloog kan er worden beslist om een uitwendige kering te doen. Daarbij zal de gynaecoloog proberen om je baby van stuitligging naar hoofdligging te draaien. Het succes van de versie hangt van verschillende factoren af, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid vruchtwater.

Lukt de versie niet? Dan zal de gynaecoloog jullie verder inlichten over wat de mogelijkheden voor de bevalling zijn. Een stuitligging hoeft namelijk niet altijd te betekenen dat een vaginale bevalling niet mogelijk is.

Hoe weet je of je baby is ingedaald?

De meeste baby’s beginnen tussen de 30 en 38 weken in te dalen, maar soms gebeurt het ook wel dat een baby pas indaalt tijdens de bevalling.

Wat is indalen?
Met indalen wordt bedoeld dat je kindje naar beneden zakt tot in jouw bekken. Het hoofdje komt ‘vast te zitten’ tussen je bekkenbotten, zo ligt je baby klaar voor de geboorte.


De meeste vrouwen voelen weinig of niets van het indalen, omdat het een geleidelijk proces is. Sommige vrouwen kunnen last krijgen van harde buiken of indalingsweeën. Dat kan gepaard gaan met krampen in de onderbuik (vergelijkbaar met erge menstruatiepijn) of een scherpe of stekende pijn in je liezen.
Dankzij het indalen krijgen je longen terug een beetje meer plaats, waardoor je minder snel buiten adem bent. Tegelijkertijd zorgt het er wel ook voor dat je nog vaker moet plassen, omwille van de extra druk die op je blaas komt te staan.

Diarree op het einde van je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap komen alle organen in je buik onder druk te staan door je groeiende baarmoeder. Ook de maag en darmen worden naar boven en opzij geduwd om plaats te maken. Die druk op je darmen kan de werking van de spijsvertering verstoren, wat kan leiden tot diarree of misselijkheid.
Wanneer je na 37 weken zwangerschap last hebt van diarree, kan het erop wijzen dat de bevalling nadert. Naar het einde van je zwangerschap toe komt de productie van het hormoon prostaglandine op gang. Dat zorgt voor het verzachten van de baarmoederhals en het samentrekken van de baarmoeder, maar dit kan ook diarree veroorzaken. Meestal zijn er naast diarree nog andere symptomen aanwezig die het begin van de bevalling aankondigen, zoals onder andere erge rugpijn en voorweeën.

Heb je al een knuffel uitgekozen?

Dat je baby knuffelen niets dan voordelen heeft is geen geheim. Tijdens het knuffelen komt oxytocine – ook wel knuffelhormoon genoemd – vrij. Dat hormoon geeft ons een fijn gevoel en zet ons aan om verbinding te zoeken met elkaar. Daarom speelt knuffelen zo’n belangrijke rol bij de hechting tussen ouder en baby.

Ook huid-op-huidcontact vinden baby’s prettig en ze hebben er een grote behoefte aan. Het helpt om je kindje te kalmeren en ze zouden er rustiger door slapen. Een ideale manier voor dat huidcontact is een babymassage. Het is een ontspannend moment voor jou en je kindje en het helpt om angst en stress bij je kindje te verminderen.

Zoek zeker een leuke knuffelbeer uit voor je kindje. Die knuffel kan troost brengen als je baby verdrietig is en als jij er even niet bent en de knuffel kan je kindje later door moeilijke situaties helpen, denk maar aan wanneer hij de eerste keer bij oma en opa gaat logeren, of wanneer hij de eerste keer naar de crèche gaat. Om je baby te laten hechten aan zijn knuffel kan je die bijvoorbeeld betrekken in jullie dagelijkse rituelen. Laat de knuffel nog uit het babybedje tot je kindje 6 maanden is, zo voorkom je dat hij de ademhaling van je kindje zou belemmeren, moest hij per ongeluk op zijn gezichtje terechtkomen. Je kan de knuffel bijvoorbeeld op de commode of een kast zetten, zodat je kindje hem wel altijd kan zien.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance