40 weken zwanger: je uitgerekende datum!

Een kindje krijgen is één van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kindje groeit week na week en ook je lichaam ondergaat heel wat veranderingen. Klaar voor week 40? Dit kan je verwachten.
40 weken zwanger: je uitgerekende datum! 2024-03-11 07:33:07.393376

Je baby bij 40 weken zwanger

Het is nu bijna echt zover, want week 40 staat gelijk aan je uitgerekende datum! Je baby is er volledig klaar voor, maar wist je dat minder dan 5 % van de baby’s op hun uitgerekende datum geboren worden?

De schedel van je kindje is nog niet volledig toegegroeid, maar bestaat uit 3 ‘losse platen’. Tijdens de geboorte kunnen deze platen een beetje over elkaar schuiven, waardoor je baby makkelijker door het geboortekanaal kan. Goed voor hem, maar zeker ook voor jou 😉.

Zo groot als een pompoen

GEWICHT
3400 gr

LENGTE
50 cm

Wat gebeurt er bij jou in week 40 van je zwangerschap

‘Moet je ons nog niets vertellen?’, ‘voel je nog niets?’, ‘nog steeds geen baby?’… Je kent het waarschijnlijk wel. Familie en vrienden lijken nu zelfs zenuwachtiger voor de geboorte dan jullie zelf. Hoe goed bedoeld het ook is, het helpt jullie op dat moment niet verder. Durf zeker aan te geven dat jullie nu even tijd voor jezelf willen in plaats van honderden vragen. Inmiddels zijn jullie ook helemaal klaar voor de komst van jullie kindje en is er ook niet veel anders meer te doen dan gewoon af te wachten. Geniet nog even samen en probeer nog voldoende te ontspannen.



40 weken zwanger: wat voel je in je buik?

Nu je uitgerekende datum heel dichtbij komt voel je elk pijntje in en rond je buik. Dat is heel normaal en is ook een teken dat je hard naar de bevalling toeleeft. Je kan nu meer last krijgen van voorweeën of pijnlijke harde buiken. Deze duren zo’n 20 à 40 seconden en kunnen een tijdje aanhouden. Als de voorweeën met een vaste regelmaat komen en toenemen in intensiteit, is de kans groot dat de bevalling is begonnen.


De bevalling

Hoe voel je je vlak voor de bevalling?

Er zijn een aantal symptomen die er kunnen op wijzen dat de bevalling heel binnenkort zal beginnen, zeker als ze in combinatie met elkaar voorkomen. Welke jij juist zal voelen of in welke mate of frequentie is moeilijk te voorspellen, elke vrouw ervaart dit namelijk op haar eigen manier.

  • Voorweeën die leiden tot echte weeën: regelmatige, pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die toenemen in frequentie, duur en intensiteit.
  • Het breken van de vliezen kan wijzen op het begin van de bevalling. In de meeste gevallen breken de vliezen pas tijdens de ontsluitingsfase.
  • Rugpijn: sommige vrouwen ervaren lage rugpijn, die kan aanvoelen als zware menstruatiekrampen, in aanloop naar de bevalling.
  • Maagpijn, misselijkheid of diarree: om je baarmoeder te laten samentrekken maakt je lichaam prostaglandine aan. Door dit hormoon kan je je misselijk voelen of diarree krijgen.
  • Bloederig slijmverlies door het verliezen van de slijmprop: door de veranderingen in de baarmoederhals kan je de slijmprop verliezen. De slijmprop sluit tijdens de zwangerschap de baarmoedermond af, zodat je baby beschermd blijft voor invloeden van buitenaf. Het verliezen van de slijmprop staat niet automatisch gelijk aan de start van de bevalling, sommige vrouwen verliezen hem al een paar weken voor de uitgerekende datum. Het is wel een teken dat je lichaam zich aan het voorbereiden is op de bevalling.

Als je vermoedt dat de bevalling begint, neem je best contact op met je gynaecoloog of verloskundige. Hou je symptomen zeker bij zodat je hen goed kan informeren.

Het verloop van de bevalling

In de eerste fase, ook wel de latente fase genoemd, begint de baarmoeder zich voor te bereiden op de bevalling. Je hebt nu beginnende weeën die regelmatig terugkomen. De cervix, of de baarmoederhals, begint te verweken en te openen. Deze fase duurt gemiddeld zo’n 8 à 12u.

In de actieve fase worden de samentrekkingen van de baarmoeder krachtiger en frequenter. Je hebt nu ontsluitingsweeën. Je krijgt meer opening en de baby begint zich naar beneden te bewegen door het geboortekanaal. Gynaecologen rekenen ongeveer een uur per centimeter ontsluiting.

Wanneer je volledige ontsluiting hebt, zal je automatisch de drang krijgen om te gaan persen. De ontsluitingsweeën gaan over in persweeën tijdens de uitdrijvingsfase. Als het je eerste kindje is duurt deze fase iets langer dan bijvoorbeeld bij een tweede kindje, gemiddeld 45 minuten tot een uur. Na deze fase kan je eindelijk je baby voor de eerste keer vasthouden!

Nadat je baby geboren is, blijft de baarmoeder samentrekken om de placenta en de resterende weefsels uit de baarmoeder te duwen, dit noemen ze de nageboorte.

Waarom beginnen de meeste bevallingen ‘s nachts?
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat de meeste bevallingen 's nachts beginnen. Er zijn wel enkele theorieën die verklaren waarom de meeste vrouwen 's nachts bevallen:

  • Ontspanning: 's nachts ben je vaak meer ontspannen, omdat het donker is en er minder afleidingen zijn. Hierdoor kan het lichaam zich beter ontspannen en kan de bevalling makkelijker beginnen.
  • Melatonine: melatonine is een hormoon dat 's nachts wordt aangemaakt en een rol speelt bij de slaap-waakcyclus. Sommige onderzoeken suggereren dat dit hormoon de baarmoeder kan stimuleren om samen te trekken, wat kan bijdragen aan de start van de bevalling.
  • Zwaartekracht: wanneer je in bed ligt of zit, kan de zwaartekracht de baby naar beneden trekken en de bevalling bevorderen.


Hoe lang kan en mag je overtijd gaan?

De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken zwangerschap. Zolang met je kindje alles in orde is, is er niet meteen een reden om ongerust te zijn. Week 42 van de zwangerschap wordt meestal wel als uiterste datum gezien, omdat de werking van de placenta na 42 weken kan beginnen af te nemen. Om zeker geen risico te lopen zijn er veel gynaecologen die opteren om de bevalling al bij 41 weken in te leiden.

Cadeautjes van je geboortelijst afhalen
Zodra vrienden of familie cadeautjes van je geboortelijst hebben gekocht kan je deze gaan afhalen. Maak zeker gebruik van onze afhaalservice om je betaalde artikelen te laten klaarleggen in jouw Dreambaby-winkel. Je kiest zelf een tijdstip, zodat je niet hoeft te wachten.

Deel dit artikel

Edit link

Your tag

Start je geboortelijst hier

Edit link

Your tag

Créez votre liste de naissance