15 procent van de borelingen zijn huilbaby’s

Als troost niet lijkt te helpen en je baby blijft herhaald doorhuilen, dan heb je misschien een huilbaby. Ongeveer 15 procent van alle baby’s behoren tot deze categorie. Ze huilen minimaal drie weken lang, minstens drie dagen per week, minimaal drie uur per dag. Het kunnen zowel jongens als meisjes zijn en het heeft niets te maken met het soort gezin waarin ze geboren zijn. Op de peuterleeftijd is er bovendien geen verschil meer te merken tussen normaal huilende baby’s en huilbaby’s.

Op zoek naar een reden

Bij de grote meerderheid van de huilbaby’s is er geen duidelijk aanwijsbare reden. Vaak geven ze ondanks hun aanhoudende huilbuien geen zieke indruk. Toch is een medische controle aangewezen. Misschien ligt de oorzaak immers bij oprispingen door een (verkeerde) manier van drinken of een ontsteking in de slokdarm.

Het kan echter ook zijn dat zoon- of dochterlief gewoon niet snel tevreden is. Misschien krijgt baby te veel prikkels of net niet genoeg en moet je op zoek naar zijn eigen ritme. Nog meer dan andere pasgeborenen hebben huilbaby’s immers veel behoefte aan regelmaat.

Hoe sleep je er jezelf doorheen?

Als je net terug op krachten komt na de bevalling is een huilbaby beslist geen lachertje. In plaats van op een roze wolk te leven, kom je amper nog aan slapen toe, word je prikkelbaar en dreigt je relatie misschien onder druk te komen. Naast de uitputting slaat de twijfel toe. Ben je wel een goede moeder of vader? En wat moet je met al het advies dat je krijgt? Zoek echter tijdig professionele hulp als het allemaal te veel wordt. Het wil niet zeggen dat je een slechte mama of papa bent, wel dat je het beste wil voor je baby.