De babykamer inrichten is een tof project om helemaal toe te leven naar de komst van je kindje. Maar hoe maak je van de ruimte die straks de babykamer wordt een leuk slaapplekje? Van het kiezen van de meubeltjes tot het juiste beddengoed: wij verzamelden alle tips voor de perfecte babykamer.


Babykamer inrichten: zo begin je eraan

Wanneer beginnen aan de babykamer?

Het tweede trimester is het ideale moment om te beginnen aan de babykamer. De eerste maanden ben je er misschien niet echt mee bezig en het laatste trimester is meestal wat zwaarder. Wat kan je wel houden voor de laatste maanden? De decoratie! Dat lichte en leuke werk is de kers op de taart voor een originele babykamer.

Denk na over de kamerindeling

Heb je meubeltjes op het oog? Dan is het tijd om even stil te staan bij de indeling van de babykamer. Hoe ga je de ruimte gebruiken? Waar plaats je het bed, de commode en de eventuele kast? De indeling van de babykamer moet voor jou logisch en comfortabel zijn. Afmetingen zijn soms misleidend. Maak daarom een plan van de kamer op schaal en teken er de meubels in, zodat je zeker bent dat alles er netjes in past. Zo'n plan kan je op papier maken, maar je kan ook een online tekenprogramma gebruiken.

Maak een moodboard

Elk jaar opnieuw brengen hippe babymerken prachtige nieuwe collecties uit. En het liefst zou je die allemaal in huis halen. Herkenbaar? Om te vermijden dat de babykamer een allegaartje wordt van verschillende stijlen, maak je best op voorhand een moodboard. Laat je inspireren door allerlei stijlen en trends op Pinterest, Instagram of dreambaby.be en verzamel alle ideeën en beelden op een creatief bord. Wij deden al een eerste aanzet.

Babykamer schilderen

Levis

Wanneer kan je dan best de babykamer schilderen? Eigenlijk van zodra je start met het inrichten van de babykamer. De kamer moet tenslotte goed kunnen verluchten tegen de komst van je baby. Tijdens je zwangerschap kan je best aan de slag gaan met verf op waterbasis.

Hou je van klassieke tinten of verkies je toch felle kleuren? Alles kan! Zorg er wel voor dat je de juiste kleuren combineert om de harmonie in de ruimte te bewaren. Ga bijvoorbeeld voorsobere muren en combineer met gekleurde accessoires.

Of schilder één muur in een felle kleur en de andere in neutrale tinten. Heb je een kleinere babykamer? Dan creëer je met witte of lichte kleuren meer ruimtegevoel. Ben je op zoek naar de mooiste kleurencombinaties voor de babykamer? Samen met Levis ontwikkelden we 10 verfkleuren die je eindeloos kan mixen & matchen.

Gordijnen in de babykamer

Baby's zijn heel gevoelig voor licht. De eerste weken kennen baby's het verschil tussen dag en nacht niet, maar ze zullen wel sneller hun ritme vinden als ze 's nachts in een volledig verduisterde kamer liggen. Daarom is het een goed idee om eventueel dikkere overgordijnen te hangen.

Handig

Mix & Match : Dreambee by Levis

LEES ARTIKEL

Babykamermeubels: dit heb je zeker nodig

Weet je welke richting je uit wil met de babykamer? Dan is het tijd om de babykamermeubels te kiezen. Deze meubeltjes mogen zeker niet ontbreken:

zitplekje

Wieg of babybed

Baby’s slapen de eerste maanden vaak in de kamer van de ouders. Dan is het handig als je een wieg of co-sleeper in de kamer hebt staan. Een co-sleeper of bedside crib is een wiegje dat je naast of aan jullie bed bevestigt. Co-sleeping is gezellig en biedt heel wat voordelen voor jou en je baby.

Je kan vanaf de geboorte ook kiezen voor een babybed, maar weet dat een wieg of co-sleeper je baby de eerste maanden de meeste geborgenheid biedt. Na 6 maanden zal je baby de wieg ontgroeid zijn en is het sowieso tijd om de overstap te maken naar een babybed of meegroeibed. Een babybed heeft vaste afmetingen, een meegroeibed kan je later omvormen van babybed naar eenpersoonsbed.

TIP: Ook wanneer je eerst voor een wieg of co-sleeper kiest, is het handig dat het babybedje al klaarstaat. Zo kan je makkelijk omschakelen naar het babybed als je kindje er klaar voor is én past het bedje perfect bij de andere babykamermeubels.

Commode

Een commode met verlengstuk in de babykamer is heel handig om je baby te verschonen en aan te kleden. Luiers, kleding en andere verzorgingsspullen: je hebt meteen alles binnen handbereik. Heb je geen luiertafel meer nodig? Dan verwijder je het verlengstuk en gebruik je het meubel weer als gewone commode.

commode

Kleerkast (met 2 of 3 deuren)

Je wil natuurlijk graag een mooie kleerkast, maar sta op voorhand ook eens stil bij de binnenkant van de kast. Hang je kleertjes liever op of vind je het aantal legplanken belangrijker? Op het montageplan zie je in detail hoe de kast er vanbinnen uitziet.

Kies je voor een meegroeibed? Dan koop je best meteen een kleerkast met 3 deuren. Zo heb je ook voldoende kastruimte als je kindje groter wordt.

Een zitplekje

Om je baby ‘s nachts of overdag te voeden of te troosten, moet je goed kunnen zitten. Voorzie dus zeker ook een comfortabele stoel in de babykamer. Let erop dat de stoel niet te diep zit, zodat je kan opstaan zonder je handen te gebruiken.

Eventueel: nachtkastje en wandplankje

Voor veel kamers kan je ook een bijhorend nachtkastje en wandplankje aankopen. Ideaal voor kleine babyspullen en decoratie.

Handig

Co-sleeper: je baby heerlijk dichtbij

Lees artikel

Moeiteloos van klein naar groot bed

Lees artikel

Complete babykamersets

Wil je graag meteen een complete babykamer aankopen? Dan kies je best voor een babykamerset. In ons assortiment vind je 2-delige babykamersets met (meegroei)bed en commode, en 3-delige babykamersets bestaande uit een (meegroei)bed, een commode en een 2- of 3-deurskast. Een set is niet enkel handig, maar ook voordelig. Een 2-delige set wordt gratis aan huis geleverd en bij een 3-delige set krijg je daar ook nog eens 10 % korting bovenop.

Heb je thuis inbouwkasten of heb je een speciaal erfstuk als babybedje gekregen? Alle babykamermeubels in ons assortiment zijn ook los verkrijgbaar.

TIP: Wil je graag verschillende babykamers vergelijken in prijs? Let dan op het materiaal. Het gebruikte materiaal kan de prijs namelijk sterk beïnvloeden. Meubels uit spaanplaat zijn bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan meubeltjes uit mdf of massief hout. Sommige kasten zijn ook uitgerust met soft-close. Ook dat beïnvloedt de prijs.

Bekijk alle babykamersets

Is de babykamer af? Met onze babykamerchecklist kijk je makkelijk na of je werkelijk alles in huis hebt.

In ons assortiment vind je meubels in allerlei stijlen en kleuren. Ben je op zoek naar een witte babykamer? Ontdek hier 5 witte babykamers om bij weg te dromen.

Handig

Babykamerchecklist

Klik hier

Welke matras en beddengoed kiezen?

Babykamer gekozen? Check! Dan is het tijd om op zoek te gaan naar de perfecte babymatras. Waarop moet je letten? Het belangrijkste is dat de matras perfect in het wiegje of babybedje past. Zo voorkom je gevaarlijke gleuven tussen de matras en het kader van de wieg of het bed. Als jij en/of je partner allergisch bent aan huisstofmijt, kies je best voor een matras met antiallergische eigenschappen. Meer tips vind je in dit blogartikel.

Weet je nog niet helemaal hoe je deze tips kan vertalen naar de perfecte babymatras? Onze keuzehulp helpt je met 3 eenvoudige vragen naar jouw ideale matras voor je kindje.

Matras gevonden? In ons uitgebreid assortiment park- en bedtextiel vind je het beddengoed van de hipste merkjes om de babykamer aan te kleden. In dit blogartikel lees je welk beddengoed je precies nodig hebt.

Wil je een echte jongensbabykamer creëren? Droom je van een typische meisjesbabykamer of hou je de kamer graag genderneutraal? Welk type kamer je ook wil creëren, bij Dreambaby vind je alles wat je nodig hebt voor jouw droombabykamer.

Ontdek onze matrassen

Handig

Keuzehulp: hoe kies je de perfecte matras?

Klik hier