babykamer van je dromen in 7 stappen
INSPIRATIE

7 tips voor de mooiste babykamer

Je kindje is op komst! Hoe maak je van de ruimte die straks de babykamer wordt een leuk slaapplekje? Laat je stap voor stap begeleiden om je droomkamer in te richten.

1. Begin op tijd

Als je zwanger bent, komt er heel wat op je af. En hoe ronder je buik wordt, hoe minder je kan en mag doen. Het tweede trimester van je zwangerschap is daarom ideaal om met de babykamer te beginnen. De eerste maanden ben je er nog niet echt mee bezig en het laatste trimester is meestal wat zwaarder. Wat je wel kan houden voor je laatste zwangerschapsmaanden: de decoratie! Dat leuke én lichte werk is de kers op de taart voor een originele babykamer.

2. Veiligheid eerst

Tijdens je zwangerschap kan je het best verf op waterbasis gebruiken. Sowieso moet de kamer ook goed kunnen verluchten voor je baby komt. Laat de schilderwerken dus op tijd beginnen! Hou ook rekening met de lijm van de vloerbekleding en de nieuwe meubels. Ook hier geldt: hoe vroeger je ermee start, hoe beter!

3. Kies je meubels

Een wieg of babybedje

Een wiegje of co-sleeper is ideaal voor de eerste maanden na de geboorte. Je baby voelt er zich veilig en geborgen in. En je kan et ook makkelijk naast of tegen je eigen bed plaatsen. Tot ongeveer 3 jaar, slaapt je kindje in een babybed met hoge randen. Al onze bedjes voldoen aan de Europese veiligheidsnormen, zoals wat betreft de afstand tussen de spijlen bijvoorbeeld. Je kan ook kiezen voor een meegroeibed. Dankzij de twee bijgeleverde zijplanken vorm je het babybed snel en eenvoudig om tot een eenpersoonsbed.

Een commode

Een commode met verlengstuk is handig om je baby op te verschonen en aan te kleden. En je hebt alles bij de hand wat je nodig hebt, zoals luiers, kleding en andere babyspullen. Geen luiertafel meer nodig? Verwijder dan het verlengstuk van de commode.

Een kleerkast

In een babykamer kan je niet genoeg opbergruimte hebben! Een kleerkast is ideaal om kleertjes, slaapzakken, lakentjes en andere spullen te bewaren. En je kiest zelf of je een kast met twee of drie deuren wil.

Een zitplekje

Om je baby ‘s nachts of overdag te voeden of te troosten, moet je goed kunnen zitten. Voorzie dus zeker ook een comfortabele stoel in de babykamer, die niet te diep zit. Zodat je kan opstaan zonder je handen te gebruiken.

4. Deel de kamer in

Hoe ga je de ruimte gebruiken? Waar kan je best de meubels plaatsen? De indeling van de babykamer moet voor jou logisch én comfortabel zijn. Afmetingen zijn soms misleidend. Maak een plan van de kamer op schaal en teken er de meubels in. Je kan op papier werken, of een online programma gebruiken.

5. Maak een moodboard

Laat je inspireren door stijlen en trends op Pinterest, Instagram of onze website en verzamel alle ideeën en beelden die je leuk vindt op een creatief bord.

6. Breng kleur in de kamer

De kleuren die je kiest, bepalen de stijl en de sfeer van je babykamer. Klassieke tinten of liever felle kleuren? Alles kan! Op voorwaarde dat je niet overdrijft en de juiste kleuren combineert. Want harmonie is belangrijk voor je baby. Ga bijvoorbeeld voor sobere muren, gecombineerd met gekleurde accessoires. Of schilder één muur in een felle kleur en de andere in neutrale tinten.

7. Zorg voor het juiste licht

Een baby slaapt veel en is heel gevoelig voor licht. De eerste weken kent hij het verschil niet tussen dag en nacht. Als hij ’s nachts in een volledig verduisterde kamer ligt, zal hij sneller zijn ritme vinden. Hang dus eventueel dikkere overgordijnen. Vaak moet je ‘s nachts je bed uit om je baby te voeden, verschonen of troosten. Niet makkelijk in het donker! Een dimmer of een klein nachtlampje in de babykamer toont je de weg.