Aandacht, broertje of zusje op komst!

Net op het ogenblik dat je peuter zijn eigen ik heeft ontdekt en zich het middelpunt van de wereld waant, wordt broertje of zusje geboren. “Jij wordt grote broer/zus”, klinkt het dan uit de mond van mama en papa. Stoer! Al is dat een beetje een overtrokken voorstelling van de realiteit. Je peuter is tenslotte nog bijzonder kwetsbaar en afhankelijk. Vaak dreigt de nieuwkomer zijn veilige, prille bestaan overhoop te gooien.

Samen in verwachting

Als grote broer of zus amper 2 jaar is, snapt hij of zij niet veel van de grote gebeurtenis. Wacht best tot mama een buikje krijgt om het grote nieuws te melden. Doe het zo mogelijk aan de hand van een concreet voorbeeld. Misschien is er in je omgeving net een kindje geboren en kan je even op bezoek. Of misschien heeft het schaap van de buren net een lammetje gekregen. Nadien kan je je peuter betrekken bij de voorbereidingen.

  • Laat hem geboortekaartjes kiezen.
  • Laat hem een tekening maken om het wiegje van de nieuwkomer te versieren
  • Laat hem zakjes suikerbonen vullen.
  • Iets grotere kinderen kunnen het nieuws persoonlijk melden aan familie of kennissen met een tekening, een knutselwerkje.
  • Stop evenveel kleine snoepjes in een pot als er dagen zijn tot de uitgerekende geboortedatum. Ideaal om de verwachtingsmaanden te zien slinken… 

Stel andere grote gebeurtenissen uit

De verandering die op til staat is voor iedereen ingrijpend, dus vermijd je beter dat er twee grote gebeurtenissen samenlopen. Stel die zindelijkheidstraining dus beter nog wat uit en misschien is het ook geen goed idee om nu van werk te veranderen of te verhuizen, te verbouwen,… of voor het eerst naar school te gaan. Het maakt de komst van je nieuwe baby voor je peuter of kleuter alleen maar moeilijker om te behappen. Uiteindelijk wil hij immers niets liever dan dat zijn vertrouwde routine gewoon doorgaat.

Gerelateerde blogberichten

Een aankondiging om nooit te vergeten

Lees artikel