Alles over kinderziekten: de vijfde en zesde ziekte

De vijfde ziekte (ook gekend als erythema infectiosum) en de zesde ziekte (driedagenkoorts) zijn minder gekend dan waterpokken, mazelen, rodehond of kinkhoest. Gelukkig zijn ze niet zo ernstig.

DE VIJFDE ZIEKTE

Vijfde ziekte, zei je ?

Het virus van de ‘erythema infectiosum’ komt vooral voor bij kinderen in de basisschoolleeftijd. Meestal voelt het kind zich niet ziek. Het virus manifesteert zich door:

  • Kleine en grote vlekken op het gezicht.
  • Die zich vervolgens verspreiden over het hele lichaam.
  • Gaat soms vergezeld van lichte koorts.

Is je kind besmettelijk?

Lichtjes. Het virus verspreidt zich door hoesten of speeksel van een besmet persoon tijdens de eerste zeven dagen van de incubatieperiode (die tien dagen duurt). Eens de symptomen zichtbaar zijn, is het virus niet langer overdraagbaar.

Hoe je kind verzorgen?

Er bestaat geen behandeling. De ziekte is goedaardig en verdwijnt spontaan.  

Wanneer naar de arts?

Voor zwangere vrouwen is het aangeraden om naar de dokter te gaan, want de besmetting vergroot het risico op een miskraam.

DE ZESDE ZIEKTE

Zesde ziekte, zei je?

Ook ‘driedagenkoorts’ genoemd. De ziekte komt voor bij kindjes tussen 6 maanden en drie jaar en manifesteert zich via een hoge koorts die meerdere dagen duurt.

Is je kind besmettelijk?

Helemaal niet, of zeer weinig: het is mogelijk dat besmette kindjes het virus overdragen op andere kinderen van 6 maanden tot 3 jaar. Vanaf 3 jaar zijn kindjes volledig immuun.

Hoe je kind verzorgen?

De ziekte is ongevaarlijk en duurt niet langer dan 7 dagen. Ga de koorts te lijf met een koortswerend middel, veel water en rust.

Wanneer naar de arts?

Het is een goedaardige ziekte die spontaan geneest, een bezoek aan de arts is geen must.

Supersnelle koortsthermometer, elektrische neusreiniger, luchtbevochtiger, aerosoltoestel …? In het assortiment Baby’s gezondheid in onze webshop vind je heel wat handige hulpmiddelen om het ongemak van je zieke kindje te verlichten.