Alles over kinderziekten: kinkhoest

Eerst een ‘kleine verkoudheid’, dan steeds intensere, schorre hoestbuien? Misschien heeft je kind kinkhoest. Hoe sneller de diagnose, hoe efficiënter de antibioticabehandeling.

Kinkhoest, zei je ?

Dit virus tast de ademhalingswegen aan en treft het vaakst baby’s en jonge kinderen die (nog) niet ingeënt zijn.
De symptomen:

  • Eerst een ‘klassieke’ verkoudheid met koorts en niezen.
  • Nadien:  spontane hoestaanvallen, met een zware hoest en gierende ademhaling (soms ophoesten van slijm).

Is je kind besmettelijk?

Ja, zeer besmettelijk! De bacterie wordt overgedragen door hoest- en niesbuien van besmette personen.  
Opgelet: het is een latent virus want de symptomen verschijnen maar 1 tot 2 weken na de besmetting. Kinkhoest is drie tot vier weken besmettelijk.

Ook volwassenen uit de omgeving van de baby of het kindje moeten opletten wanneer ze een aanhoudende hoest hebben: ze hebben misschien kinkhoest (die minder ernstig is bij volwassenen) en lopen het risico die over te dragen op het kind.

Hoe je kind verzorgen?

Kinkhoest kan preventief behandeld worden met vaccinatie (ook bij mensen uit de omgeving van het kindje, zelfs vóór de geboorte, en bij de toekomstige mama, tussen de 24ste en 32ste week van de zwangerschap).
Als je kind de ziekte oploopt:

  • Hou je kind rustig, om zo de ademhaling te vergemakkelijken tijdens de hoestaanvallen.
  • Hef regelmatig zijn/haar hoofdje op in bed, laat het iets meer rechtop slapen.
  • Zeer jonge kindjes worden altijd opgenomen in het ziekenhuis, oudere kindjes worden behandeld met antibiotica.

Wanneer naar de arts gaan?

Als je kindje symptomen van kinkhoest vertoont, ga dan METEEN naar je arts. Hoe jonger je kindje, hoe serieuzer je de ziekte moet nemen. Want als de ziekte slecht behandeld wordt, kan kinkhoest ernstige gevolgen hebben:

  • De uitputtende hoest kan leiden tot ademnood.
  • Bij een zuigeling  kan de ziekte stuipen en longontsteking veroorzaken, soms zelfs neurologische aandoeningen met een risico op verlamming, psychomotorische achterstand en/of overlijden.

Supersnelle koortsthermometer, elektrische neusreiniger, luchtbevochtiger, aerosoltoestel …? In het assortiment Baby’s gezondheid in onze webshop vind je heel wat handige hulpmiddelen om het ongemak van je zieke kindje te verlichten.