Alles over kinderziekten: mazelen of morbilli

Ouders die het zelf hebben gehad, zullen het zich vast nog herinneren: mazelen zijn geen pretje. De ziekte is steeds zeldzamer, maar de complicaties kunnen ernstig zijn.

Mazelen, zei je?

Aangezien de meeste kinderen gevaccineerd zijn komen mazelen net als rodehond steeds minder voor.
De symptomen:

  • Twee weken na de besmetting door het virus: een verkoudheid of lopende neus.
  • Andere mogelijke verschijnselen: keelpijn, niezen, een droge hoest, rode ogen en koorts.
  • Nadien verschijnen paarsrode licht jeukende vlekjes op het gezicht, achter de oren, in de hals, op de romp, armen en benen.

Is je kind besmettelijk ? Ja. Het virus verspreidt zich via:

  • speekseldruppeltjes van een besmet kind dat niest, hoest of spuugt,
  • contact met besmette handen, bekers of speelgoed.

Hoe je kind verzorgen?

Eens de ziekte is uitgebroken, bestaat er geen enkel geneesmiddel ‘tegen de mazelen’. Je dokter zal alleen maar antibiotica voorschrijven bij een bacteriële infectie (een oor- of longontsteking).

Om de koorts te doen zakken, kan je:

  • Een koortswerend middel toedienen.
  • Veel water geven om te hydrateren.
  • Je kindje maximaal laten rusten.

Wanneer naar de arts?

Doen de symptomen bij je kind denken aan mazelen? Twijfel dan niet en raadpleeg je arts, want in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen mazelen zelfs hersenontsteking veroorzaken.

De complicaties kunnen trouwens divers zijn: middenoorontsteking, bronchitis, longontsteking, maar ook stuiptrekkingen en zelfs hersenontsteking met soms onomkeerbare effecten (mentale achterstand, verlamming of zelfs de dood).

De Hoge Gezondheidsraad raadt het drievoudige MBR-vaccin (tegen mazelen, bof en rubella) aan, met een eerste dosis op de leeftijd van 12 maanden en een herhalingsdosis op de leeftijd van 10-11 jaar.

Supersnelle koortsthermometer, elektrische neusreiniger, luchtbevochtiger, aerosoltoestel …? In het assortiment Baby’s gezondheid in onze webshop vind je heel wat handige hulpmiddelen om het ongemak van je zieke kindje te verlichten.