Welke groep van autostoelen kiezen?

Opdat een autostoel perfect veilig en effectief is, moet hij aangepast zijn aan de leeftijd en lichaamsbouw van je kind. Dreambaby helpt je om de juiste groep van autostoelen te kiezen.

De groepen van autostoelen

Volgens de Europese veiligheidsnorm R44/04 moeten autostoelen ingedeeld worden in groepen. Deze groepen gaan van 0+ voor de pasgeborenen tot 3 voor de grotere kinderen. De groepen helpen je om te beslissen welke autostoel het best bij je kleintje past.

De indeling van de groepen is gebaseerd op het gewicht van het kind. Puur ter informatie geven we ook de geschatte leeftijd tot wanneer je kind deze autostoel mag gebruiken.

Wanneer overschakelen naar een hogere groep autostoelen?

Over het algemeen mag je overschakelen naar een hogere groep van autostoelen wanneer het hoofdje van je kind boven de autostoel uitkomt of wanneer het maximale gewicht voor deze stoel bereikt is. Het is niet erg dat de voeten van je kind onder de stoel uitkomen, een stoel uit een lagere groep zal dan nog steeds de beste bescherming bieden aan je kind.

Voor autostoelen uit de groepen 0+ en 0+/1

Stap niet te snel over naar een hogere groep, de positie met de rug naar de weg is immers de meest veilige. Wacht tot het hoofdje van je kind over de kuip van de draagbare autostoel komt of tot wanneer je kind het maximaal aantal toegestane kilo’s van de stoel heeft bereikt.

Voor autostoelen uit de groepen 1, 2, 3

Schakel over naar een hogere groep van zodra de schouders van je kind 2 cm boven de hoogste stand van de gordels uitsteken. Volgens de Belgische wet ben je verplicht een autostoel of verhoogkussen te gebruiken tot 1m35 (ongeveer 10 jaar).

Autostoelen voor overlappende groepen

Bepaalde autostoelen zijn geschikt voor verschillende groepen: 0+/1, 1/2/3 en 2/3.

Deze autostoelen kunnen langer gebruikt worden en zijn dus voordeliger. Ze beantwoorden probleemloos aan alle voorgeschreven normen, maar zijn minder specifiek aangepast aan de leeftijd en lichaamsbouw van je kind. Vaak zijn de autostoelen uitgerust met verkleinkussens of uitneembare zitkussens voor de jongere kinderen.

Voor net iets minder vaak te gebruiken, zoals voor in de auto van oma en opa, zijn deze autostoelen een goede oplossing. Ook voor grote kinderen die al snel te lang zijn voor een bepaalde autostoel, maar nog te weinig wegen om naar de hogere groep te mogen overgaan. Bijvoorbeeld een kind van 3 jaar dat met zijn hoofdje boven de stoel uitkomt, maar slechts 13 kg weegt. Dit kind mag geen stoel uit de groep 2/3 gebruiken. Een autostoel uit de groep 1/2/3 kan een goede oplossing zijn.

Wens je toch een autostoel die perfect afgestemd is op de lichaamsbouw van je baby? Kies dan voor autostoelen uit opeenvolgende groepen (eerst 0+, daarna 1 en tot slot 2/3).

Bekijk onze autostoelen