I-size: de nieuwe veiligheidsnorm voor autostoeltjes

Een autostoel beschermt je baby in de auto. Om zeker te zijn dat alle autostoeltjes die in Europa verkocht worden voldoende bescherming bieden, moeten ze voldoen aan een Europese norm. De huidige veiligheidsnorm, ECER044/04, deelt autostoeltjes in op basis van gewicht en leeftijd. Ideaal is dat niet, en daarom komt er een nieuwe norm bij: I-size.

De intelligent size-norm verdeelt autostoeltjes op basis van de grootte van je kind. Maar wat betekent dat precies? En waarom komt die nieuwe norm er? Dreambaby zet alles voor je op een rijtje!

i-Size: de nieuwste Europese veiligheidsnorm

Sinds 9 juli 2013 is er een nieuwe Europese norm: i-Size.  Europa wil met i-Size de veiligste autostoeltjes nog veiliger maken.

Wat houdt I-size in?

 • Bij i-Size wordt gekeken naar lengte, uitgedrukt in centimeter. Zoals bij de kledingmaat dus. Hierdoor kan je eenvoudiger het juiste autostoeltje kiezen. De huidige veiligheidsnorm, ECER44/04, deelt autostoeltjes in op basis van gewicht en leeftijd.
 • i-Size schrijft voor dat kindjes tot 85 cm (en/of 15 maanden) achterwaarts moeten zitten en dus langer tegen de rijrichting in worden vervoerd. Die positie is bij een frontale botsing maar liefst 5 keer veiliger. Bij baby’s jonger dan 15 maanden zijn de nekspieren namelijk nog niet helemaal ontwikkeld en is het nekje niet sterk genoeg om de kracht van een voorwaartse botsing op te vangen. Plaats je je kindje tegen de rijrichting, dan wordt deze kracht over een groter deel van het lichaam verdeeld en ondervinden het hoofdje en de nek minder druk.
 • De nieuwe norm wil ook dat alle autostoeltjes IsoFix hebben. Met IsoFix ben je zeker dat je de autostoel juist in je auto bevestigt. Omdat je de stoel rechtstreeks aan het chassis van je auto vastmaakt, blijft die steviger staan bij een botsing.
 • i-Size wil tot slot dat autostoeltjes je kind een betere zijdelingse bescherming bieden. In de nieuwe regelgeving is bepaald dat autostoeltjes ook extra bescherming moeten bieden bij een zijdelingse aanrijding. In de R44/04-norm staat hierover niets vermeld. Hoewel het in deze regelgeving niet gespecificeerd is, zijn er wel R44/04-autostoeltjes die toch al extra bescherming bieden tegen zijdelingse impact.

Vervangt i-Size de R44/04-norm?

De i-Size-norm wordt ingevoerd als een nieuwe norm naast de bestaande R44/04-norm. Dat betekent dus dat je bestaande autostoeltjes nog steeds mag gebruiken. Er komt een overgangsperiode van meerdere jaren, waarin beide normen naast elkaar bestaan. In elk geval zijn de R44/04-autostoeltjes absoluut veilig wanneer je ze juist bevestigt in de auto. i-Size-autostoeltjes zijn nog veiliger.

Welke autostoelen die voldoen aan de nieuwe i-Size norm vind je bij Dreambaby?

Maxi-Cosi Draagbare autostoel Pebble Plus

Maxi-Cosi maakte de draagbare autostoel Pebble Plus extra veilig en comfortabel. Ideaal voor al jullie uitjes!

 • De Pebble Plus is geschikt voor baby’s van 0 tot 75 cm (van geboorte tot ongeveer 1 jaar)
 • Gebruik de Pebble Plus in combinatie met de 2wayFix-basis: zo voldoet de draagbare autostoel aan de i-Size-norm.
 • De zitverkleiner beschermt je baby beter en biedt optimaal comfort. Bovendien is hij zo ontworpen dat hij mee zorgt voor een betere lighouding.

Extra veilig is de Pebble Plus dankzij het beschermende, schokabsorberende materiaal van de zijvleugels aan de hoofdsteun. De automatisch openstaande gordels zorgen ervoor dat je je baby makkelijk en vlot in de autostoel kan zetten. De gordels en het gordelslot zitten namelijk nooit in de weg.

Je kan de autostoel met de 2wayFix-basis (niet inbegrepen) in je auto installeren. Dat heeft als voordeel dat de Pebble Plus dan aan de i-Size-norm voldoet, dat je altijd zeker bent dat hij goed geïnstalleerd is en dat je hem met één simpele klik in de auto bevestigt of uit de auto haalt. Maar ook met de driepuntsgordel kan je de Pebble Plus stevig bevestigen.

De draagbeugel kan je verstellen. In de autostoel vind je ook een verstelbare zonnekap.

Deze autostoel vind je niet terug op onze website. Dit product verdient extra uitleg, we maken hiervoor graag tijd voor jou in onze winkels. Je kan ‘m uiteraard wel op je geboortelijst plaatsen. Contacteer hiervoor onze Advieslijn of vraag het aan de medewerker in je Dreambaby-winkel.

Maxi-Cosi Autostoel 2wayPearl

Comfortabele veiligheid troef bij deze 2wayPearl-autostoel (groep 1) van Maxi-Cosi. En dat maakt eropuit trekken met de auto extra leuk!

 • De 2wayPearl voldeed als eerste autostoel aan de i-Size-norm: je kindje kan tot 85 cm (ongeveer 15 maanden) achterwaarts zitten. Die positie is tot 5 keer veiliger.
 • Bevestig de autostoel makkelijk en vlot in je auto dankzij de 2wayFix-basis van Maxi-Cosi (niet inbegrepen).
 • In elke rijrichting kies je uit 4 posities altijd de positie die je kindje het comfortabelst vindt.

Je kan de 2wayPearl gebruiken voor kindjes van 67 cm tot 85 cm (zo'n 6 tot 15 maanden) tegen de rijrichting in. Vanaf 15 maanden of 85 cm draai je de autostoel om op de 2wayFix-basis (niet inbegrepen). Zo kan je de autostoel gebruiken tot je ukje 105 cm groot is, wat ongeveer neerkomt op 4 jaar. Dat wisselen van rijrichting verloopt overigens makkelijk en vlot.

De IsoFix-basis zorgt ervoor dat de autostoel van Maxi-Cosi snel, makkelijk en altijd juist en stevig bevestigd is in je auto. Bovendien zorgt de autostoel ook voor je baby's comfort met het verkleinkussen en de in de hoogte verstelbare hoofdsteun. In beide rijrichtingen kan je de rugleuning verstellen in 4 zit- of slaapstanden, waaronder een volledige ligstand. Ideaal voor dutjes onderweg!

De harnasgordels blijven automatisch openstaan. Daardoor zitten gordels en gordelslot nooit in de weg als je je kindje in z'n 2wayPearl autostoel wil zetten of eruit wil halen. De gordels verstel je bovendien tegelijk met de hoofdsteun in de hoogte. Zo evolueert het zitje mee met je kindje en is het harnas altijd op de juiste hoogte ingesteld.

De extra bescherming aan de zijkant met het Side Protection System helpt verwondingen voorkomen als het ooit tot een zijdelingse aanrijding zou komen. Maxi-Cosi voorzag de 2wayPearl van een wasbare bekleding (op 30 °C). Die kan je makkelijk van de autostoel afnemen zonder de gordels te moeten losmaken.

Deze autostoel vind je niet terug op onze website. Dit product verdient extra uitleg, we maken hiervoor graag tijd voor jou in onze winkels. Je kan ‘m uiteraard wel op je geboortelijst plaatsen. Contacteer hiervoor onze Advieslijn of vraag het aan de medewerker in je Dreambaby-winkel.

Maxi-Cosi Basis 2wayFix voor Pebble Plus en 2way Pearl

De 2wayFix-basis is extra stabiel. Bij een botsing met achterwaartse impact zorgt hij ervoor dat de autostoel niet omhoog beweegt. De poot zorgt voor extra stabiliteit en zorgt ervoor dat de basis niet draait bij een ongeval.

Bovendien ben je er altijd zeker van dat de autostoel juist en stevig bevestigd is, zonder gedoe met de autogordel. Als je hem in je auto installeert, geeft de basis je duidelijke feedback als iets niet oké is.

Met de 2wayFix basis kan je de draagbare autostoel Pebble Plus (voor baby’s vanaf de geboorte tot 75cm) en de autostoel 2wayPearl (voor kindjes van 67 tot 105cm) makkelijk en snel in en uit je auto klikken. Gecombineerd met de 2wayFix basis, voldoen de Pebble Plus en de 2wayPearl aan de i-Size norm.

Deze basis vind je niet terug op onze website. Dit product verdient extra uitleg, we maken hiervoor graag tijd voor jou in onze winkels. Je kan ‘m uiteraard wel op je geboortelijst plaatsen. Contacteer hiervoor onze Advieslijn of vraag het aan de medewerker in je Dreambaby-winkel.

Maxi-Cosi Autostoel AxissFix

Maxi-Cosi's AxissFix-autostoel (groep 1) is zo veilig, handig én comfortabel dat jij en je baby allebei even dol zullen zijn op jullie ritjes.

 • De AxissFix-autostoel voldoet aan de i-Size-norm: je kindje kan tot 87 cm (ongeveer 2 jaar) achterwaarts zitten. Die positie is tot 5 keer veiliger. Bovendien heeft de autostoel dus IsoFix-haken en een stabiliteitsankerpunt.
 • In elke rijrichting kies je uit 4 posities altijd de positie die je baby het comfortabelst vindt.
 • Geschikt vanaf 61 cm: deze autostoel kan je gebruiken tot je kindje 105 cm (ongeveer 4 jaar) is.

De autostoel kan 360° draaien. Via een knop vooraan kies je of je de stoel voor- of achterwaarts richt. Bovendien kan je 'm ook zijwaarts richten. Ideaal als je je kindje in de autostoel wil vastklikken, of uit de AxissFix wil halen. Je hoeft je niet in de auto over de stoel heen te buigen, maar draait de stoel vlot richting het portier waar jij staat.

De vijfpuntsgordel kan je tegelijk met de hoofdsteun verstellen. Zo groeit het autozitje mee met je kind en is het gordelharnas altijd op de juiste hoogte ingesteld. De hoofdsteun kan je in 7 standen in de hoogte verstellen. Om je kindje in de stoel te zetten zonder gordelgedoe heeft Maxi-Cosi slimme harnashaken voorzien. De gordels blijven zo netjes aan de kant. De bekleding van de AxissFix kan je afnemen en is machinewasbaar.

De AxissFix van Maxi-Cosi is bovendien extra veilig, en niet alleen omdat je kindje langer achterwaarts kan zitten. De IsoFix-haken en het stabiliteitsankerpunt aan de hoofdsteun houden de stoel extra stevig op zijn plaats. De IsoFix-haken klik je namelijk rechtstreeks vast aan 2 ankers tussen de rugleuning en zitting van de autozetel. Die maken deel uit van het chassis, waardoor ze de autostoel perfect stabiel kunnen houden. Het stabiliteitsankerpunt verbind je ook met je auto zelf voor nog meer stevigheid. Tot slot rustte Maxi-Cosi de autostoel ook uit met het Side Extension Protection-systeem (SEP). Dat vermindert de impact van een eventuele zijdelingse botsing.

Deze autostoel vind je niet terug op onze website. Dit product verdient extra uitleg, we maken hiervoor graag tijd voor jou in onze winkels. Je kan ‘m uiteraard wel op je geboortelijst plaatsen. Contacteer hiervoor onze Advieslijn of vraag het aan de medewerker in je Dreambaby-winkel.