Biovoeding: lekker en gezond, ook voor je baby!

Ouders stellen zich vaak vragen over de voeding van hun kleintje. Melk, fruit, groenten, vlees, vis … Heb je thuis nog niet de gewoonte om bio te eten? Dan is dit misschien een goed moment om je mening en je menu’s te veranderen … Zowel voor jong als oud. Enkele tips voor een lekker biomenu.

Waarom bioproducten kiezen?

Biologische voeding biedt een karrenvracht aan voordelen – zowel voor jou als je baby. 

 • Biovoeding bevat in het algemeen meer vitaminen en mineralen dan vele andere producten die afkomstig zijn uit de traditionele landbouw. 
 • Ze bevatten vaak ook meer smaak en laten je nieuwe smaken ontdekken. 
 • Ze bevatten geen ggo’s en minder pesticiden
 • De bioproducten dragen het EU Biolabel op de verpakking. Dit label garandeert dat 95% van de ingrediënten van biologische oorsprong is.
 • Bio eten is ook goed voor het milieu.
 • En het is niet noodzakelijk duurder. Kwaliteit vraagt meer tijd en werk. Dat is waarom bioproducten vaak duurder zijn bij aankoop. Maar ze zijn heel dikwijls rijker aan voedingsstoffen en hebben ook meer smaak. Daardoor zijn we ook sneller verzadigd.

Van moedermelk naar natuurlijke melk 

Het spreekt voor zich dat moedermelk de beste melk blijft voor je baby. Maar als je de borst niet kan of wil geven, bestaan er ook biologische alternatieven die beantwoorden aan de strikte regels van de biologische landbouw. Zo krijgen de dieren 100 % biologisch voer (gras, klaver …), zonder hormonen en ggo’s. Bij ziekte mogen de dieren ook niet behandeld worden met antibiotica. En bij de gewasteelt is het gebruik van pesticiden of meststoffen verboden. Koemelk is het populairst, maar er bestaan natuurlijk alternatieven, voor wie allergisch is bijvoorbeeld.  Wil je overstappen van moedermelk op een alternatief? Vraag dan altijd advies aan je kinderarts. 

Bio op het bord

In het algemeen beantwoordt babyvoeding aan zeer strikte normen. Bio gaat nog een stapje verder en probeert ook zo weinig mogelijk suiker, zout en bindmiddelen te gebruiken. Op het moment dat je baby verschillende smaken en texturen begint te ontdekken, kan je hem ook een lekker biobordje voorschotelen. Enkele tips: 

 • Diepgevroren biologisch fruit en groenten worden rijp geoogst. Ze worden meteen ingevroren, zodat ze al hun smaken en vitaminen bewaren. 
 • Het EU Biolabel is ook voor vlees en vis een keurmerk.
 • Kijk bij vis of het MSC-label present is, een internationaal ecolabel dat garandeert dat de vis of zeevruchten afkomstig zijn van een verantwoordelijke en duurzame visvangst.
 • Biologische pasta’s met het EU Biolabel zijn beter. De grondstoffen zijn gecultiveerd zonder pesticiden of onkruidverdelgers en worden zorgvuldig bewerkt zodat ze al hun voedingskwaliteiten en goede smaak behouden.
 • Biologische eieren zijn afkomstig van in open lucht gekweekte kippen die in gezonde leefomstandigheden gehouden worden. Wil je weten welke kweekmethode werd gebruikt voor je eitjes? Kijk dan naar het eerste cijfer op het doosje en op het ei. Is het een 0? Dan gaat het om kweek in open lucht, conform de regels van de biolabels. 

En kant-en-klare babyvoeding?

De kant-en-klare babyvoeding (in potjes) is zeer sterk gereglementeerd. Nog meer zelfs als het over biovoeding gaat. Je hoeft je dus helemaal niet schuldig te voelen als je je kleintje regelmatig een potje voorschotelt. 

Een mooi bordje, een praktische tas, een grappige lepel, een leuke maaltijdset … Maak van elke maaltijd een festijn met onze artikelen uit het assortiment Eten en drinken in onze webshop. 

Een goed adresje voor een gevarieerde en biologische voeding voor je baby? Afspraak bij  Bio-Planet, de grootste biosupermarkt van België.