Baby, partner en ik

Een spontaan avondje uit, een dagje extra lang uitslapen. Vroeger leefde je zo zorgeloos. Maar vandaag ben je de gelukkige mama van een schattige baby. Zalig is dat! Maar ook tijdrovend. Er blijft maar weinig tijd over voor jezelf en voor je partner. Vergeet niet om tijd te maken!

Vergeet niet voor jezelf te zorgen!

Midden in de nacht opstaan, je twee dagen niet douchen, je vrienden niet meer zien, stoppen met werken … Het lijkt ondenkbaar. Maar voor je kindje heb je heel wat over. Oververmoeid put je uit al je reserves. Maar denk eraan: je moet ook voor jezelf zorgen! Want als jij gelukkiger en meer ontspannen bent, dan zal je baby daar zeker baat bij hebben.

 • Slaapt je baby? Profiteer ervan om even te ontspannen, een warm bad te nemen, een boek te lezen … Het huishouden kan wachten!
 • Laat ook papa zich bezighouden met de baby. Zo wordt ook hun relatie sterker.
 • Zet een stapje in de wereld! Eentje drinken met je vrienden, sporten, gaan shoppen … Ook al ben je moe, het zal je goed doen.
 • Vertrouw je baby af en toe ook eens toe aan een babysitter of de grootouders. Als je borstvoeding geeft, kan je gewoon afkolven. 
 • Je kan online je rekeningen betalen, je boodschappen doen en contact houden met je vrienden of andere mama’s. Zo spaar je tijd!

Je kleine spruit, een stoorzender voor jou en je partner?

In de meeste gevallen brengt een baby een koppel dichter bij elkaar. Je moet immers goed leren samenwerken om een kind op te voeden. Maar als er al relatieproblemen waren, dan kan de komst van een baby een koppel ook uit elkaar drijven.

De baby blues, een tekort aan tijd, oververmoeidheid, angst voor het onbekende, een nieuwe routine … Dat kan allemaal leiden tot spanningen, conflicten en uitdagingen. Veel koppels hebben het daarom even lastig in de eerste 2 jaren na de geboorte.

In het begin telt alleen je baby

De eerste weken draait alles om je baby. Dat is normaal! Je moet nog wennen aan je nieuwe gezin en je nieuwe routine. Wijd je dan ook gerust even volledig aan je baby. Je sociale leven en je relatie met je partner kunnen wel even wachten. Als je alles tegelijk probeert te doen, zal dat alleen maar tot spanning leiden.

Is de spits er eenmaal af en heb je je draai gevonden in je nieuwe routine, dan kan je je sociale leven en je relatie met je partner herontdekken.

Jij en je partner

Het is erg belangrijk dat je genoeg tijd investeert in je relatie, zowel omwille van je baby als je partner. Maar hoe pak je dat aan? Onze tips:

 • Plan regelmatig een date en schrijf die in jullie agenda: samen op restaurant, naar de cinema, gaan dansen, een weekendje weg …
 • Huishoudelijke taken zijn leuker met z’n tweetjes! De vaat doen, koken, baby in bad doen … dat kan je allemaal gezellig samen doen.
 • Stel af en toe iets uit tot morgen en geniet van een gezellig avondje met z’n tweetjes. 
 • Maak tijd voor affectie: handjes vasthouden, een massage, een knuffel …
 • “Ik hou van je,” 4 magische woorden! Stuur een sms, een e-mail, een post-it met een paar lieve woordjes.
 • Speel af en toe samen een kaartspel, een videospel … Of ga sporten, maak een fietstochtje … om elkaar te herontdekken.

In samenwerking met: Collect & Go

Collect&Go is de online boodschappendienst van Colruyt. Wie voor middernacht reserveert kan de volgende dag al de boodschappen afhalen. Met meer dan 160 afhaalpunten in België is er zeker altijd een in de buurt.