Gepaneerd schelvishaasje met gratin van pompoen en groenekool

Vis en pompoen, wat een match! Met dit recept van gepaneerd schelvishaasje, gratin van pompoen en groenekool scoor je aan tafel. Een kleurrijk bord vol van smaak en boordevol vitamines. Eet je kleine oogappel (+ 12 maanden) mee? Pas dit recept lichtjes aan.

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 g schelvishaasje (versmarkt)
  • 250 g vruchtvlees van pompoen
  • 1/2 groenekool
  • 1/2 plantje platte peterselie
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 1,25 dl lichte room
  • 125 g basmatirijst
  • 2 eetl. hazelnoten
  • 2 eetl. paneermeel
  • 2 eetl. bloem
  • 7 eetl. olijfolie
  • 1/2 koffiel. tijm (gedroogd)
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (20 min.)

  • Hak de hazelnoten grof (dat gaat makkelijk als je ze in een plastic zakje stopt en er met een deegrol of glazen fles over rolt).
  • Snij de halve groenekool grof.
  • Snipper de sjalot en de blaadjes peterselie fijn.
  • Hak het teentje knoflook fijn en meng met het paneermeel, de grofgehakte hazelnoten, de fijngesnipperde peterselie en 3 eetl. olijfolie. Kruid met zwarte peper en zout. 
  • Schil de pompoen en snij in blokjes.

Bereiding (35 min.)

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot of grote pan. Voeg de sjalot en de tijm toe en bak enkele min. glazig. Voeg de pompoen en de groenekool toe, dek af en laat 6 à 8 min. bakken op een zacht vuur. 
  3. Giet er de lichte room bij en laat even inkoken. Kruid met zwarte peper en zout. 
  4. Doe de bereiding in een ovenschaal en verdeel er het gekruide paneermeel over. Zet 15 à 20 min. in een voorverwarmde oven.  
  5. Kook de rijst ondertussen gaar in 3 dl lichtgezouten water (kooktijd : zie verpakking). Dek af met een propere keukenhanddoek en laat 5 min. rusten.
  6. Kruid de schelvishaasjes met zwarte peper en zout. Wentel beide kanten door de bloem.
  7. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de vis 2 à 3 min. aan elke kant goudbruin. 

Afwerking

Serveer de groentegratin met de gepaneerde vis en de basmatirijst.

Baby eet mee (+ 12 maanden)

Bereiding (25 min.)

  1. Kook 25 g schelvishaasje 20 min. in een bodempje water, samen met 70 g vruchtvlees van pompoen (in blokjes), 70 g fijngesnipperde groenekool en 30 g basmatirijst.
  2. Snipper intussen 3 blaadjes platte peterselie fijn.
  3. Meng ze samen met 1 koffiel. plantaardige olie onder de bereiding.

Vindt je kleine lekkerbek dit receptje lekker? Het smaakt nóg beter met leuke eetsetjes uit ons assortiment Eten en Drinken in onze webshop.