Gepaneerde scharfilet met prei

Voor: 2 volwassenen + 1 peuter

Ingrediënten

  • 2 Pacific scharfilets (diepvries)
  • 3 preiwitten
  • ½ citroen (enkel het sap)
  • 1 el boter
  • 125 g rijst
  • 2 el bloem
  • 1 kl Luikse siroop
  • 1 kl suiker
  • 0,5 dl droge witte wijn
  • 1 el olijfolie
  • peper en zout

Voor de mosterdsaus: 

  • 1 dl light room
  • 1,5 el mosterd ‘grof gemalen’
  • 1,5 kl sojasaus

Voorbereiding (5 min. + ontdooitijd)

Laat de scharfilets oppervlakkig ontdooien en dep droog. Snij de preiwitten in ringetjes van ongeveer 1 cm. breed.

Bereiding (50 min.)

  1. Verhit de olie in een grote pan. Voeg de prei en 2 el water toe en kruid met peper en zout. Laat ca. 12 minuten afgedekt stoven. Roer regelmatig om. 
  2. Voeg de wijn, de siroop en de suiker toe. Schep om en laat 25 à 30 minuten verder stoven. Roer regelmatig om. Voeg indien nodig wat water toe (op het einde moet alle vocht opgenomen zijn).
  3. Kruid de bloem intussen met peper en zout. Besprenkel de filets met het citroensap en wentel door de bloem. Druk even aan en schud de overtollige bloem af. 
  4. Kook de rijst in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af.
  5. Smelt intussen de boter in een pan en bak de scharfilets 3 minuten. Draai voorzichtig om en laat nog 4 minuten bakken. Haal de filets uit de pan en zet opzij. 
  6. Giet de resterende boter in de pan weg. Voeg de room, samen met de mosterd en de sojasaus toe. Roer goed en laat even op een zacht vuur inkoken tot sausdikte.
  7. Verdeel de rijst over de borden. Leg er de gekonfijte prei op en daarna de filet. Werk af met de mosterdsaus en een blaadje peterselie . 

Baby eet mee (+ 6 maanden)

Door de ingrediënten en de bereidingswijze lichtjes aan te passen kan je dit recept tegelijk ook voor je baby klaarmaken.

  1. Snij 100 g preiwit in kleine stukjes en kook samen met 25 g rijst ongeveer 20 minuten in water. Voeg de laatste 5 minuten 20 g oppervlakkig ontdooide scharfilet toe. Giet af.
  2. Mix alle ingrediënten fijn en roer er 1 kl olijfolie door. Meng er enkele fijn gesnipperde blaadjes bladpeterselie onder.

Tip: Je kan de ingrediënten voor deze baby-maaltijd ook stomen.