Gevulde aubergine met gekruid gehakt en feta

Wat dacht je van een trip naar Griekenland? Dit recept doet je zin krijgen om de sirtaki te dansen met je kleine (b)engel vanaf 6 maanden. En neen, er hoeven geen borden te sneuvelen …

Ingrediënten (2 personen)

  • 200 g filet americain natuur
  • 1 aubergine
  • 250 g kerstomaten
  • 200 g slamix 
  • 2 lente-uitjes
  • 1/2 plantje koriander
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g feta (blok)
  • 125 g basmatirijst
  • 1 koffiel. mosterd
  • 6 eetl. olijfolie
  • 1 koffiel. wittewijnazijn
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 koffielepel komijnpoeder
  • snuifje cayennepeper
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (30 min.)

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snij de aubergine in de lengte middendoor. Schraap het vruchtvlees eruit tot op 1 cm van de schil en hak fijn.
  • Bedruppel de binnenkant van de aubergine met 1 eetl. olijfolie en kruid met zout en zwarte peper. Plaats de gehalveerde aubergines op een ovenschotel met bakpapier en plaats 20 min. in de voorverwarmde oven.
  • Snij ondertussen de kerstomaten in partjes.
  • Snipper de lente-uitjes, de rode ui en de knoflook.
  • Hak de koriander grof en snij de steeltjes fijn.
  • Verkruimel de feta.

Bereiding (35 min.)

  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en stoof de rode ui, de knoflook en de koriandersteeltjes samen met het vruchtvlees van de aubergine.
  2. Voeg de filet americain, het kaneelstokje, het komijnpoeder en de cayennepeper toe. Bak gaar, terwijl je het vlees met een vork losmaakt.
  3. Voeg de helft van de kerstomaten toe en laat enkele minuten verder koken op een zacht vuur.
  4. Vul de gegrilde auberginehelften met het gehaktmengsel en bestrooi met de verkruimelde feta. Zet nog 20 min. in de oven.
  5. Kook ondertussen de basmatirijst gaar in 2,5 dl licht gezouten water (kooktijd: zie verpakking). Bedek met een propere keukenhanddoek en laat 5 min. stomen. 
  6. Meng de rest van de tomaten en de lente-uitjes onder de slamix.
  7. Bereid een vinaigrette met 3 eetl. olijfolie, mosterd, wittewijnazijn, zout en zwarte peper. Meng deze dressing onder de salade.

Baby eet mee (+ 6 maanden)

Bereiding (20 min.)

  1. Snij 80 g aubergine in stukjes en haal de pitjes uit 2 kerstomaten. 
  2. Kook de groenten gedurende ongeveer 10 minuten gaar in een bodempje water, samen met 15 g filet americain en 30 g rijst.
  3. Mix de bereiding en werk af met 1 koffielepel plantaardige olie.