Kalkoenengebraad met gebakken pastinaak

Voor: 2 volwassenen + 1 peuter

Ingrediënten

  • 300 g kalkoenengebraad (beenhouwerij) 
  • 2 kleine pastinaken 
  • 1/2 bosje lente-uitjes 
  • 300 g aardappelen
  • 2 eetl. boter
  • 1/4 dl melk
  • 1 eetl. panko (Japans paneermeel) 
  • 1 koffiel. mosterd ‘grof gemalen’
  • 1 dl gevogeltefond (bokaal)
  • 1 blaadje laurier
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Voorbereiding (10 min.)

Snipper de lente-uitjes fijn.

Schil de aardappelen en snij in blokjes.

Schil de pastinaak en snij in blokjes.

Meng de panko met de mosterd. Kruid met peper en zout.

Bereiding (10 min. + 35 min. in de oven) 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Smelt 1 eetl. boter in een braadpan en bak het gebraad aan alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout.
  3. Bestrijk het gebraad met de mengeling van mosterd en panko en leg het in een ovenschaal. Giet de gevogeltefond in de braadpan en schraap de braadresten los. Voeg de braadjus toe aan de ovenschaal.
  4. Zet de ovenschaal ± 35 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Kook ondertussen de aardappelen ± 20 min. in lichtgezouten water. Giet af en pureer met de melk. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 
  6. Kook de pastinaak 5 min. in lichtgezouten water met het blaadje laurier. Giet af.
  7. Smelt intussen 1 eetl. boter in een braadpan en warm de lente-uitjes 1 min. op. Voeg de stukjes pastinaak toe en kruid met peper en zout.   

Afwerking 

Snij het gebraad in sneetjes en dien op met de gebakken pastinaak en de aardappelpuree.

Baby eet mee (+ 6 maanden)

Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen kan u dit recept klaarmaken voor uw baby.

  1. Schil 50 g aardappelen en 100 g pastinaak, en snij in gelijke blokjes. 
  2. Kook de groenten met 20 g kalkoenengebraad ± 20 min. in kokend water. Giet af.
  3. Snij het kalkoenengebraad heel fijn. Mix de groenten tot puree en meng er de kalkoen onder. Voeg 1 koffiel. olijfolie toe. Als de puree te dik is, voeg dan 1 eetl. kookvocht toe.