Kipfilet met krokante bloemkool-venkelgratin

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 halve borstfilets van braadkip (beenhouwerij)
  • 1 venkelknol 
  • 1/2 bloemkool
  • 1 rood pepertje
  • 400 g bloemige aardappelen 
  • 1,5 dl lichte room
  • 1 eidooier
  • 2 eetl. melk 
  • 50 g geraspte gruyère
  • 25 g boter 
  • 1  eetl. walnootpitten
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (20 min.)

Verdeel de halve bloemkool in roosjes.

Snij de venkelknol in 2, verwijder de harde kern en snipper fijn.

Verwijder de zaadjes uit het rood pepertje en snipper fijn.

Hak de walnoten grof. 

Snij de kipfilets in dunne slierten en kruid met zwarte peper en zout.

Bereiding (30 min.)

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en stoof de fijngesnipperde venkel en het pepertje 15 min. Kruid met zwarte peper en zout.
  3. Kook ondertussen de bloemkoolroosjes 8 min. beetgaar in lichtgezouten water. Giet af.
  4. Verdeel de bloemkoolroosjes en de venkel over een ovenschaal.
  5. Verwarm de room in een steelpannetje. Haal van het vuur en voeg 25 g geraspte kaas en de eidooier toe. Roer goed zodat de kaas smelt en giet over de bloemkool en de venkel. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en de grofgehakte walnootpitten. Zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
  6. Kook de geschilde aardappelen ± 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af en laat even drogen op het vuur. Stamp de aardappelen fijn, voeg de melk en de boter toe en kruid met de nootmuskaat, zwarte peper en zout. 
  7. Verhit 2 eetl. olijfolie in een braadpan en bak de kippenslierten 3 à 4 min. aan elke kant mooi goudbruin. 

Baby eet mee (+ 6 maanden)

Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen kan u dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor uw peuter of baby.

Bereiding (25 min.)

  1. Kook 20 g kipfilet (beenhouwerij) samen met 50 g bloemkool, 50 g venkel en 50 g aardappel 20 min. gaar in een bodempje water. 
  2. Plet alles tot een puree en voeg 1 koffiel. plantaardige olie toe.