Mijn kleine lekkerbek goes veggie!

Vanaf 4 à 6 maand is je baby klaar om op culinair avontuur te gaan. Met evenwichtige groente- en fruitpapjes ontdekt je kleintje verschillende smaken. Eet jij vegetarisch en wil je deze gewoonte doorgeven aan je baby? Dat kan. Maar zorg voor goede vleesvervangers zodat je baby niets tekort komt.

Eerst groenten …

Elke baby zet z’n eerste stap naar vaste voeding als … vegetariër. Na maandenlang alleen melk, proeft je baby nu van groentepapjes. Waarom kies je eerst voor groenten? Kinderen hebben van nature een voorkeur voor zoete smaken. Door met groenten te beginnen, staan ze meer open voor verschillende smaken en ontwikkelen ze een gezonder eetpatroon voor later. Kies groenten die zacht van smaak zijn en goed verteerbaar: wortel, bloemkool, broccoli en courgette. Start met één soort en geef die 3 dagen na elkaar, zo leert je kleine gourmand de smaak echt kennen.

… dan fruit

Als de groentjes goed in de smaak vallen, kan je fruit introduceren. Kies voor appel, banaan, peer, meloen … want deze soorten hebben een zachte smaak en zijn goed verteerbaar. Geen tijd om fruit te schillen? Geef dan een potje zonder schuldgevoel. Potjesvoeding is niet alleen lekker maar ook veilig en gezond. Er worden geen kleurstoffen, bewaarmiddelen of smaakstoffen toegevoegd. 

En wat met vlees?

Vanaf 6 maanden mag je al een stukje vlees in het groentepapje mengen. Start met 1 eetlepel of 15 tot 20 gram vlees en bouw dit geleidelijk aan op tot 25 à 30 gram. Wil je als veggie vlees en vis schrappen? Haal dan eiwitten, vitamines en ijzer uit bv. eieren, peulvruchten (witte bonen, linzen, kikkererwten), sojakaas of tofoe, bepaalde paddenstoelen, jonge kaas of plattekaas. Melk is een belangrijke bron van eiwitten en calcium, en schrap je best niet uit het babymenu. Tempé en seitan bevatten dan weer een hoog zout- en vezelgehalte en geef je daarom beter niet onder de 1 jaar.

En nu kauwen

Je baby kan een vegetarisch groentepapje wel smaken? Laat hem dan kennismaken met de verschillende texturen van groenten, begin met zachte stukjes en stap geleidelijk aan over naar hardere stukjes. Heeft je baby al melktandjes? Dan wordt kauwen een feestje in de mond. 

Kies je voor veggie babykost en wil je geen belangrijke voedingsstoffen missen? Vraag dan raad aan je dokter om een evenwichtig menu samen te stellen. Je vermijdt beter een veganistische aanpak, je opgroeiende baby heeft ijzer, calcium en vitamine B12 hard nodig.  

Een mooi bord, een kleurrijke drinkbeker, een grappige lepel of een ecologisch eetsetje van bamboevezel? Maak van elke maaltijd een feest! Ga naar ons assortiment Eten en Drinken in de webshop.

In samenwerking met:

Nutricia behoort tot een van de toonaangevende bedrijven van de wereld in de markt voor babyvoeding. Nutricia draagt met haar baby- en kindervoeding bij tot een normale groei en ontwikkeling van kinderen van 0 tot 36 maanden. Hiervoor stelt zij diepgaande kennis en een breed scala aan producten beschikbaar, afgestemd op de specifieke behoeften van ieder kind in elke leeftijdsfase.

Naast voedingsmiddelen is bij Nutricia uiteraard ook goede service erg belangrijk. Jullie kunnen dus terecht met al je vragen bij de Nutricia voedingskundigen op het gratis nummer 0800 16 685.