Pasta met Italiaanse balletjes

Neem één hap en je hebt alle smaken van Italië in je mond. Pancetta, ricotta, oregano, parmezaan, pasta … Een recept om stante pede uit te proberen!

Ingrediënten (4 personen) 

  • 200 g kalfsgehakt (beenhouwerij) 
  • 50 g pancetta (charcuterie)  
  • 1/2 bloemkool
  • 1/2 rood pepertje
  • 1/2 plantje platte peterselie
  • 1/2 onbehandelde citroen (bio)
  • 75 g ricotta 
  • 40 g parmezaan (blok)  
  • 200 g tagliatelle
  • 2 eetl. olijfolie
  • 1/3 koffiel. oregano (gedroogd)
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (20 min.)

  1. Verdeel de halve bloemkool in roosjes.
  2. Verwijder de pitjes uit het halve rode pepertje en snipper fijn.
  3. Snipper de platte peterselie fijn.
  4. Rasp de schil van de halve citroen en pers de citroen (u hebt 1 eetl. sap nodig).
  5. Rasp de parmezaan.
  6. Scheur de pancetta in reepjes. Bak ze krokant in een pan met antiaanbaklaag, zonder vetstof. Verkruimel ze in kleinere stukjes.

Bereiding (25 min.)

  • Kook de bloemkoolroosjes 6 à 8 min. in lichtgezouten water. Hou 2 eetl. van het kookvocht apart en giet af.
  • Meng ondertussen het gehakt met de pancetta, het rode pepertje, de helft van de platte peterselie, de citroenzeste, de parmezaan en de oregano. Rol er kleine balletjes van.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de balletjes goudbruin en gaar aan alle kanten.
  • Kook de pasta gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af.
  • Meng het citroensap en het kookvocht van de bloemkool onder de ricotta. Kruid met zwarte peper en zout en meng de ricotta onder de pasta. Voeg de bloemkool en de balletjes toe en bestrooi met de rest van de platte peterselie.

Baby eet mee (+ 4M)

Door de ingrediënten en de bereidingswijze licht aan te passen kan u dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor uw peuter of baby.

Bereiding (25 min.)

  1. Snij 100 g bloemkool in roosjes en kook samen met 50 g tagliatelle 15 min. gaar in een bodempje water.
  2. Snipper ondertussen 1 takje platte peterselie fijn.
  3. Mix de pasta en de bloemkool fijn en meng er 1 koffiel. plantaardige olie en de peterselie onder.