Preirisotto met scampi’s in kruidenboter

Mag het iets gedurfder? Waag je dan aan deze heerlijke zuiderse preirisotto met scampi’s in kruidenboter. En met enkele kleine aanpassingen, geniet ook jouw kleine fijnproever mee van dit receptje.

Ingrediënten (2 personen)

  • 10 grote, ongepelde rauwe scampi’s (diepvries)
  • 2 stengels prei
  • 1/2 plantje platte peterselie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 2 eetl. + 1 koffiel. boter
  • 125 g risottorijst
  • 1 dl droge witte wijn
  • 4 dl groentebouillon (1 blokje opgelost in 4 dl heet water)
  • 2 eetl. olijfolie
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (ontdooitijd + 20 min.)

  • Laat de scampi’s oppervlakkig ontdooien en dep goed droog. Pel de scampi's en verwijder de bruine draad, die bitter smaakt.
  • Snipper het wit en een stukje groen van de stengels prei fijn.
  • Snipper de sjalot en het teentje knoflook fijn.
  • Hak de blaadjes peterselie grof.

Bereiding (30 min.)

  1. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en stoof de sjalot enkele minuten glazig.
  2. Voeg de risottorijst toe en roerbak 2 min. op een hoog vuur tot de korrels glazig zijn. Voeg de prei toe en laat enkele minuten stoven.
  3. Giet de wijn bij de rijst en laten volledig verdampen. Giet er 1 pollepel bouillon bij en roer even. Laat afgedekt sudderen op een zacht vuur tot de bouillon is opgenomen. Voeg dan pas weer bouillon toe. Herhaal tot alle bouillon op is. Roer niet te veel (anders wordt de rijst papperig). Na 18 à 20 min. is de rijst gaar.
  4. Smelt ondertussen 1 eetl. boter in een pan. Kruid de scampi’s aan alle kanten met zwarte peper en zout en bak ze gaar en mooi gekleurd.
  5. Doe 1 koffiel. boter, de peterselie en het knoflook bij de scampi’s en roer goed.
  6. Neem de risotto van het vuur en roer er  1 eetl. boter onder. Kruid met zwarte peper en zout.

Afwerking

Verdeel de risotto en de scampi’s over 2 diepe borden. Lepel er wat kruidenboter over.

Baby eet mee (+1 jaar)

Bereiding (25 min.)
Snij 1 gepelde rauwe scampi (diepvries) in stukjes. Snipper 100 g prei fijn. Kook de stukjes scampi samen met de prei en 1 eetlepel risottorijst 20 min. gaar in een bodempje water. Hak ondertussen 4 blaadjes peterselie fijn. Meng 1 koffielepel plantaardige olie onder de rijst en werk af met de peterselie.

Vindt je kleine lekkerbek dit receptje lekker? Het smaakt nog beter met de artikelen uit ons assortiment Eten en Drinken in onze webshop.