Varkenshaasje met gratin van rodekool

Ingrediënten (2 personen)  

  • 1 varkenshaasje (beenhouwerij)
  • 1/3 rode kool 
  • 2 appelen  
  • 1 ui
  • 300 g krielaardappelen  
  • 1 eetl. boter
  • 2 eetl. suiker  
  • 1 dl appelsap  
  • 1 dl groentebouillon (1/3 blokje opgelost in 1 dl heet water)  
  • 3 eetl. olijfolie 
  • 1 eetl. appelazijn 
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (20 min.) 

Snij 1/3 rodekool in reepjes.

Snipper de ui fijn.

Schil de appelen en snij in schijfjes.

Wrijf de ongeschilde krielaardappelen goed schoon onder koud water en snij in schijfjes van ½ cm.

Bereiding (1 u.)

  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en stoof de ui 5 min. op een zacht vuur.
  2. Voeg de rodekool en de appelazijn toe en kruid met zwarte peper en zout. Leg er de appelschijfjes op en voeg een scheutje water toe. Dek af en laat 30 min. sudderen op een zacht vuur. Voeg op het einde de suiker toe.
  3. Kook ondertussen de aardappelschijfjes 8 min. in lichtgezouten water. Giet af.
  4. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  5. Verhit 1 eetl. olijfolie in een pan. Kruid het vlees met zwarte peper en zout en bak bruin aan alle kanten. Laat 6 à 8 min. verder garen op een zacht vuur.
  6. Verdeel de rodekool over de bodem van een ovenschaal. Bedek dakpansgewijs met de aardappelschijfjes. Verdeel hierop ½ eetl. boter in klontjes en zet 20 min. in de voorverwarmde oven.
  7. Haal het varkenshaasje uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  8. Giet het vet uit de pan en blus met het appelsap en de bouillon. Roer de braadresten los met een houten lepel. Laat 5 min. inkoken op een hoog vuur. Kruid met peper en zout en voeg al roerend ½ eetl. boter in klontjes toe.

Baby eet mee (+ 12 maanden)

Als je de ingrediënten en de bereidingswijze licht aanpast, kan je dit recept ook tegelijkertijd klaarmaken voor je peuter of baby.

Bereiding (35 min.) 

  1. Schil ½ appel en 60 g krielaardappelen en snij in stukjes. Hak 80 g rode kool en 30 g varkenshaasje (beenhouwerij) fijn.
  2. Gaar de rode kool en de appelschijfjes 30 min. in een bodempje water.
  3. Voeg na 10 min. het vlees en de aardappelschijfjes toe.
  4. Plet de bereiding met 1 koffiel. plantaardige olie tot een puree.

In samenwerking met:

Werk van vele handen
Vóór een recept in onze folders, kookboeken en op onze website belandt, gaat het door vele handen. Al die mensen kneden het met veel zorg en passie tot een echt Colruyt-recept. Een recept dat inspireert. Een recept dat stap voor stap en op een duidelijke manier wordt uitgelegd. En vooral een recept waarmee iedereen in weinig tijd lekkere gerechten op tafel zet, voor elke gelegenheid.