Zomers seitanpotje

Vegetarisch hoofdgerecht

Ingrediënten (2 personen) 

  • 200 g seitan (versmarkt)
  • 2 tomaten
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 plantje basilicum
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 125 g basmatirijst
  • 2 eetl. zonnebloempitten
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 4 eetl. olijfolie 
  • 1/2 koffiel. oregano (gedroogd)
  • zwarte peper (molen) 
  • zout

Voorbereiding (25 min.) 

Snipper de rode ui en het knoflook fijn.

Snij de tomaten in partjes en verwijder de pitjes.

Snij de ongeschilde courgette en aubergine in blokjes van 1 cm.

Scheur de blaadjes basilicum.

Rooster de zonnebloempitten goudbruin in een pan met antiaanbaklaag zonder vetstof.

Dep de seitan droog en snij in blokjes. Kruid met zwarte peper en zout.

Bereiding (35 min.) 

  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de blokjes seitan enkele minuten. Haal uit de kookpot en zet opzij.
  2. Verhit opnieuw 2 eetl. olijfolie in dezelfde kookpot en stoof de rode uien en het knoflook 5 min. glazig. Voeg de blokjes courgette en aubergine samen met de oregano toe en roerbak enkele minuten.
  3. Doe er de tomatenpuree bij en roerbak nog 1 min. Voeg de partjes tomaat, het takje rozemarijn en wat water toe. Breng aan de kook, dek af en laat 20 min. sudderen op een zacht vuur.
  4. Kook ondertussen de rijst gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af. Leg er een propere keukenhanddoek op. Laat de rijst zo 5 min. stomen.
  5. Voeg 2 min. voor het einde van de gaartijd van de groenten de seitan toe aan de kookpot. Kruid met zwarte peper en zout.

Afwerking

Werk af met de basilicumblaadjes en de zonnebloempitten. Serveer met de rijst.

Baby eet mee (+12 maanden)

Bereiding (20 min.)

  1. Dep 30 g seitan (versmarkt) droog en snij in kleine blokjes. Snij 50 g ongeschilde courgette en 50 g ongeschilde aubergine ook in kleine blokjes. Verwijder de pitjes uit 1/4 tomaat en snij in stukjes.
  2. Kook de seitan samen met de groenten, 1 eetl. basmatirijst en 1 snuifje oregano (gedroogd)  ± 20 min. gaar in een bodempje water.  
  3. Scheur ondertussen 2 blaadjes basilicum in kleine stukjes. 
  4. Plet de bereiding tot een grove puree en werk af met de basilicum.

In samenwerking met:

Werk van vele handen
Vóór een recept in onze folders, kookboeken en op onze website belandt, gaat het door vele handen. Al die mensen kneden het met veel zorg en passie tot een echt Colruyt-recept. Een recept dat inspireert. Een recept dat stap voor stap en op een duidelijke manier wordt uitgelegd. En vooral een recept waarmee iedereen in weinig tijd lekkere gerechten op tafel zet, voor elke gelegenheid.