Zweedse gehaktballetjes met rodekool en appelen

Laat jij je kindje mee de kruidige gehaktballetjes rollen? Zo tover je samen een hartig winters gerechtje op tafel. Serveer met rodekool en appeltjes!

Ingrediënten (2 personen)

  • 250 g filet americain (beenhouwerij)
  • 1/4 rodekool
  • 1 appel (boskoop)
  • 1/2 plantje platte peterselie
  • 300 g aardappelen
  • 1 ui
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 125 ml lichte room
  • 1 koffiel. suiker
  • 75 ml gevogeltebouillon (1/3 blokje opgelost in 75 ml heet water)
  • 4 eetl. olijfolie
  • 1 eetl. appelazijn
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • zwarte peper (molen)
  • zout

Voorbereiding (20 min.)

Snipper de sjalot, de ui en het knoflook fijn.

Snij de rodekool in dunne reepjes.

Schil de appel en snij in dunne partjes.

Hak de blaadjes van de platte peterselie grof.

Schil de aardappelen en snij in stukken.

Bereiding (40 min.)

  1. Verhit 2 eetl. olijfolie in een kookpot en bak de ui 5 min. glazig. Voeg de rodekool, de appelazijn, de partjes appel en een scheutje water toe. Laat 30 min. afgedekt stoven. Doe er de suiker bij en kruid met zwarte peper en zout.
  2. Meng ondertussen de filet americain met de sjalot en het knoflook en kruid met de cayennepeper en het snuifje nootmuskaat. Voeg de helft van de room toe en rol balletjes ter grootte van een pingpongballetje.
  3. Kook de aardappelen 20 min. gaar in lichtgezouten water. Giet af.
  4. Verhit 2 eetl. olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten goudbruin en gaar. Haal uit de pan en hou warm. Doe de gevogeltebouillon en de rest van de room in de pan en laat lichtjes inkoken.
  5. Doe de gehaktballetjes in de saus en bestrooi met de platte peterselie.

Baby eet mee (+ 12 maanden)

Bereiding (20 min.)

  1. Kook 25 g filet americain (beenhouwerij), 1 geschilde en in blokjes gesneden aardappel, 80 g fijngesnipperde rodekool en 1 partje appel 30 min. in een bodempje water.
  2. Voeg 1 koffiel. plantaardige olie toe en roer goed door elkaar.
Vindt je kleine lekkerbek dit receptje lekker? Het smaakt nog beter met de artikelen uit ons assortiment Eten en Drinken in onze webshop.

In samenwerking met:

Werk van vele handen
Vóór een recept in onze folders, kookboeken en op onze website belandt, gaat het door vele handen. Al die mensen kneden het met veel zorg en passie tot een echt Colruyt-recept. Een recept dat inspireert. Een recept dat stap voor stap en op een duidelijke manier wordt uitgelegd. En vooral een recept waarmee iedereen in weinig tijd lekkere gerechten op tafel zet, voor elke gelegenheid.