Een huilbaby?

Wat als je dokter geen medische oorzaak vindt?
Een huilbaby? 2024-03-21 14:23:47.524397

Is jouw baby een huilbaby?

Soms lijkt het alsof je kindje urenlang huilt, maar een kwartier kan een eeuwigheid lijken. Als mama of papa wil je je kindje enkel gelukkig zien. Hem zien huilen en niet vinden wat je eraan kan doen, is niet makkelijk.

Een huildagboek kan je helpen om objectief te zien hoe vaak je baby huilt. Zo kan je samen met je dokter of met Kind & Gezin op zoek gaan naar een huilpatroon.

We spreken van een huilbaby als een kindje 3 dagen per week meer dan 3 uur per dag huilt, en dat 3 weken lang. Dat geldt voor 2 tot 2,5 % van alle baby’s.

Heeft je dokter alle medische mogelijkheden uitgesloten, geeft je baby geen zieke indruk en voldoet hij aan de 3-3-3-regel? Dan spreken we van een huilbaby.

Elk kindje heeft bovendien zijn eigen temperament. Misschien krijgt je baby graag veel impulsen, of houdt hij net niet van te veel prikkels.

Wordt het je even te veel?

Adem diep in en rustig uit. Leg je baby op een veilige plaats en ga zelf even naar een andere kamer. Durf ook zeker hulp inroepen, van familie, een vriend(in) of een professionele hulpverlener. Word niet boos op je baby: daar gaat hij enkel harder van huilen, omdat hij voelt dat er iets aan de hand is.

Wat als je een huilbaby hebt?

Het etiket ‘huilbaby’ zorgt er natuurlijk niet voor dat alles plots van een leien dakje loopt. Als ouder voel je je vaak onzeker. Na 3 maanden huilen de meeste baby’s veel minder, al is dat nu niet meer dan een lichtpuntje aan de horizon. Onderzoek wijst ook uit dat huilbaby’s geen moeilijkere kinderen zijn als ze groter worden.

Heb je samen met een hulpverlener een huilpatroon vastgesteld? Van daaruit kan je samen een oplossing zoeken. Rust en regelmaat, minder prikkels, vaste volgordes en routine maken daar deel van uit.

Een laatste, maar belangrijke tip is dat je niet alleen aandacht aan je kindje besteedt als hij huilt. Geniet van de leuke momenten samen. Daar kan je ook broertjes of zusjes bij betrekken, zodat zij het nieuwe gezinslid niet enkel met huilen associëren. Jij en je partner kunnen elkaar op tijd aflossen, of de baby kan eens gaan logeren zodat jullie rust hebben. Vergeet jezelf ook niet: ga eens sporten, maak tijd voor een ontspannend warm bad of lees rustig een goed boek!


Naar het assortiment Helpen slapen

Deel dit artikel