Kieswijzer voor matrassen

Hoe kies je een matras?

Twee basispunten mag je niet uit het oog verliezen. Het belangrijkste is dat de matras perfect moet passen in je bedje of wieg. Is dat niet zo, dan ontstaan gleuven tussen de matras en het kader. Die zijn erg gevaarlijk voor je baby: als hij in zo’n gleuf terechtkomt, heeft hij nog niet genoeg kracht om zich te draaien.

Om zeker te kunnen zijn dat alles overeenstemt, geeft Dreambaby de binnenafmetingen van bedjes en wiegjes mee, én hoe groot de matrassen zijn.

Een tweede belangrijk punt is dat de matras hoog genoeg moet zijn. Je baby brengt zijn vele uurtjes slaap natuurlijk het liefst comfortabel door.

Let wel op dat de matras niet hoger komt dan de streep aan de binnenkant van het bedje. Blijft de matras onder die streep, dan weet je dat de afstand tussen de bovenrand van het bedje en de matras veilig is. Bij matrassen met een lighoogte van bijvoorbeeld 15 cm zet je het bedje dus het best niet op de hoogste stand.

Welke soorten matrassen heeft Dreambaby?

Dreambaby verdeelt haar matrassen in 5 grote categorieën, met elk een verschillende kern:

  • schuimmatrassen
  • koudschuimmatrassen
  • matrassen van polyestervezel
  • pocketverenmatrassen
  • latexmatrassen

Maar waarin verschillen die van elkaar? De ene soort ventileert beter dan de andere, is harder of net zachter, voert beter ‘geproduceerd vocht’ (zweet, urine, speeksel ...) af, of isoleert beter. De structuur van de cellen speelt een grote rol.

Polyetherschuimmatrassen

In deze categorie vind je de klassieke schuimmatras. Die bestaat uit soepele cellen met een honingraatstructuur. Het voordeel van zo’n matras is dat die soepel en veerkrachtig is, en je baby dus genoeg draagcomfort biedt. Nadeel is dat ze minder goed vocht afvoeren. Polyetherschuimmatrassen kunnen een gevulde kern hebben, met een natuurlijke stof zoals kokos. Deze stof zorgt bijvoorbeeld voor betere ventilatie vanuit de kern.

Koudschuimmatrassen

Koudschuim is een soort polyurethaanschuim, met een open celstructuur. Koudschuimmatrassen zijn dus goed geventileerd en voeren snel vocht af. Ze staan bekend om hun hoge veerkracht en zijn erg comfortabel.

In het Dreambaby-assortiment vind je een koudschuimmatras afgewerkt met een laag traagschuim. Ook deze matras maakt snel komaf met overtollige warmte en vocht. Traagschuim wordt zachter door warmte. De lichaamstemperatuur van je baby zorgt er dus voor dat de matras zich vormt naar zijn lichaam.

Zo wordt het gewicht over de matras verdeeld en zijn er geen drukpunten. En zo beperkt een koudschuimmatras met traagschuim het risico op een afgeplat achterhoofdje bij je baby.

Polyestervezelmatrassen

Zoals de naam doet vermoeden, bestaan deze matrassen uit verschillende lagen polyester. Door de open structuur ademen ze goed en wordt vocht optimaal afgevoerd. Bovendien is de kern brandvertragend en zelfs recycleerbaar.

Pocketverenmatrassen

Als je een pocketverenmatras opent, zie je binnenin allemaal apart verpakte veren. Daardoor past ze zich goed aan de vorm van je baby’s lichaam aan. De veren zijn soepel, om zich aan te passen aan het gewicht van je baby, maar bieden ook voldoende weerstand. Zo ligt je kindje nog steeds comfortabel als hij wat ouder en zwaarder wordt. Op een pocketverenmatras ligt hij bovendien heel stabiel. Een ander voordeel van de afzonderlijk verpakte veren is dat ze goed lucht aan- en vocht afvoeren.

Latexmatrassen

Latex is gemaakt van schuimrubber, en dus heel soepel en veerkrachtig. Zo past de matras zich perfect aan je baby's lichaam aan en geeft hij ideale ondersteuning. De open celstructuur en ventilatiekanalen zorgen voor optimale luchtcirculatie.

Waarin zitten de grote verschillen tussen matrassen met dezelfde kern?

Naast de voordelen van de verschillende kernen geven fabrikanten hun matrassen vaak extra eigenschappen mee. Heel wat van de exemplaren bij Dreambaby combineren verschillende kenmerken.

Weg met huisstofmijt

De belangrijkste bron van allergieën in matrassen en beddengoed is de ontlasting van huisstofmijt. Deze beestjes gedijen het best in een warme, vochtige omgeving en voeden zich met huidschilfers. De matras van je baby is dus een gedroomde omgeving. Om huisstofmijt te beperken kan je kiezen voor een matras met een antiallergische hoes of eentje die voor huisstofmijt minder of niet doordringbaar is. Daarnaast helpt het ook om de babykamer vaak te verluchten. Als de luchtvochtigheid lager ligt dan 45 %, sterven huisstofmijten. Een laatste tip is om de hoes, de matrasbeschermer, het bedtextiel én het (dons)deken regelmatig op 60 °C of warmer te wassen. Ook daarmee dood je huisstofmijten. Hoe warm je alles mag wassen, vind je terug in de productinfo. Let wel: als je een tegen vlekken behandeld dekbed wast, boet het in aan vlekkenwerende kracht.

Schimmels en bacteriën weren

Ook schimmels en bacteriën houden van een vochtige omgeving. Om deze matrassen ertegen te beschermen, werden ze behandeld met een speciaal product. Wil je een natuurlijke oplossing, dan kan je ook kiezen voor een hoes van bamboe. Zo’n hoes weert namelijk van nature schimmels en bacteriën, kan veel vocht absorberen en voelt bovendien heel zacht aan.

Meer vragen?

Wat je ook zoekt, Dreambaby heeft vast een matras die aan jouw wensen beantwoordt. We hebben alles alvast voor jou op een rijtje gezet, zodat je makkelijk kan vergelijken. Voor meer info kan je natuurlijk altijd terecht in één van onze winkels, of bij de Advieslijn op 02 363 56 65 of advieslijn@dreambaby.be.

Oogjes dicht...

Alle matrassen op een rij

Naar het assortiment Matrassen