Waarom is je baby onrustig?

3 oorzaken die je baby onrustig kunnen maken

Waarom huilt je baby zoveel?

Huilt je baby veel? Daar kunnen een aantal problemen de oorzaak van zijn. Dreambaby geeft je een kort overzicht.

Darmkrampjes

Heeft je baby last van darmkrampjes? Dan huilt hij tijdens en na de voeding en is hij bijna ontroostbaar. De krampjes worden in de loop van de dag erger. Zijn buik is gespannen en hij verkrampt. Je baby laat meer windjes en trekt zijn beentjes op.

Darmkrampjes worden veroorzaakt door pijnlijke samentrekkingen van je baby’s darmen, door te veel lucht. Veel heeft te maken met een onrijp maag- en darmstelsel. Er is niet veel dat je daaraan kan doen. Zijn darmpjes rijpen verder, waardoor de darmkrampen na 3 tot 6 maanden tot het verleden zullen behoren.

Dat teveel aan lucht hapt hij binnen tijdens de voeding, maar ook als hij huilt. Op korte termijn kan je ervoor zorgen dat je baby rustig drinkt.

Bij borstvoeding kan je goed aanleggen, voeden op verzoek en een rustige omgeving kiezen. Let ook op wat je zelf eet. Koolsoorten en pittige kruiden laat je bijvoorbeeld beter achterwege.

Geef je flesvoeding, dan let je er het best op dat je baby niet te veel lucht hapt. Schroef de speen ook niet te strak dicht. Bij Dreambaby vind je heel wat flesjes die speciaal ontworpen zijn om darmkrampjes te voorkomen.

Bovendien geef je beter meerdere kleine voedingen dan 1 grote. De maag van je baby is niet groter dan zijn vuistje, en te grote porties werken krampjes in de hand.

De luier span je beter niet hard aan zijn buik. Sommige inbakerdoeken kunnen helpen, zoals je in de productinfo terugvindt. Je baby met zijn buik op je arm laten rusten, vindt hij misschien prettig. Ook een warmtekussentje op zijn buik kan helpen. Een aromaverstuiver met een speciale etherische olie kan je baby rustiger maken. Dreambaby heeft alles in huis om jullie te helpen!

Reflux

Ook reflux kan je baby erg onrustig maken. Baby’s met reflux geven vaak over of kokhalzen veel. Tijdens en na het eten is je kindje heel onrustig en zelfs bijna ontroostbaar. Toch wil hij kort na de voeding nog drinken, om het zurige, branderige gevoel kwijt te raken. Reflux wordt veroorzaakt door je baby’s maagklep, die nog niet helemaal werkt.

Er zijn twee vormen van reflux. Bij de gewone reflux braakt je kindje, bij verborgen reflux nauwelijks. De verzuurde melk in zijn maag komt wel naar boven, maar zakt opnieuw. Dat geeft een branderig gevoel. Daardoor huilt hij, en zie je hem veel slikken en hikken.

Reflux vermindert als je met vaste voeding start. En meestal is het leed na een jaar achter de rug. De maagklep werkt dan beter, en je kindje leeft meer rechtop. Reflux is een medisch probleem: ga dus zeker met je kindje naar een dokter.

Wat je kan doen? Je baby heeft pijn door de reflux en slaapt niet zo goed. Om te voorkomen dat hij te moe is, neem je beter maatregelen die slaap bevorderen. Zet je baby’s bedje schuin, of kies voor een hellend kussen zodat zijn hoofd iets hoger ligt dan zijn lijfje. Zorg dat zijn slaapkamer donker en rustig is. Te veel prikkels overdag zijn ook geen goed idee. Verder is vaker kleinere porties voeding geven ook hier een goed idee.

Allergie of voedselintolerantie

Heeft je baby een allergie, dan reageert hij heftig tijdens of kort na de voeding. Een allergie betekent dat je baby’s immuunsysteem reageert op allergenen, stoffen uit zijn voeding die een allergische reactie uitlokken. Hij heeft uitslag rond zijn mond of op zijn lichaam. Een allergie wordt steeds erger, omdat zoiets zich opstapelt.

Hoewel ze vaak door elkaar gebruikt worden, is een allergie niet hetzelfde als een voedselintolerantie. In het laatste geval reageert je baby’s lichaam wel overdreven op een bepaalde voedingsstof, maar heeft zijn immuunsysteem hier niets mee te maken. Stel dat je baby’s darmen nog niet rijp genoeg zijn om een bepaalde voedingsstof te kunnen verwerken, dan kan zijn lichaam daarop reageren. Daarom is het belangrijk om nieuwe voedingsstoffen niet te snel te introduceren.

De meest voorkomende allergie bij baby’s is een overgevoeligheid voor koemelkeiwit. Het goede nieuws is dat zo goed als alle kindjes eroverheen zijn voor ze 3 jaar zijn. Geef je flesvoeding, dan kan je in samenspraak met de dokter kiezen voor hypoallergene melk. Daarin is het koemelkeiwit voorverteerd, om je baby’s immuunsysteem te misleiden. Krijgt je kindje borstvoeding, dan laat jij het best verdachte voedingsstoffen, zoals melk, achterwege.

Onrustige baby

Een huilbaby?

Naar het assortiment Helpen slapen