Welk speelgoed kies ik voor mijn peuter vanaf 12 maanden?

Je kindje leert steeds bij. Kan hij weer iets nieuws? Schakel dan over op ander speelgoed dat is aangepast aan zijn nieuwe vaardigheden. Benieuwd welk speelgoed jouw kindje vanaf 12 maanden aanspreekt? Dit speelgoed staat hoog op het verlanglijstje van jouw kapoen!
Welk speelgoed kies ik voor mijn peuter vanaf 12 maanden? 2024-03-27 14:29:31.688843

Spelen vanaf 12 tot 18 maanden

Vanaf nu heb je geen baby meer in huis, maar al een dreumes! Tussen het eerste en tweede levensjaar van je kindje gebeurt er een heleboel op het gebied van ontwikkeling.

Je kindje kan zich om te beginnen steeds beter verplaatsen. Vanaf deze leeftijd leert hij lopen en klimmen. Sommige kindjes stappen als ze tussen 12 en 18 maanden oud zijn, de meeste kindjes zetten hun eerste stapjes rond de leeftijd van 14 maanden, maar andere kindjes ontdekken de wereld liever eerst nog wat al kruipend. Een loophulpje motiveert je kindje om zijn eerste stapjes te zetten. Ook trekdieren of duwwagentjes blijven populair. In ieder geval is het nu opletten geblazen, want je kindje gaat volop op ontdekking, ook in kasten en andere plaatsen waar hij normaal niet mag komen. Je huis kidsproof maken is dus zeker aangewezen vanaf nu!

Je dreumes wil nieuwe dingen uitproberen en zijn speelgoed op een andere manier gaan gebruiken. Hij begint creatief te spelen. Open en dicht, op en onder, in en uit… Interactieve speeltjes vindt hij top. Hij gaat ook graag op ontdekking in zijn omgeving (met zijn hippe loopwagentje, natuurlijk).

Loophulpje

Een loophulpje helpt je kleintje bij het leren stappen. Bovendien helpt het ook zijn beenspieren te versterken en bevordert het de grove motoriek van je kindje (zichzelf leren rechttrekken, enkele stapjes alleen zetten).

Vormsorteerders

Met een vormsorteerder leert je kindje verschillende vormen en kleuren kennen, en oefent hij ook zijn redeneervermogen en geheugen. Je kindje experimenteert, vergist zich, probeert daarna opnieuw … Het is hét speelgoed bij uitstek om zijn ontwikkeling te stimuleren én zich urenlang te amuseren!

Puzzels

Puzzels zijn niet enkel superleuk, ze spelen ook een belangrijke rol in je baby’s groei, aangezien ze heel wat aspecten van de ontwikkeling stimuleren. Bij blokken- en vormenpuzzels moet je kleintje de blokjes of vormpjes oppakken en op de juiste plaats en juiste zijde leggen. Hiermee oefent hij zijn motorische vaardigheden, zoals de hand-oogcoördinatie en fijne motoriek. Bovendien bevordert het zijn cognitieve ontwikkeling: hij leert vormen te herkennen en hij moet onthouden welk stukje niet paste op een bepaald plekje, waardoor ook zijn geheugen wordt gestimuleerd. Daarnaast worden ook zijn emotionele vaardigheden getriggerd: je kleintje leert om een doel te stellen, namelijk het oplossen van de puzzel. Hierbij is het nodige geduld nodig, waardoor je kindje ook leert om vol te houden en gefocust te blijven.

TIP
Begin met puzzels uit houten stukken of puzzels met 2 stukjes om later verder te gaan naar complexere puzzels met meerdere stukjes.


Tekenen

Vanaf 12 maanden kan je je kindje zich al eens laten uitleven met kleurpotloden of wasbare viltstiften op een blad papier. Dit bevordert de creativiteit en het denkvermogen van je kapoen en oefent ook de fijne motoriek, namelijk het vasthouden van een potlood of stiftje. Een goede voorbereiding voor later! Bijna ieder kindje begint met het tekenen van ongecontroleerde lijnen. Het is een hele uitdaging voor je kindje om het ‘tekenen’ te beperken tot het papier, de tafel is ook al snel ondergekliederd. 😜

Spelen vanaf 18 tot 24 maanden

Je kindje begint vanaf nu ook een eigen karakertje te ontwikkelen. Het echte opvoedingswerk kan beginnen! Je kleintje weet namelijk al goed wat hij wil, alles zelf doen is een must, ook al kan hij dat nog niet helemaal 😉. Hij imiteert bovendien ook graag anderen, met name andere kindjes en vooral zijn ouders uiteraard!

Loopfiets

Een loopfiets is niet alleen een hulpmiddel bij het leren stappen, maar ook een goede voorbereiding op het leren fietsen als je kindje al iets groter is. Hiermee stimuleert hij namelijk zijn evenwichtsgevoel. Daarnaast bevordert het ook zijn grove motoriek en spierkracht.

Duw- en trekspeeltjes

Duw- en trekspeeltjes helpen de beenspieren van je kindje te versterken en stimuleren zijn steeds beterende hand-oogcoördinatie. Ook muziek wordt op enthousiasme onthaald. Je kindje wiegt heen en weer op de melodie en ontwikkelt zo zijn evenwichtsgevoel.

Imitatiespeelgoed

Ook “doen alsof” en de meest fantastische avonturen verzinnen vindt je kindje super. Een chef-kok in spe, mini-dokter, toekomstige winkelier… Je kleintje laat zijn fantasie de vrije loop. Hierbij is imitatiespeelgoed, zoals een houten keukentje of werkbank, ideaal! Dit speelgoed helpt mee de persoonlijkheid van je kleintje vorm te geven.

TIP
Ziet je kindje jou vaak met de smartphone of tablet in de hand en wil hij daar ook graag mee spelen? Dat kan op zich geen kwaad. Het is wel belangrijk om duidelijke regels op te stellen om schermtijd te beperken.


Blokken en bouwspeelgoed

Ook blokken en ander bouwspeelgoed doen het goed voor de ontwikkeling van je kindje. Om te beginnen bevordert het de motoriek, in het begin voornamelijk de grove motoriek via grote blokjes, nadien vooral de fijne motoriek door het bouwen met kleinere blokjes. Daarnaast wordt de creativiteit van je kapoen geprikkeld: huizen, treinen of fantasieconstructies worden nagebouwd. Met bouwspeelgoed kan je kindje eindeloos verhalen (re)creëren. Tijdloos speelgoed dat ideaal is om de verbeelding van je kleintje te stimuleren. Bovendien wordt ook het probleemoplossend vermogen van je kleintje gestimuleerd doordat hij leert hoe de blokjes in elkaar passen. Een zeer praktische skill voor later!

Een set houten blokken is bovendien hét open ended speelgoed bij uitstek. Het is een klassieker die al generaties lang meegaat. Je kleintje kan er van alles mee bouwen, zoals een kasteel, brug of wolkenkrabber. Dit bevordert niet alleen de creativiteit van je kindje, maar draagt ook bij aan zijn ruimtelijk inzicht en hand-oogcoördinatie.

Gezelschapsspelletjes

Je dreumes heeft nu plaats gemaakt voor een pittige peuter! Ik ben twee en ik zeg nee. Hij leert geleidelijk aan het samenspel te ontdekken. In het begin voornamelijk met volwassenen, maar nadien ook met andere kindjes. Vanaf dan is hij ook klaar voor zijn eerste gezelschapsspelletjes. Starten doe je best met makkelijke spellen, zoals domino of memory. Bij gezelschapspelletjes worden de motorische en cognitieve vaardigheden van je kindje gestimuleerd. Bij memory wordt bijvoorbeeld het geheugen van je kindje aangesproken, bij een visjesspel wordt de fijne motoriek bevorderd. Bovendien ontwikkelt jouw kleintje ook zijn sociaal-emotionele vaardigheden: het spelletje verloopt niet altijd zoals hij wil. Zijn taalontwikkeling wordt ook gestimuleerd, aangezien communicatie vaak centraal staat bij gezelschapsspelletjes. Deze spelletjes kan je trouwens vaak gewoon meespelen. Ideaal voor een gezellige spelletjesavond met het hele gezin, wat ook de band met je kindje bevordert!

Samen lezen

Eén van de leukste vaardigheden die je kindje nu ontwikkelt is zijn spraakvaardigheid. De meeste kindjes zeggen hun eerste woordjes tussen 12 en 18 maanden. In het begin is het nog veeleer gebrabbel, maar gaandeweg leert je kindje gemiddeld drie nieuwe woorden per dag. Het gebrabbel zal al snel uitmonden in een non-stop gebabbel!

Boekjes voorlezen deed je misschien al toen je kindje nog kleiner was, maar nu kunnen jullie ook echt samen lezen en zal hij het verhaal bewuster meevolgen. Kies daarom voor een voorleesverhaal waarbij je de woorden ook visueel kunt aanduiden aan je kindje. Voorlezen bevordert de taalontwikkeling van je kindje. Hij leert niet alleen veel bij op het gebied van uitspraak, maar hij vergroot hierdoor zijn woordenschat ook snel.

Het leukste speelgoed op dit moment:


Producten om in huis te hebben

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.


Deel dit artikel