Op ontdekkingstocht!

Spelen voor baby’s vanaf 6 maanden

Na veel waarnemen wil je kindje al dat moois graag vastpakken. Voordien waren zijn bewegingen vooral reflexen, maar nu kan hij gerichter bewegen. Hij is zich meer bewust van zijn omgeving.

Je baby krijgt meer kracht in, en controle over, zijn spieren. Dat betekent dat hij leert zitten en actiever wordt. Je baby kan bewust reiken en iets vastnemen. Leg zijn speelgoed dus soms iets verderaf, zodat hij het zelf leert oppakken. En je kan iets toch pas echt ontdekken als je het in je mond gestopt hebt? Je kindje leert al spelend ook het verband tussen oorzaak en gevolg.

Wagentjes of speelgoed met licht en geluid leren hem het verband tussen zijn actie en de reactie die hij krijgt. Duwt hij op een knop van een piano, dan hoort hij geluid. Trekken aan een trekhond zorgt dan weer voor beweging. Stapelspeelgoed is goed voor zijn hand-oogcoördinatie. Bij het stapelen en bouwen leert hij om speeltjes van zijn ene naar zijn andere hand over te brengen. Succes is ook gegarandeerd met rammelaars, een bal, speelgoed met een spiegeltje...

Een blokkendoos met sorteerdeksel leert je kindje om problemen op te lossen, en maakt hem behendiger. Je kindje begrijpt ook steeds beter dat hij invloed heeft op wat rond hem gebeurt. De ideale plaats om dat te leren is in bad! Want wie wist dat pletsen in het water zorgt dat het water opspat? Je badkamer blijft er niet droog bij, maar bij zoveel pret is dat geen probleem.

Spelen is leuk, maar wist je dat je kindje er ook veel van leert? Gaandeweg begrijpt hij steeds meer. Zo ontdekt hij dat zijn beer niet verdwijnt als er een dekentje over ligt. Spelen maakt je kindje handiger, en doet hem bewegen. Hoe beter hij dingen onder de knie krijgt, hoe sneller zijn zelfvertrouwen stijgt. Gauw zal hij klaar zijn voor een nieuwe stap vooruit!

Vanaf 9 maanden is je kindje al heel beweeglijk. Omdat hij al heel wat zelfstandiger is, zie zijn temperament. Hij beheerst zijn lichaam ook steeds beter. Binnenkort gaat hij kruipen en, met wat steun, leren staan. Actieve spelletjes zorgen ervoor hij zich motorisch verder ontwikkelt. Trek- en duwspeeltjes stimuleren lopen. Een loophulpje of een activiteitentafel zijn nu ideaal speelgoed.

Elke dag ontdekt je kindje nieuwe dingen. Hij wordt steeds onafhankelijker. Moedig hem aan en laat hem soms zelf beslissen. Zo gaat hij zich zekerder voelen. Speel ook gerust samen! Je kindje speelt wel zelf, maar extra prikkels dagen hem uit om iets nieuws te proberen. Spelletjes zoals ‘kiekeboe’ zijn gegarandeerd een succes. Hetzelfde geldt voor spiegelspelletjes: sta samen voor de spiegel en zwaai met zijn handje. Langzaamaan ontdekt hij jou én zichzelf in de spiegel.

Dag kleurrijke wereld! – Vanaf 0 maanden

Spelend op stap – Vanaf 12 maanden