Speelgoed voor baby’s van 6 tot 12 maanden

Je kindje ontwikkelt zich het eerste jaar supersnel. Gisteren was je baby nog geboeid door zijn rammelaar, vandaag kruipt hij en binnen enkele maanden loopt hij al enthousiast achter een duwwagentje aan. Met welk speelgoed houd je zijn snelle ontwikkeling bij? Lees het in deze blog.
Speelgoed voor baby’s van 6 tot 12 maanden 2024-03-19 15:42:23.791623

Spelen vanaf 6 maanden

Rond 6 maanden leert je baby het principe actie-reactie kennen: als ik op een knopje duw, dan hoor ik lawaai of gebeurt er iets. Het ideale moment dus om hem leuke activiteitenspeeltjes te laten ontdekken. Nu je baby ook stilaan zelfstandig rechtop kan zitten, houdt niets hem nog tegen. Gooien, schudden, trekken of rollen: hij doet het allemaal even graag. Ook stapelen vindt hij erg fijn, én het is goed voor de oog-handcoördinatie.

Spelen vanaf 6 tot 9 maanden

Vanaf nu gaat de motorische ontwikkeling van je kindje erg snel. Het grijpen gaat ondertussen al vlot. Hij ontwikkelt nu verder zijn fijne motoriek en leert objecten verplaatsen van zijn ene hand naar de andere. Hij gaat hierdoor ook al meer gefocust beginnen te spelen, wat ook goed is voor zijn cognitieve ontwikkeling.

Stapelspeelgoed

 Stapelbekers worden vanaf nu interessant. Door te stapelen wordt zijn oog-handcoördinatie gestimuleerd. Je baby begint ook vormen en kleuren te herkennen, waarbij rood vaak een opvallende kleur is die hij snel herkent. Hij leert ook de oorzaak-gevolgrelaties beter kennen. Zo zal hij ontdekken dat het niet alleen leuk is om een toren te bouwen, maar evengoed om hem om te stoten 😉. In het begin zal je kindje de ringen of potjes willekeurig stapelen. Later leert hij dat er achter al dat stapelen ook een logica zit, wat bevorderlijk is voor zijn redeneervermogen.

TIP
Leg het speelgoed af en toe al eens iets verderaf, zodat je kindje het zelf leert oppakken. In deze periode leert je baby vaak vanuit ‘tijgeren’ om te kruipen. Zo motiveer je hem dus om zich ook verder te verplaatsen om zijn doel te bereiken.


Activiteitenspeeltjes met knopjes, licht en geluid

Rond 6 maanden leert je baby ook het principe actie-reactie kennen: als ik op een knopje duw, dan hoor ik lawaai of gebeurt er iets. Het ideale moment dus om hem leuke activiteitenspeeltjes met knopjes, licht en geluid te laten ontdekken: felle kleuren, verschillende texturen en gekke geluiden trekken de aandacht van je baby. Speelgoed dat de tastzin stimuleert vinden kindjes op deze leeftijd het leukst.

Speelballen

Nu je baby ook stilaan zelfstandig rechtop kan zitten, houdt niets hem nog tegen. Gooien, schudden, trekken of rollen: hij doet het allemaal even graag. Speelballen zijn hierbij altijd leuk. Ze moedigen je kindje aan om te bewegen en zijn handjes te gebruiken. Je hebt verschillende soorten ballen: ballen met licht en geluid of sensorische ballen, deze passen binnen de Montessori-pedagogiek en stimuleren de cognitieve ontwikkeling van je baby. Kleintjes vinden het overrollen superleuk.

TIP
Een kleurrijke bal helpt ook het zicht van je baby te ontwikkelen.


Knisper- en voelboekjes

Knisper- en voelboekjes stimuleren ook de zintuigen van je baby, er is namelijk van alles te voelen, te zien en te horen. Dit bevordert de visuele en auditieve ontwikkeling van je kleintje. Bovendien kan het ook zijn taalontwikkeling stimuleren door de afbeeldingen in het boekje te benoemen. Het zal namelijk niet lang meer duren vooraleer je kleintje zijn eerste woordjes zal leren zeggen!

Tussen de 6 en 9 maanden begint je baby ook steeds meer gezichten van de mensen rondom hem te herkennen. Hierdoor kan het zijn dat hij last krijgt van scheidingsangst of eenkennigheid, dit is normaal en hoort bij zijn sociaal-emotionele ontwikkeling. Er bestaan ook babyboekjes waarbij je een foto kunt insteken, zoals in een fotoalbum. Zo kan je kapoen naar je gezicht kijken in de opvang of wanneer hij bij oma en opa is. Dit maakt het afscheid misschien iets makkelijker! 🙂  

Spelen vanaf 9 tot 12 maanden

Tussen 9 en 12 maanden neemt de grove en fijne motoriek van je kleintje sterk toe. Je baby begint te kruipen en leert - met wat steun - ook staan. Actieve spelletjes zorgen ervoor dat hij zich motorisch verder ontwikkelt: een loophulpje en activiteitentafel zijn op dit moment ideaal speelgoed. 

Loophulpje

Stilaan leert je kleintje al zelf een aantal stapjes te zetten. Wanneer hij zichzelf kan rechttrekken, bijvoorbeeld aan de box, en al een paar stapjes zelfstandig kan zetten zonder te veel te leunen tegen andere objecten, zoals de tafel of de zetel, is hij klaar voor een loopwagentje. Dit is een fijn hulpmiddel bij het leren stappen en hij traint hiermee de spierkracht in zijn armpjes en beentjes. Een loopwagentje helpt je kindje rechtop te staan, zijn evenwicht te houden en moedigt hem aan om zelfstandig te bewegen. De meeste kindjes leren pas stappen rond de leeftijd van 14 maanden. Rondlopen met een loophulpje is dus al een goede voorbereiding hierop! Bovendien bestaan er verschillende loophulpjes: een loopwagentje, een blokkenkar, een duwkar, … in hout of in plastic. Oneindig veel speelmogelijkheden voor je kapoen!

Duw- en trekspeeltjes

Om de motorische vaardigheden van je baby te bevorderen zijn duw- en trekspeeltjes ook interessant. Ze helpen zijn beenspieren te versterken en kunnen ook een hulpmiddel zijn bij het leren lopen

Activiteitentafel

Een activiteitentafel prikkelt al de zintuigen van je baby! Er zijn een heleboel geluidjes, lichtjes, kleuren en speeltjes die onder andere het gezichtsvermogen en de hand-oogcoördinatie van je kindje bevorderen. Het bevordert ook de grove motoriek van je baby: hij kan zich rechttrekken aan de tafel en blijft zelfstandig staan om te kunnen spelen. Ook zijn fijne motoriek en educatieve vaardigheden worden gestimuleerd door tafels die je kindje leren over getallen, letters, vormen, kleuren en dieren. Er bestaan trouwens ook evolutieve activiteitentafels die met je kindje meegroeien en zich aan zijn ontwikkeling aanpassen. Handig!

Badspeelgoed

Je kindje doet nu dingen die meer denkwerk en verbeelding vereisen. Hij begrijpt ook steeds beter dat hij invloed heeft op wat er rond hem gebeurt. De ideale plaats om dat te leren is in bad. Want wie wist dat pletsen in het water zorgt dat het water opspat? Je badkamer blijft er niet droog bij, maar bij zoveel pret is dat geen probleem. Badspeelgoed stimuleert bovendien de concentratie en leert je kindje het verband te leggen tussen oorzaak en gevolg. Badspeeltjes stimuleren hierbij ook de fantasie van je kleintje. Hij begint zijn eigen verhalen te bedenken. Plons!

Spelen is leren

Spelen is leuk, maar ook enorm leerrijk. Gaandeweg begrijpt hij steeds meer. Zo ontdekt hij dat zijn beer niet verdwijnt als er een dekentje over ligt. Spelen maakt je kindje handiger en doet hem bewegen. Hoe beter hij dingen onder de knie krijgt, hoe sneller zijn zelfvertrouwen stijgt. Speel ook gerust samen! Hoewel je kindje goed alleen kan spelen, is samen spelen met jou extra uitdagend én leuk. Spelletjes zoals ‘kiekeboe’ zijn gegarandeerd een succes. Hetzelfde geldt voor spiegelspelletjes: sta samen voor de spiegel en zwaai met zijn handje. Langzaamaan ontdekt hij jou én zichzelf in de spiegel.


Het leukste speelgoed op dit moment:

Je dynamische snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.

Deel dit artikel