Vragen over de eerste hapjes?

Je kindje voor het eerst vaste voeding geven is een grote stap. Hoe dat hele proces verloopt, lees je hier: van de eerste hapjes tot mee-eten aan tafel.

Wanneer is je baby klaar voor vaste voeding?

Na al die maanden fles- of borstvoeding is je baby langzaam maar zeker toe aan een uitgebreider menu. Bij elke motorische stap vooruit is hij ook klaar voor een nieuwe stap in zijn eetproces.

Zijn maag- en darmstelsel kan meer verteren. Ook in zijn mond verandert veel: hij beweegt eten naar achter in zijn mond, zal beginnen kauwen, kan misschien al zelf eten naar zijn mond brengen ...

Eén belangrijke regel is dat je kindje vooral rijp moet zijn voor elke nieuwe eetstap. Hem forceren kan een omgekeerd effect hebben.

Op welke veranderingen moet je letten?

Melk drinken is voor je baby een reflex. Tussen 3 en 5 maanden gaat hij zijn mond bewust bewegen. Tussen 4 en 6 maanden kan hij langzaamaan van een lepel eten.

Je baby laat je via signalen weten dat hij klaar is voor vaste voeding. Zo gaat hij smakkende geluidjes maken of heeft hij plots erg veel belangstelling voor jouw bord. Hij stopt ook alles wat hij te pakken krijgt in zijn mond.

Vanaf wanneer zet je vaste voeding op het menu?

Vanaf 4 à 6 maanden mag je in principe bijvoeding geven. Zeker bij baby’s die borstvoeding krijgen begin je beter niet vroeger dan 6 maanden. Zo verminder je de kans op allergische reacties.

Je baby is klaar voor nieuwe smaken en voedingsstoffen. Bovendien is hij door zijn voorraadje ijzer heen en heeft hij meer energie nodig dan melk hem kan geven. Kies voor een rustig moment en niet voor een week waarin andere grote veranderingen op til staan.

Hoe start je met vaste voeding?

Maal zijn papje fijn, en kies voor een klein lepeltje. De meeste baby’s hebben liever plastic lepels. Die voelen namelijk zachter aan in de mond, een heel gevoelige zone bij je baby.

Gun je baby de tijd om alles onder de knie te krijgen. De ene baby kan snel van een lepel eten, bij de andere duurt het wat langer. Maak je daar geen zorgen over, maar volg het ritme van je kindje.

Het is ook normaal dat je baby in het begin maar een paar hapjes eet. Fruit- of groentepapjes zijn eerst bijvoeding: geef je kindje zeker nog voldoende melk.

Wat schotel je een baby voor?

Meestal krijgen baby’s eerst fruitpapjes, maar je kan gerust ook met groentepapjes beginnen. Die bevatten namelijk meer ijzer. Fruit en groenten kunnen elkaar niet vervangen: ze leveren andere voedingsstoffen, die je baby allemaal nodig heeft om goed te groeien.

Groenten kan je koken in een beetje water of stomen, om zoveel mogelijk vitamines te behouden.
Dreambaby heeft mixer-stoomkokers waarin je snel lekker vers eten kan bereiden. Als je start met vaste voeding, helpt het om de fruit- en groentepapjes goed fijn te mixen of malen. Zo kan je kindje de pap makkelijker inslikken én verteren. Zijn maag en darmen kunnen dan namelijk meer voedingsstoffen opnemen.

Stap per stap kan je dan evolueren van gemixte papjes naar het eten van je baby prakken om dan ten slotte kleine stukjes te geven. Ook hier geldt alweer: volg het ritme van je kindje.

Mag je je baby ook potjesvoeding geven?

Bereid eten uit potjes is duurder dan zelfgemaakte papjes, maar zeker minstens even goed voor je baby. Het potje is steriel verzegeld, zoals je kan zien aan de plastic strip aan het deksel. Potjesvoeding is gehomogeniseerd, wat betekent dat het erg fijn gemaakt is – fijner dan jij het thuis kan maken. Je baby merkt dat, en dus is het belangrijk om voldoende af te wisselen. Anders wil je baby misschien geen zelfbereid eten meer.

De potjes kan je verwarmen in de microgolfoven. Schroef het deksel er dan af. Roer goed voor je het eten aan je kindje geeft. Een microgolfoven verwarmt namelijk niet gelijkmatig, en dus moet jij al roerend de warmte verdelen.

Potjes verwarmen kan ook in heel wat flesverwarmers van Dreambaby. Bij welke toestellen dat het geval is, vind je terug in de productinfo.

Wanneer kan je baby zelf drinken?

Bekijken we het gemiddelde, dan leren we dat een kindje gemiddeld uit een beker leert drinken als hij 6 à 8 maanden oud is. Het duurt nog tot hij 8 à 9 maanden oud is voor hij de beker ook zelf kan vasthouden. Voor je kindje 1 jaar oud is, hoef je hem niet alle voeding uit een beker te laten drinken. Bekers en zuigflessen kunnen elkaar dus nog een paar maanden aanvullen.

Met een antilek drinkbeker of een zuigfles met handvatten kan je je kindje zelf laten drinken zonder geknoei. Dreambaby heeft ook afzonderlijke handvatten, die je aan je zuigflessen kan bevestigen.

Met een rietje drinken leert je kindje pas aan 14 maanden. De drinktechniek die hij hiervoor nodig heeft, is moeilijk onder de knie te krijgen.

Geef je je baby te drinken uit een open beker, dan leert hij aan te zuigen en te doseren. Zo ontwikkelt hij zijn mond- en tongspieren. Drinken uit een open beker is ook goed voor zijn taalontwikkeling, omdat hij leert zijn lippen rond de bekerrand te sluiten.

Wanneer kan je kindje met jullie mee-eten?

Vanaf 1 jaar kunnen jullie stapje per stapje hetzelfde eten. Let er wel op dat je het eten niet te pikant maakt, en dat je voldoende varieert. Je kindje moet namelijk genoeg van alle voedingsstoffen krijgen. Vitaminen en mineralen haalt hij uit onder meer groenten, fruit, zuivel en graanproducten.

Ook genoeg drinken is belangrijk. Kindjes eten vaak te weinig groenten en fruit als het niet meer gemixt wordt. Ook een tekort aan gezonde onverzadigde vetten en ijzer komt veel voor.

Eettips voor je baby

Naar het assortiment Eetgerei