Hou een oortje in het zeil: de juiste babyfoon kiezen

Je baby vanop afstand in de gaten kunnen houden, da’s het doel van een babyfoon. Je hoort of ziet het meteen als je ukje woelt, huilt of van zich laat horen. Maar hoe kan je net dié babyfoon kiezen die bij jullie past uit het grote aanbod? Dreambaby helpt je stil te staan bij wat jij verwacht van een babyfoon om zo makkelijker te kiezen.

1. Digitaal of analoog?

Het principe is bij elke babyfoon even simpel: een zender met ingebouwde microfoon staat bij je baby in de kamer en stuurt geluid en/of beeld door naar de ontvanger, die bij jullie staat. Die transmissie gebeurt analoog of digitaal. Maar wat betekent dat?

 • Analoog

  Een analoge babyfoon stuurt signalen op de frequentie van radiogolven. Je kiest zelf een kanaal waarop je de baby- en de ouderunit instelt. Nadeel is dat analoge babyfoons gevoelig zijn voor storing. De kans bestaat dus dat je de baby van je buren hoort omdat jullie toevallig hetzelfde kanaal gekozen hebben.
 • Digitaal

  Digitale babyfoons zetten het signaal om tot een digitale stroom bits, eentjes en nulletjes dus. Omdat het signaal gecodeerd verstuurd wordt, heb je geen kans op storing of ruis. Een digitale babyfoon kiest automatisch en helemaal zelfstandig een kanaal om het geluid perfect helder te versturen.

Lees je graag nog meer over de verschillende types babyfoons en hun technologieën? Neem hier dan een kijkje!

2. Wil je je baby ook zien?

Met een beeldbabyfoon hoor je je baby niet alleen, maar zie je 'm ook dankzij de camera.

 • Zo kan je altijd checken of alles in orde is, zonder de kamer binnen te gaan en je baby zo misschien te wekken.
 • Extra leuk is dat je bij beeldbabyfoons meestal foto’s of video’s kan opnemen. Sommige toestellen kan je zelfs op je tv aansluiten!
 • En in een steeds meer digitale wereld is beeld niet meer weg te denken.

3. Voor 1 of meerdere kindjes?

Heb je meer dan 1 kindje, en hebben ze elk hun kamer? Je kan natuurlijk 2 babyfoons gebruiken. Maar als je niet wil rondzeulen met 2 ouderunits heeft Dreambaby uitbreidbare babyfoons voor je.

 • Hou je 't graag analoog, dan kan je kiezen voor een analoge babyfoon met PMR-technologie.
 • Als je je liever niet druk maakt over zendkanalen zonder storing zoeken, is een digitale, uitbreidbare babyfoon iets voor jou.
 • Wil je in elke kinderkamer oren én ogen hebben, dan vind je bij Dreambaby digitale beeldbabyfoons waar je verschillende camera's aan kan koppelen. Zo hoor (en zie) jij wat zich overal afspeelt, zonder een hoop ontvangers in je woonkamer.

4. Wil je een babyfoon vol snufjes of kies je voor eenvoud?

Het hoofddoel van een babyfoon blijft natuurlijk je baby horen. Maar veel babyfoons hebben extra functies om jou 't leven makkelijker te maken.

 • Een intercomfunctie: via de ouderunit kan je tegen je kindje praten. Zo kan je je huilende ukje bijvoorbeeld al geruststellen door te zeggen dat mama of papa eraan komt.
 • De eerste 8 weken ligt de temperatuur in je baby’s kamer het best tussen 18 en 20 °C. Daarna is 16 à 18 °C ideaal. Om de kamertemperatuur in de gaten te kunnen houden, geven verschillende babyfoons bij Dreambaby aan hoe warm het is. Sommige exemplaren slaan zelfs alarm als de temperatuur niet is zoals het hoort.
 • Hulpmiddeltjes voor drukke omgevingen zijn een trilfunctie en visuele geluidsfunctie. Lawaai in de babykamer hoor je dan niet alleen, maar voel en zie je ook. Ideaal als je een woonkamer vol bezoek hebt!
 • Is je baby niet tuk op donker? En wil jij vermijden dat je ergens tegenaan loopt als je poolshoogte gaat nemen in de babykamer? Dan is een baby-unit met waaklampje net wat jullie nodig hebben.
 • Een slaapritueel met vast patroon maakt slapengaan makkelijker. Een babyfoon met slaapliedjes kan daar deel van zijn. Je baby dommelt rustig in als jij de kamer uit bent, vooral als je ze met de ouderunit vanop afstand kan activeren.
 • Kies je voor een babyfoon met timer, dan helpt het toestel je om bijvoorbeeld voedingsuren of het juiste tijdstip voor medicatie te onthouden.

5. Hoe ver reikt het signaal van een babyfoon?

Bij elke babyfoon vermelden we het bereik. Uitblinkers in deze categorie zijn de analoge babyfoons met PMR-technologie.

Let wel: het gaat altijd om het bereik in open ruimte. Binnenshuis wordt dat een pak kleiner, omdat het signaal daar verzwakt. Betonnen muren of plafonds en geluidsisolatie kunnen het bereik enorm verlagen.

6. Batterijen en netstroom

Zender en ontvanger hebben natuurlijk stroom nodig. Ze werken allemaal met een adapter op netstroom. Maar meestal ook op batterijen, waardoor je ze makkelijk kan meenemen. En als de netstroom even wegvalt, nemen de batterijen het meteen over.

Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker en op termijn goedkoper. Lithiumbatterijen hebben een langere levensduur dan klassieke oplaadbare batterijen. Bovendien laden ze extra snel op en verliezen ze geen capaciteit als je ze oplaadt voor ze helemaal leeg zijn.

Welke batterijen je nodig hebt, vind je bij elke babyfoon in de productinfo. Vergeet ook de handleiding bij je babyfoon niet grondig te lezen. Je vindt er de volledige info over welke batterijen je in de baby- of ouderunit moet stoppen, hoe je ze erin moet plaatsen en hoe je met de batterijen moet omgaan om van een maximale levensduur te genieten.

Het ABC van de babyfoons

Vergelijk alle babyfoons

Naar Babyfoons