Het ABC van de babyfoons: welke technologieën en types zijn er?

Analoge babyfoons

Een analoge babyfoon verstuurt het geluidssignaal, dat de baby-unit oppikt in je baby's kamer, via elektromagnetische golven naar de ouderunit. Die golven zendt hij uit op dezelfde onschadelijke frequentie als radio. Deze babyfoons hebben een laag vermogen. Het signaal van analoge babyfoons is dus hoegenaamd niet schadelijk. Bij een analoge babyfoon moet jij zelf het kanaal instellen op zender en ontvanger.

Daardoor heb je wel kans op ruis of storingen. Want als je buren hun babyfoon toevallig op hetzelfde kanaal instellen, hoor je niet alleen jouw ukje huilen, maar ook hun baby. Dus hoe meer kanalen je babyfoon heeft, hoe makkelijker je een storingsvrij kanaal vindt.

 • De klassieke analoge babyfoon

  Om het probleem van het geringe aantal kanalen op te lossen, hebben sommige exemplaren digitale kanaalinstelling. Door deze SDIPS-technologie (Selectable Digital Interference Protection System) heb je veel meer kanaalcombinaties, en is de kans op storing minimaal.

  Deze babyfoons zijn bovendien heel makkelijk te gebruiken, omdat ze niet vol snufjes zitten. Ze zijn niet uitbreidbaar en hebben geen intercomfunctie.
 • Analoge PMR-babyfoons

  Een analoge babyfoon met PMR-technologie werkt net zoals een portofoon. Dat betekent dat hij een extra groot bereik - tot enkele kilometers! - heeft, en dat je ‘m onbeperkt kan uitbreiden met extra baby-units.

Digitale babyfoons

Zoek je een babyfoon die je helder, storingsvrij geluid garandeert en die automatisch het juiste kanaal kiest voor jou? Dan is een digitale babyfoon net wat je zoekt.

Storing heb je niet omdat het signaal gecodeerd is. En als toch ruis zou optreden, dan schakelt de babyfoon automatisch over naar een vrij kanaal.

 • Een babyfoon met DECT-technologie

  Dit zijn de bekendste digitale babyfoons. Ze zijn erg makkelijk in gebruik en delen hun technologie met draagbare telefoons. Je kan ze niet uitbreiden met extra baby-units, omdat zender en ontvanger op elkaar afgestemd zijn.

  Om straling en verbruik te doen dalen hebben de meeste toestellen een ECO-modus. Dat houdt in dat de babyfoon z'n zendvermogen aanpast aan de afstand tussen de baby- en ouderunit.

  DECT-babyfoons hebben, naast een intercomfunctie, vaak nog heel wat interessante extra's.
 • Stralingsarme digitale babyfoons

  Babyfoon-fabrikanten ontwikkelen steeds meer technologieën die de straling bij digitale babyfoons tot een minimum beperken. Elke technologie heeft z'n eigen naam, maar hun principes zijn hetzelfde. Deze babyfoons werken op een lagere frequentie met een lager vermogen, en zenden een niet-pulserend signaal uit. Daardoor zijn ze stralingsarm.

  En die troef combineren babyfoons van dit type met de digitale voordelen: helder geluid, geen storing en automatische kanaalinstelling. Bovendien hebben ze een groot bereik in open ruimte. Sommige zijn bovendien uitbreidbaar, maar niet al deze babyfoons hebben een intercomfunctie.

Digitale beeldbabyfoons

De camera van een beeldbabyfoon stuurt geluid én beeld naar de ouderunit. Deze babyfoons hebben een niet-pulserend signaal en een laag vermogen. Daardoor is de straling heel laag. Je kan ze bovendien uitbreiden met extra camera's. Zo kan je meerdere kindjes in het oog houden, of verschillende camera's rond je baby's bed plaatsen. Extra handig is dat je bij sommige babyfoons het scherm in 4 kan delen: je kan de beelden van 4 camera's tegelijk bekijken.

Alle beeldbabyfoons bij Dreambaby werken met de FHSS-technologie (Frequency Hopping Spread Spectrum). Z'n naam geeft het eigenlijk al aan: je babyfoon verspringt in een breed spectrum voortdurend automatisch van kanaal, en dus van frequentie. De energie van het signaal wordt dus verspreid. Het kan vreemd klinken, maar net daardoor heb je geen storing. Het verspreide signaal kan moeilijk gestoord worden. Want zelfs als op 1 van de kanalen storing is, verdwijnt die naar de achtergrond door het verspringen van de frequentie. Dat je babyfoon constant op wisselende frequenties uitzendt, merk je niet. Klank en beeld haperen niet en zijn zelfs storingvrij.

Op een beeldbabyfoon vind je vaak dezelfde extra's als bij een gewone babyfoon, maar er zijn ook specifieke snufjes.

 • Een aanraakscherm maakt je beeldbabyfoon makkelijker in gebruik.
 • Handig zijn exemplaren waarbij je vanop de ouderunit de camera kan draaien of doen inzoomen.
 • Bij heel wat babyfoons kan je beelden van je baby opnemen. Zo hoef je niet snel je (foto)camera te zoeken om een leuk moment of je schattig slapende baby vast te leggen.
 • En daarom is het ook handig dat je je babyfoon kan aansluiten op je tv of via USB op je laptop.
 • Nachtzicht geeft je in het donker ook zicht op je baby.
 • En tot slot zijn er ook beeldbabyfoons met een enkel geluid-functie, handig 's nachts! Zo schrik je niet te abrupt wakker als het scherm van de ouderunit aanspringt.

Camera's

De early-adopters onder jonge ouders zullen dol zijn op een camera. Je zet ‘m net zoals je babyfoon in de babykamer, maar je bedient ‘m met je tablet-pc of smartphone. Download de gratis applicatie in de App Store of op Google Play. Zo kan je de camera bedienen om je kleintje vanop afstand te bekijken en de mooiste beelden op te nemen.
De verbinding tussen de camera en je smartphone gebeurt via wifi. Sommige camera’s sluit je ook rechtstreeks op je toestel aan of hebben een geïntegreerd wifi-systeem.

Net zoals een babyfoon hebben deze camera’s ook enkele handige opties: een waaklampje, ze spelen slaapliedjes, hebben een intercomfunctie, geven weer hoe warm het in de babvkamer is, hebben bewegingsdetectie, stemactivatie enz.

Komt er geluid uit de kinderkamer, dan ontvang je onmiddellijk een alarmsignaal op je smartphone of tablet.

Hou een oortje in het zeil

Vergelijk alle babyfoons

Naar het assortiment Babyfoons