Babyhuid: behandelen met zorg!

Een babyhuid is nog immatuur. Ze is dunner en meer doorlaatbaar dan de huid van volwassenen. En dus ook gevoeliger. Daarom kan ze makkelijk geïrriteerd raken. Denk aan melkkorstjes, rode billetjes, babyacne, luieruitslag … De huid van je baby verzorg je dus best met goede producten.

Babyhuid onder de loep

De opperhuid van een pasgeborene bevat weinig melanocyten, cellen die pigment aanmaken. En de onderhuid, de meest vettige laag van de huid, is nog heel dun. De elastische vezels en het bindweefsel zijn veel dunner dan bij een volwassene. En dus is de huid nog heel doorlaatbaar. Bovendien is een baby heel gevoelig aan veranderende temperaturen. Er zijn heel veel zaken die zijn gevoelige huid kunnen beïnvloeden. Je moet dus dubbel goed oppassen voor bijvoorbeeld zonnestralen, de wind of koude.  

Meest voorkomende huidproblemen

  • Melkkorstjes: deze komen heel vaak voor bij zuigelingen. Het zijn witte of gelige schilfertjes op de hoofdhuid of soms op de wenkbrauwen. Je baby zelf heeft er geen last van. Krab ze niet af maar wrijf ze in met een aangepaste olie of crème. Ze verdwijnen als je borstelt. 
  • Babyacne: kleine rode pukkels die op de huid kunnen voorkomen tussen 0 en 4 maanden. Soms zijn het er heel veel, maar ze verdwijnen vanzelf na enkele weken. Je hoeft ze niet te behandelen, behalve als de pukkels beginnen te ontsteken. 
  • Atopisch eczeem: ongeveer 1 op 5 kinderen heeft er last van. De droge plekken verschijnen overal op de huid van je baby, worden rood en gaan vaak jeuken. Deze vorm van eczema komt vooral in het eerste jaar voor. De jeuk kan ervoor zorgen dat je baby vaak huilt en slecht slaapt. 
  • Erytheem (of luieruitslag): de zogenaamde rode billetjes. Rode plekken, soms omgeven door rode puntjes, kunnen zowel op de billen als op de genitale organen verschijnen. 

Hoe kan je rode billetjes vermijden?

  • Vervang geregeld de luier van je baby om te vermijden dat zijn billetjes te lang aan vocht zijn blootgesteld.
  • Was zijn billetjes beter met water dan met natte wegwerpdoekjes.
  • Breng een aangepaste crème aan voor je een verse luier aandoet.
  • Probeer ook verschillende merken van luiers uit. Sommige zijn meer absorberend en minder irriterend dan andere. 

Vermijd vochtigheid

In de huid van je baby zitten heel veel kleine plooien. Na elk badje moet je zorgen dat je je baby goed afdroogt. Zo vermijd je dat er vocht achterblijft. Want dat kan zorgen voor huidirritatie. Stop je baby ook niet te lang in bad, want van water wordt de huid snel droog. 

Kleren die irriteren

Als de babyhuid in contact komt met kleren en er wrijving ontstaat, kan ze geïrriteerd raken en beginnen jeuken. Je baby kan ook gevoelig zijn aan wasproducten. Kies voor een wasmiddel en -verzachter die zacht en hypoallergeen zijn. Let ook op de stof van de kleren die je koopt. Je kiest best voor katoen. 

100 % natuurlijke producten

Gebruik alleen producten die geschikt zijn voor een babyhuid. Weleda stelt een gamma van producten voor die met zorg zijn samengesteld op basis van Calendula (of Calendula officinalis). 

Calendula is een medicinale plant die bekend staat om zijn genezende en kalmerende effecten op de huid. Het babygamma van Weleda bestaat uit producten op basis van 100 % biologische Calendula, zonder conserveermiddelen, synthetische parfums of minerale oliën.

Weleda biedt je ook speciale oliën voor babymassage aan. Zo geniet je baby van alle positieve effecten van een babymassage en wordt hij helemaal zen. 

Geef je baby een gezonde huid met de verzorgingsproducten in onze webshop.

In samenwerking met: Weleda

Weleda staat voor puur natuurlijke verzorgingsproducten zonder synthetische toevoegingen. De producten zijn goed voor jou én goed voor de wereld, al meer dan 90 jaar.