Hoe kies je meubels voor in de babykamer?

De juiste meubels voor de babykamer uitkiezen vormt vaak een moeilijke opdracht. Want hoe kies je immers meubels met een goede prijs-kwaliteitverhouding? De medewerkers van Dreambaby geven een kort overzicht van de belangrijkste informatie hieromtrent en helpen je een goede keuze te maken.

Uit welk materiaal zijn de meubels gemaakt?

Een eerste aspect om te overwegen bij de keuze van babymeubels, is het gebruikte materiaal. De meeste meubels zijn gemaakt uit spaanplaat, mdf of massief hout. Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke voordelen.

  • Spaanplaat wordt gemaakt uit kleine stukjes hout, samengebonden door middel van kunsthars. Dit materiaal is zeer licht en trekt niet krom. Spaanplaat is goedkoper dan mdf en massief hout.
  • Mdf is gelijkaardig aan spaanplaat, maar heeft fijnere vezels die met een hogere dichtheid samengeperst zijn. Mdf is een sterk materiaal dat niet kromtrekt en tevens ook een zeer glad oppervlak heeft.
  • Massief hout is de meest kwalitatieve optie, aangezien het een uiterst sterk en natuurlijk materiaal is. Voor babymeubels wordt vaak beukenhout, berkenhout of dennenhout gebruikt.

De kostprijs van de meubels hangt af van de soort en hoeveelheid hout dat erin verwerkt is.

Welke materialen gebruikt men voor de afwerking?

In de tweede plaats kan gekeken worden naar de afwerking van de meubels. Als afwerking heeft men de keuze tussen decorfolie, melamine of lak.

  • Decorfolie is een flinterdunne laag papier die op de plaat wordt gekleefd, maar toch de look en feel van echt hout heeft. Decorfolie wordt meestal gebruikt om spaanplaat af te werken.
  • Melamine is eveneens een flinterdunne decorlaag die men kleeft op een plaat. Doordat de laag uit melaminehars bestaat, is deze zeer sterk. Melamine is veel sterker dan decorfolie en zal veel langer mooi blijven.
  • Lak is een soort verf, bestaande uit hars opgelost in een weekmaker. Lak is geurarm en geeft een zeer mooie afwerking aan meubels. Deze afwerkingsoptie wordt meestal gebruikt op meubels gemaakt uit mdf of massief hout

Waarop letten bij de keuze van een kast?

Bij kasten heb je allereerst de keuze tussen deuren en laden of alleen deuren. Laden zijn zeer handig om kleine babykleertjes in op te bergen. Een kast met (enkel) laden is vaak duurder dan een kast met enkel deuren.

Ten tweede kan je bij kasten of laden ook opteren voor een soft-close systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de deuren of laden op een automatische, maar zachte manier gesloten worden. Doordat de kast geluidloos sluit, maak je je baby niet telkens wakker wanneer jij iets uit zijn kast neemt terwijl je baby slaapt.

Tips voor een goede montage

Bij de montage geldt over het algemeen: hoe preciezer de meubels gemaakt zijn, hoe makkelijker ze gemonteerd kunnen worden. Voor een juiste montage en probleemloos gebruik achteraf is het eveneens belangrijk om erop te letten dat alles goed waterpas staat.

Heb je specifieke hulp nodig bij de montage? Heb je vragen in verband met vervangstukken? Aarzel dan niet om de advieslijn van Dreambaby te contacteren voor nog meer professioneel advies.