Vanaf wanneer mag je baby gluten eten?

Babyvoeding variëren is altijd een goed idee. Daarbij kan je moeilijk om gluten heen: het eiwit is aanwezig in heel wat voedingsmiddelen. En dus is het ook belangrijk om het in de maaltijden van je baby te introduceren. Op welke leeftijd kan je je kleintje laten kennismaken met gluten? En wat doe je als hij intolerant blijkt?

Gluten, wat is het?

Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in verschillende graansoorten zoals tarwe, gerst, rogge en spelt. Ook haver bevat meestal sporen van gluten. Vooral tarwe komt voor in veel voedingsmiddelen die we dagelijks eten, bijvoorbeeld in brood, pasta en gebak. Daarnaast zijn veel bindmiddelen gemaakt op basis van tarwe, waardoor gluten vaak voorkomen in bepaalde soorten charcuterie, sauzen, bereide gerechten… En dus ook in sommige groenten- en fruitpapjes voor baby’s.

Op welke leeftijd kan je gluten introduceren?

Gluten introduceer je best voor het eerst tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden. Je kan dit doen aan de hand van een papje van een kindermeel dat gluten bevat, een groentepapje met gaargekookte pasta in gemengd of met pasta of een broodkorstje als je kind stukjes eet. Gluten introduceren tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden vermindert het risico op glutenintolerantie en diabetes type 1.

Symptomen van glutenintolerantie

Glutenintolerantie, ook coeliakie genoemd, is een auto-immuunziekte die enkel voorkomt bij mensen die er een erfelijke aanleg voor hebben. Als je coeliakie hebt, veroorzaakt het eten van gluten een ontstekingsreactie in het slijmvlies van de dunne darm. Dat zorgt voor symptomen als diarree, buikpijn, een opgezette buik, verminderde eetlust en braken. Door de beschadiging van de darmwand kunnen er ook problemen ontstaan bij de opname van bepaalde voedingsstoffen.

Bij kinderen met glutenintolerantie ontstaan de klachten vaak in de eerste weken of maanden na het introduceren van voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals bijvoorbeeld de ‘tweede leeftijd’-melen, brood of pasta. Een eerste signaal is vaak een afname in het gewicht en de groei van je baby. Een baby met coeliakie heeft vaak ook weinig eetlust, een opgezette buik, huilt veel en kan stinkende, vettige, schuimende ontlasting hebben.

Een glutenvrij dieet

Wanneer glutenintolerantie wordt vastgesteld bij je kleintje moet je overschakelen op een glutenvrij dieet. Van coeliakie kan je niet genezen, tot op vandaag is een strikt glutenvrij dieet de enige behandeling. In verse voeding kan je gelukkig volop variëren in producten die van nature glutenvrij zijn: rijst, maïs, aardappelen, quinoa, boekweit… Ook alle groenten, fruit, vlees en vis zonder toevoegingen zijn van nature glutenvrij. Daarnaast vind je in de winkel heel wat producten en bereidingen met de vermelding ‘glutenvrij’.

Is je kindje glutenintolerant? Laat je dan zeker goed begeleiden door een gespecialiseerde diëtist, zodat je goed geïnformeerd ben over wat je kleintje wel mag eten en waar je best op kan letten bij een glutenvrij dieet.

Colruyt Group Academy

Volg onze webinar 'Starten met vaste voeding'

Ik schrijf me in