Lekkere maaltijden voor baby’s, met of zonder gluten

Babyvoeding variëren is altijd een goed idee. Daarbij kan je moeilijk om gluten heen: het eiwit is aanwezig in heel wat voedingsmiddelen. En dus is het ook belangrijk om het in de maaltijden van je baby te introduceren. Op welke leeftijd kan je je kleintje laten kennismaken met gluten? En wat doe je als hij allergisch blijkt? Kom het hier allemaal te weten.

Gluten, wat is het? 

Gluten is een eiwit dat we terugvinden in veel granen zoals tarwe, gerst,  rogge en spelt. Het zit dus in veel voedingsproducten, brood en pasta’s bijvoorbeeld. Maar gluten zijn vaak ook aanwezig in bepaalde kazen, charcuterie, confituur, sauzen, bereide gerechten … En dus ook in sommige groenten- en fruitpapjes voor baby’s.

Op welke leeftijd kan je gluten geven aan je kleintje?

Kindermelen die gluten bevatten kan je vanaf de leeftijd van 4 tot 7 maanden stapje per stapje introduceren, maar niet later. Het is trouwens aangeraden om gluten te introduceren terwijl je de baby nog borstvoeding geeft. Dat vermindert het risico op diabetes type 1 en glutenintolerantie (ook coeliakie genoemd), een auto-immuunziekte van de dunne darm. Krijgt je kleintje flessenvoeding? Introduceer gluten dan vanaf 6 maanden. 

Symptomen van glutenintolerantie

Sommige mensen hebben last van glutenintolerantie, ook coeliakie genoemd. Deze ziekte is het gevolg van een overgevoeligheid van het spijsverteringskanaal. Het leidt tot een slechte voedselopname en dus voedingstekorten.  Symptomen zijn: diarree, braken, een opgezwollen gevoel, gewichtsverlies, zwakte, irriteerbaarheid en maagkrampen. 

Bij baby’s manifesteren deze problemen zich meestal in de weken of maanden nadat je begonnen bent de voeding te variëren en je zogenaamde ‘tweede leeftijd’-melen introduceert, die gluten bevatten. Een eerste signaal is vaak dat het gewicht van je baby niet langer toeneemt als voorheen. Nadien kunnen zich ook karakter- en spijsverteringsproblemen voordoen.

Een glutenvrij dieet

Wanneer een glutenintolerantie wordt vastgesteld, doe je er beter aan om gluten te bannen uit de voeding van je kleintje. Vandaag vind je in de winkel heel wat producten met de vermelding ‘glutenvrij’. Maar geef bovenal de voorkeur aan verse producten. Wat wel kan: rijst, maïs, gierst, boekweit, quinoa. Net zoals aardappelen. 

Een mooi bordje, een praktische tas, een grappige lepel, een leuke maaltijdset … Maak van elke maaltijd een festijn met al onze artikelen uit het assortiment Eten en drinken in onze webshop.