Babymassage: goed voor iedereen!

Met een babymassage herbeleeft een baby dat warme gevoel van in de buik. Heerlijk ontspannend. Tegelijk kan een babymassage ook zijn krampjes verminderen en ouders en baby nog dichter bij elkaar brengen. Expert Line Lison vertelt er je alles over.

Babymassage: zoveel voordelen voor de baby

Er zijn veel goede redenen om je baby af en toe te masseren. 

 • Hij wordt er ontspannen van. Want dankzij een babymassage maakt je baby minder het stresshormoon cortisol aan. Hij wordt er dus kalmer van en de hippocampus – de hersenstructuur die onder andere verantwoordelijk is voor het geheugen – kan zich hierdoor beter ontwikkelen. 
 • Zijn krampjes verminderen. Dat komt omdat het serotinegehalte omhooggaat, waardoor de pijnprikkels verzachten. Perfect tegen krampjes, dus. 
 • Jullie krijgen een meer innige band. Een babymassage stimuleert namelijk ocytocine, het zogenaamde ‘liefdeshormoon’, en wekt op die manier gevoelens van verbondenheid, vriendschap, warmte en liefde op. 
 • Je baby wordt zich meer van zijn lichaam bewust. Baby’s die vaak aangeraakt worden, kennen sneller de grenzen van hun lichaam.
 • Fysieke spanningen worden weggenomen en de wrijving van de huid stimuleert het zenuw-en lymfestelstel en de bloedcirculatie. 

Babymassage: ook goed voor de ouders

Ook ouders varen wel bij een babymassage.

 • Je beleeft rustigere nachten, want een massage verbetert de slaapcyclus van je baby.
 • Je leert je baby beter kennen. Je leert te luisteren naar je kindje. Je leert zijn lichaamstaal kennen. 
 • Je krijgt meer vertrouwen in jezelf. Je communiceert zonder woorden met je kindje. Je gaat intuïtief aanvoelen wat hij nodig heeft. 

Papa of mama?

Het blijft zo dat mama’s nog altijd vaker de zorgende rol op zich nemen. En masseren ligt in die zorgende lijn. Bovendien voelen vaders zich na de geboorte vaak wat aan de zijkant staan. Een massage is de perfecte manier om toch erg dicht bij je baby te komen.

6 weken: de ideale leeftijd voor de eerste babymassage

Line Lison, massage-expert, raadt aan om de eerste massage pas te geven als de baby 6 weken oud is: “Op die leeftijd is je baby iets minder fragiel en kan je ook meer druk geven tijdens het masseren. Bovendien ken je als ouder je baby na enkele weken al beter en ben je bijgevolg ook zelfzekerder. Baby’s komen na enkele weken ook vaak in een bepaald ritme. Dat maakt de massage in het dagschema inplannen gemakkelijker. Sowieso is het beter om er op jonge leeftijd mee te beginnen. Als je er bijvoorbeeld mee wacht tot 2 jaar, zal je kindje moeilijker kunnen stilliggen.”

Bij baby’s jonger dan 6 maand, is een vijftiental minuutjes massage voldoende. Van zodra je baby 6 maand is, mag je al eens iets langer proberen.

Het juiste moment

Kies een moment waarop je baby ontvankelijk is voor een massage en creëer de juiste atmosfeer. Schakel zo veel mogelijk andere prikkels uit. Weinig licht, lekker warm en rust. En blijf vooral ook zelf rustig. Als je last hebt van stress, draag je die tijdens het masseren over op de baby. 

In sommige gevallen is een massage trouwens niet wenselijk:

 • Als je baby erg moe is en vecht tegen de slaap
 • Als hij honger heeft
 • Als hij een inenting heeft gekregen of koorts heeft. Want een massage stimuleert ook een verhoogde lichaamstemperatuur.
 • Als je baby zelf aangeeft dat hij zich niet comfortabel voelt, stop je beter met masseren.

Massage in de couveuse

Een Amerikaanse onderzoekster heeft de effecten onderzocht van massage bij couveusebaby’s die 9 weken te vroeg geboren waren. Ze werden 10 dagen lang 3 keer per dag een kwartiertje gemasseerd. Wat bleek? De baby’s namen beduidend meer toe in gewicht en lengte dan de groep van niet-gemasseerde baby’s.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Weleda.