Bevorder de komst van Klaas Vaak

Dolblij met je kersverse spruit. Uren kan je ernaar staren, maar ’s nachts wil je toch vooral slapen. Alleen is je kleintje het daar niet altijd mee eens. Slaapconsulent Eline Dobbelaere geeft tips en tricks voor een betere nachtrust.

Laat je kleintje tot rust komen 

Eline: “Creëer een rustige sfeer voor het slapengaan zonder televisie of tablet. Ga eerder voor gedimde lichten, stille geluiden of een relaxerend badje. Zo gaat je kindje ontspannen zijn bedje in. Nochtans klassieke tips, maar ze worden vaak vergeten.” 

Geef de gepaste voeding 

Eline: “Ook het avondmaal speelt een belangrijke rol voor de nachtrust van je ukkie. Een licht verteerbare pap is aangewezen. Vermijd vooral warm eten en energieshots zoals snoep en chips.” 

Hecht voldoende belang aan de slaapomgeving 

Eline: “Je spruit moet in zijn slaapkamertje tot rust kunnen komen en er zich veilig voelen. Een nette en goed geventileerde ruimte is een must, net als een temperatuur van rond de 18 °C.”

Werk slapeloze nachten niet zelf in de hand

Eline: “Trek de tijdelijke extra aandacht voor je baby niet nodeloos door. Een paar keer bij de ouders in bed liggen bij ziekte kan geen kwaad, maar maak van tijdelijke oplossingen geen gewoontes. “

Kies een slaapmethode waar je volledig achterstaat

Eline: “Laten huilen, gecontroleerd laten huilen, zonder traantjes en alle varianten ertussenin. Er zijn verschillende methodes om je kindje toch alleen in slaap te leren vallen. Ga vooral voor een methode waar je je goed bij voelt. Alleen dan zal je het lange tijd volhouden.”

Ten einde raad? Vraag hulp

Eline: “Wie als mama of papa een serieus slaaptekort opbouwt, heeft vaak de moed niet meer om een oplossing te zoeken. Met een paar nachten bij tante of oma zijn je batterijen misschien wel opgeladen, maar is het probleem nog niet van de baan. Vraag raad aan een kinderarts of ga bij een slaapconsulent langs. Ga samen op zoek naar een oplossing zodat de nacht weer rust kan brengen. “

Met de Baby slaapt artikelen vindt je baby snel de weg naar dromenland