Bij mama slapen?

Je baby wil 3 keer per nacht eten, hij is ontroostbaar en je kan niet meer. De verleiding om hem bij jou in bed te nemen is groot, en volgens veel culturen bevordert dat ook de band tussen moeder en kind. Maar experts raden het af.

Trauma en wiegendood

Annelies Bergmans is specialist bij het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning van de Vlaamse overheid (Expoo): “Dat gezellig samen slapen, heeft ook nadelen, vooral qua veiligheid. De zachte matras, het lichaam van een volwassene, het ontbreken van spijlen … dat kan nefaste gevolgen hebben. Verschillende studies hebben al aangetoond dat de kans op wiegendood of kwetsuren groter is wanneer de baby mee in het grote bed slaapt.”

Niet voor de eerste verjaardag

Voor Kind en Gezin is het duidelijk: het is af te raden om samen met je baby in één bed te slapen voor zijn eerste verjaardag.
Voor die leeftijd brengt samen slapen heel wat risico’s met zich mee:

  • Verstikking: in de matras of het deken, of omdat een volwassene zich heeft omgedraaid in zijn slaap.
  • Koorts: het kind kan te warm krijgen, en dat kan wiegendood veroorzaken.

Dicht bij jou in alle veiligheid

“Wil je je kindje toch dicht bij jou ‘s nachts ? Dan is een co-sleeper een veilig alternatief”, zegt Annelies Bergmans. “Dat is open langs één kant, en maak je zo vast aan het bed van de ouders. Je kan ook het bedje of de wieg van je baby tegen jouw bed zetten. Je moet er dan wel op letten dat er geen ruimte tussen is en dat het bedje of de wieg niet kan wegschuiven.”

Benieuwd naar zo’n co-sleeper? Ontdek ons assortiment co-sleepers in de webshop.