Collecties
Slapen
In de auto
Op stap
Eten en Drinken
Relaxen
Spelen
Verzorging
Veiligheid
Voor mama
Babykledij
Geslacht
Maat
Cadeau, Deco en Opbergen
Boeken
Tweelingen
-15 % op je geboortelijst voor een tweeling
Krijg bij het afsluiten van je lijst een geschenkkaart t.w.v. 15 % van je volledige lijst
Dreambee, ons eigen merk
Ontdek Essentials, Jules & Odette en Kai, de collecties van Dreambee, het eigen merk van Dreambaby.
Laatste stuks
Je kindje ontwikkelt zich de eerste jaren supersnel, en het juiste speelgoed is perfect om die ontwikkeling te stimuleren. Daarbij is het belangrijk om speelgoed te kiezen volgens de leeftijd van je kindje.
Lees meer
“Mama, ik vervéél mij!” Wat doe je tijdens vakanties, als de crèche gesloten is of tijdens andere periodes waarin je kindje(s) vaak thuis zijn? Je kindje(s) bezighouden kan soms een hele klus zijn, maar het is ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling. Wij verzamelden de leukste tips in dit blogartikel.
Welk speelgoed kies je voor je pasgeboren baby? Hoe houd je het voor hem boeiend in de auto, wieg of het park? Van felle kleuren tot knispergeluiden en verschillende texturen: ontdek hier alle speeltjes om je baby’s zintuigen te stimuleren.
Je kindje ontwikkelt zich eerste jaar supersnel. Gisteren was je baby nog geboeid door zijn rammelaar, vandaag kruipt hij en binnen enkele maanden loopt hij al enthousiast achter een duwwagentje aan. Met welk speelgoed houd je zijn snelle ontwikkeling bij? Lees het in deze blogpost.
Je kindje leert steeds bij. Kan hij weer iets nieuws? Schakel dan over op ander speelgoed dat is aangepast aan die nieuwe vaardigheid. Benieuwd welk speelgoed jouw kindje vanaf 12 maanden triggert? Deze speeltjes staan hoog op het verlanglijstje van jouw peuter!
De eerste stapjes, de eerste woordjes en de eerste glimlach van je baby: als ouder kijk je er reikhalzend naar uit. Dreambaby-expert en psychologe Suzanne Grasstek legt ons uit waarom samen lachen zo belangrijk is.
Ook voor de eerste woordjes wil je graag weten wat er zich in het hoofd van je baby afspeelt. Babygebaren helpen je te communiceren met je kindje vanaf 6 maanden. En dat is handig om driftbuien te voorkomen. Agnes Konings, docent babygebaren, zet de vele voordelen op een rij.
Thuis heeft je baby wel minstens 6 schermen om zich heen. Je beperkt die blootstelling dus best en hou in je achterhoofd dat het ‘virtuele’ spel maar een klein extraatje is. Eerst moet je kindje goed bewegen, buiten spelen of een ‘echt’ spelletje doen.
Goed speelgoed, dat is educatief, aangepast aan de leeftijd van het kind, sterk, duurzaam, enz. Maar als het al die kwaliteiten heeft en toch nog niet veilig is, dan is het geen goed speelgoed.
Het is goed om speelgoed af en toe schoon te maken. Zeker als je kindje nog klein is, want dan grijpt het naar alles dat in zijn buurt komt, om er daarna ook nog eens van te proeven. Je baby’s favoriete speeltjes een keer per maand schoonmaken, is voldoende. Maar hoe doe je dat het best? Wij geven je tips opdat je oogappel de lachmicrobe niet inruilt voor ziektekiemen.
Heb je ’t al gemerkt? Er spelen bijna geen kinderen meer buiten. Het aantal is de laatste 20 jaar gehalveerd. Reden: de ruimte om buiten te spelen is enorm verminderd, er is meer verkeer en het zou onveiliger zijn. En toch is het belangrijk om kinderen, hoe jong ze ook zijn, vaak genoeg buiten te laten spelen. Ze worden er vrolijk en blij van. Buiten kunnen ze fietsen, lawaai maken en eindeloos fantaseren. Bovendien worden buitenspelers gezonde en fitte volwassenen. Hup, trek die speelkleren aan!
Arne, Frederik, Eline, Nina en vele anderen testten met veel plezier onze selectie speelgoed uit. Hun mama’s observeerden met evenveel enthousiasme en brachten verslag uit. Resultaat? Veel speelgeluk en een eerlijk oordeel uit eerste hand!
Kinderen zijn van nature heel gevoelig voor muziek. Peuters klappen spontaan in de handjes of bewegen mee als ze muziek horen. Vaak zullen ze ook zelf liedjes bedenken, in hun eigen brabbeltaaltje. Die muzikale aanleg stimuleren is belangrijk voor de ontwikkeling.
Jouw brein weegt tussen 1,2 en 1,4 kg. En dat van je kleintje 400 g bij de geboorte en al 1 kg op de leeftijd van 1 jaar. Tijdens de eerste maanden gebeurt er dus heel wat in dat kleine hoofdje! Onderzoekster Caroline Junge neemt je mee op een boeiende ontdekkingstocht.
Kiekeboe spelen: het lijkt een banaal spelletje, maar eigenlijk is het heel educatief. Je kindje leert bijvoorbeeld dat mama en papa niet verdwijnen omdat hij ze even niet ziet. Het helpt dus tegen verlatingsangst. En ook is het goed voor de ontwikkeling van het inlevingsvermogen.
Spelen is voor een baby heel belangrijk. Hij leert de eigenschappen van voorwerpen en materialen, hij leert denken en verbanden leggen. Even belangrijk is wat hij leert over hoe mensen met elkaar omgaan, bijvoorbeeld door samen met andere kindjes te spelen. Maar dat is soms lastig. Want wat als je kindje zijn speelgoed niet wil delen?
Speeltjes met geluid en licht: jij vindt ze soms vreselijk, maar je kleintje is er dol op. En dat is geen toeval. Want speelgoed dat felgekleurd is, veel kabaal maakt en uit speciale stofjes bestaat is leerrijk en stimuleert de ontwikkeling.
De puzzel gaat al decennia lang mee als favoriete speelgoedje. En dat is niet toevallig. Heel wat kinderen vinden puzzelen gewoon echt leuk. Bovendien stimuleert puzzelen de ontwikkeling van je kindje. Sarah Vanden Avenne, pedagoge bij Kind en Gezin legt uit.
“Screenzombies!”, zo noemt psychiater Theo Compernolle ze. Peuters en kleuters die experimenteren met tablets. Doen we er goed aan om onze kinderen op jonge leeftijd met tablets te laten spelen of studeren? We gingen op zoek naar een genuanceerd antwoord.
Samen spelen is leuk, maar ook heel belangrijk. Spelen betekent leren. Je kindje krijgt de prikkels en stimulans om altijd een stapje verder te gaan. Op welke vlakken ontwikkelt je kleintje zich als het vaak en vrij kan spelen?
Zo veel speelgoed, zo moeilijk kiezen … Het vergt wat zoeken naar welke speeltjes je kleintje aantrekkelijk vindt en welke activiteiten perfect aansluiten bij wat het al kan. Kies voor aangepast speelgoed, met een duidelijke leeftijdsindicatie, dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.
Opgaan in fantasiespel is belangrijk voor kinderen. Alleen zo voelen ze zich goed en krijgen ze vat op de werkelijkheid. Je kan een handje helpen en de verbeelding van je kleintje stimuleren met deze tips:
“Dat is een auto, mama!”, zegt je kleuter als hij een cirkel op een blad tekent. Aan levendige verbeelding heeft hij alvast geen gebrek. Maar hoe evolueert die fantasie? Neemt ze langzaam af met de jaren? Of zijn wij als volwassenen nooit te oud om te spelen?
Drijven in het water, lekker dobberen, spelen met mama en papa, de meeste kindjes vinden het heerlijk om in het water te zijn. Toch aarzelen veel ouders nog om met watergewenning te starten. We zijn er zeker van dat na het lezen van deze argumenten ook het laatste spoortje van twijfel spoorloos verdwenen zal zijn.
Er bestaan enkele bekende versies van ‘kiekeboe’ of ‘piepekoe’. Mama of papa trekken de aandacht van hun kleine spruit, beginnen te lachen en verstoppen hun gezicht vervolgens achter hun handen of achter en flinke knuffelbeer. Vervolgens komen ze weer van achter hun vermomming tevoorschijn terwijl ze vrolijk ‘kiekeboe’ of ‘piepekoe’ roepen. Het tovert gegarandeerd een glimlach op het gezicht van je baby. Bovendien is de kans groot dat je ukje dit spelletje de komende maanden nooit moe wordt. Ook de variant waarbij je een slabbetje of een handdoekje over baby’s oogjes legt om die dan na enkele seconden weer weg te trekken, is een topper.