Body en je baby

Een kindje ter wereld brengen: bestaat er iets mooier? Maar zwanger zijn en bevallen zijn ook een flinke beproeving. Reken op 6 maanden tot 1 jaar voor je lichaam terug zijn oude gewicht en kracht heeft. Karen Stukkens, gynaecologe, vertelt wat er na de zwangerschap met je lichaam gebeurt.

De baarmoeder tijdens en na zwangerschap

Als je niet zwanger bent, is je baarmoeder maar zeven centimeter lang en weegt ze zeventig gram. Op het einde van je zwangerschap weegt je baarmoeder, samen met de baby, placenta en vruchtwater vijf tot zes kilogram. De baarmoeder reikt dan tot onder het middenrif. De baarmoederspier wordt groter en dikker. Pas zes weken na de bevalling heeft ze weer haar normale volume. Na een keizersnede kan het iets langer duren vooraleer de baarmoeder helemaal hersteld is. 

Tip! De baarmoeder trekt door borstvoeding beter samen. Hierdoor wordt het bloedverlies beperkt en is de kans op bloedarmoede kleiner. De meeste mama’s verliezen ook sneller gewicht als ze borstvoeding geven. 

Bekkenbodem verstevigen

De bekkenbodem is een netwerk van spieren dat uit vele lagen bestaat en het bekken van onderen afsluit. De bekkenbodem beschermt de inwendige organen en houdt de urinebuis, vagina en endeldarm op hun plaats. Door de invloed van het hormoon progesteron, dat je lichaam voorbereidt op de bevalling, verslappen de spieren en gewrichten. Zo ook de bekkenbodem. Hierdoor kan tijdens de zwangerschap al sporadisch urineverlies optreden.

Zeker na een vaginale bevalling moet je bekkenbodem weer verstevigen met bekkenbodemspieroefeningen. Deze oefeningen leer je al in het ziekenhuis aan, nadien volg je ze bij een kinesist. Herstelt de bekkenbodem niet volledig, dan kan je later last hebben van stressincontinentie. Als de bekkenbodem onder druk komt te staan zoals bij hoesten, lachen of niezen, kan je urine verliezen. 

Kraamvloed: hevig bloedverlies

Onmiddellijk na de bevalling heb je hevig bloedverlies. Dat komt doordat de baarmoeder onvoldoende samentrekt. Dit kan tot vierentwintig uur na de bevalling voorkomen. Een lange arbeid, een zware baby, een meerling of moeilijke geboorte van de placenta kunnen dan de oorzaak zijn. Vandaar dat er in bepaalde situaties een infuus wordt geplaatst met stoffen die de baarmoeder beter doen samentrekken. 

Opnieuw menstrueren

Wanneer je precies na de bevalling opnieuw begint te menstrueren, hangt af van verschillende factoren. De cyclus kan hernemen tijdens de borstvoeding of een maand nadat je de borstvoeding hebt gestopt. Bij flesvoeding komen de eerste maandstonden een à twee maanden na de bevalling. Meestal wordt de anticonceptie al gestart na enkele weken, zodat de eerste maandstonden hierdoor bepaald worden. Weet ook dat de eerste maandstonden vaak heviger zijn dan normaal. 

Opgepast : Borstvoeding kan het hernemen van de cyclus afremmen. Maar dan weer net niet genoeg om zonder bescherming te vrijen.

Intieme hygiëne

Een goede intieme hygiëne is belangrijk. En dat geldt nog meer na de bevalling. Het is voldoende om de schaamstreek met schoon water en eventueel pH-neutrale zeep te wassen. Verstandig is ook om in deze periode maandverband te gebruiken. 

Maandverband of tampon?

Kort na de bevalling is de vagina bij veel vrouwen gevoeliger dan anders. Daarom wordt voor de eerste dagen na de bevalling meestal maandverband gebruikt. Je kunt dan ook beter de kleur, geur en consistentie van de kraamvloed controleren. Vervang geregeld het maandverband. Aan het einde van de kraamvloed zijn inlegkruisjes meestal voldoende. Als je geen last meer hebt van je vagina kan je weer tampons gebruiken.

In samenwerking met:

Vania maandverbanden, Carefree inlegkruisjes en ob tampons bieden je de bescherming en het comfort die je zoekt: zowel voor als na de bevalling, zowel tijdens je menstruatie als op alle andere dagen.