Borstvoeding geven, hoe doe ik dat?

Borstvoeding geven is het natuurlijkste wat er bestaat maar als je bevallen bent van je eerste kindje, is het normaal dat je met veel onzekerheden en twijfels zit. Je vroedvrouw of de verpleegster op de materniteit zijn professionals die op al je vragen kunnen antwoorden. Aarzel ook niet om hen erbij te roepen als je ongemakken ervaart.

De eerste keren

Het duurt een aantal dagen vooraleer de melkproductie goed op gang komt. Hoe vaker je je baby aanlegt, hoe beter je melkklieren gestimuleerd zullen worden. Normaal zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat, zodra je huid met je baby in contact komt, de melkspiertjes in je borst samentrekken, waardoor er melk uit je borsten komt. Als je baby er niet meteen in slaagt om je borst te vinden of wanneer je van hem gescheiden bent, kan je de melkproductie stimuleren door te beginnen kolven. 

Je baby bepaalt het ritme 

Om te antwoorden op de vraag hoeveel keer je je baby moet aanleggen, is er slechts één deskundige: je baby zelf. Telkens hij honger heeft, verwacht hij dat je hem voedt. Na de bevalling kan dat twaalf keer per dag zijn. Aangezien hij natuurlijk nog niet met woorden kan zeggen dat hij honger heeft, geeft hij signalen die je zal moeten leren herkennen. Babylief heeft ook niet altijd evenveel honger. Misschien is er een groeispurt in aantocht en heeft hij meer energie nodig waardoor hij vaker wil aanliggen. Laat hem in ieder geval zuigen tot hij verzadigd is.

Laat hem krachtig en lang drinken

Als het 2 uur of meer geleden is dat baby gedronken heeft, kan het vet in de moedermelk zich aan de wand van de melkkanaaltjes gehecht hebben. Daardoor bevat de melk bij het begin van de voeding minder vet. De vetrijke, energierijke voeding komt vervolgens mee naarmate baby langer drinkt. Vandaar dat het belangrijk is om hem lang genoeg aan de eerste borst te laten aanliggen. Ondertussen wordt ook in de andere borst melk aangemaakt die al beter vermengd zal zijn.

Dit kunnen kersverse mama's en hun baby's goed gebruiken.

Ook interessant

Borstvoeding: 10 vragen en 0 taboes

Lees artikel