Praktische tips

  • Hygiëne is erg belangrijk. Was je handen dus voor je begint af te kolven. Vergeet ook het materiaal niet: je borstkolf en de flessen of bewaarbekers moeten schoon en steriel zijn.
  • Op een borstkolf van een bepaald merk passen telkens de flessen van hetzelfde merk. Zo kan je dus meteen in de fles kolven. Maar heel wat merken hebben ook hun eigen bewaarbekers. Bij AVENT zijn dat bijvoorbeeld de VIA-bekers. Ook Nûby heeft bewaarpotjes in het assortiment. Van Nûby’s Natural Touch-flessen kan je bewaarpotjes maken dankzij speciale siliconen dekseltjes. Bij de borstkolf van Medela passen zowel flesjes (die je tot bewaarpotjes kan omvormen) als bewaarzakjes. De zakjes kunnen rechtop blijven staan en dankzij de zelfklevende band kolf je af in het zakje, zonder geknoei.
  • Moét je flessen en afkolfapparaten van hetzelfde merk kopen? Natuurlijk niet. Het is handig, maar de afgekolfde melk overgieten lukt natuurlijk ook.
  • Vergeet niet om de datum op bewaarpotjes of -zakjes te schrijven!
  • Eens de melk afgekolfd is, mag je die niet langer dan 4 uur bewaren op kamertemperatuur. Je dekt de flessen of bewaarpotjes het best zo snel mogelijk af en zet ze meteen achterin de koelkast. Daarna heb je 72 uur de tijd om je baby de afgekolfde melk te geven.
  • Voor je melk invriest, koel je de fles of bewaarbeker het best zo snel mogelijk af onder koud stromend water. Zo behoud je meer anti- en voedingsstoffen. Invriezen kan in het vriesvak van je koelkast, maar dan moet je die binnen de maand aan je baby geven. Vries je in een diepvriezer in die - 18 °C of minder haalt, dan kan je de melk nog zo’n
    6 maanden
    bewaren.
  • Kijk vóór je losse flessen en bewaarbekers gaat kopen goed naar de productinfo bij je borstkolf: zijn daar flessen, bewaarbekers of borstkompressen inbegrepen?
  • Moedermelk verwarm je het best niet in de microgolfoven. Als ze warmer wordt dan 50 °C, verliest ze veel van haar bijzondere kwaliteiten. In een microgolfoven kan je zoiets niet controleren omdat hij ongelijkmatig verwarmt. De melk aan de rand kan dus nog lauw zijn, terwijl die in het midden al te warm is.
  • Hoe verwarm je moedermelk dan wel? Kies voor een flesverwarmer of verwarm een flesje au bain-marie tot 37 °C.
  • Als je borstvoeding geeft, moet je extra goed zorg dragen voor je tepels. Laat ze na de voeding even aan de lucht drogen, en gebruik borstkompressen om ze droog te houden. Een extra tip: was je tepels enkel met water. Zeep verwijdert namelijk de natuurlijke beschermlaag.
  • Heb je tepelkloven, dan kan je een paar druppels moedermelk inmasseren en dan aan de lucht laten drogen. Dreambaby heeft ook een zalf tegen tepelkloven: PureLan van Medela. Om verder borstvoeding te kunnen geven kan je eventjes tepelbeschermers gebruiken. Vraag ook eens na of je baby op een goeie manier aanligt, om in de toekomst tepelkloven te kunnen vermijden.
  • Een extra hulpmiddel om makkelijk borstvoeding te geven, is een borstvoedingskussen. Je kan je baby er tijdens de voeding op leggen, zodat het kussen jou helpt om hem goed te blijven ondersteunen. Zo heb je zelf je handen vrij. Zo’n kussen kan je overigens al tijdens je zwangerschap gebruiken om comfortabel te slapen, maar ook achteraf. En bij sommige borstvoedingskussens kan je een hoes kopen om er een zitkussen van te maken voor je kindje!

Mmm, mamamelk!

Een borstkolf kiezen

Naar het assortiment Borstvoeding