Mmm, mamamelk!

Waarom kiezen voor borstvoeding?

Met borstvoeding krijgt je baby meteen een goede start. Mama’s melk bevat namelijk van nature bijna alles wat je kindje in de eerste 6 maanden nodig heeft.

Voordelen voor je baby

In principe zitten in borstvoeding voldoende voedingsstoffen en antistoffen die zijn afweersysteem versterken. Je kindje zal minder snel ziek worden of allergieën ontwikkelen.

De samenstelling van de melk verandert als je baby ouder wordt. Zo is je voeding altijd op zijn maat.

Moedermelk is bovendien beter voor zijn maag en darmen. Het zuigen zelf is dan weer goed voor zijn kaak- en mondspieren.

Ook voordelen voor mama!

Het handigste aan borstvoeding is dat het er altijd is, op de juiste temperatuur, en zonder flessen, flesverwarmers, spenen ...

Ook lichamelijk biedt het voordelen. Als je baby drinkt, komt een hormoon vrij dat je baarmoeder helpt herstellen. Omdat je lichaam de reserves van de zwangerschap gebruikt, heb je sneller je oorspronkelijke gewicht terug.

Melk op vraag

Als je baby zuigt, krijgen je hersenen het signaal om het hormoon prolactine te produceren. Daardoor trekken de spiercellen rond de melkklieren samen, en vloeit de melk naar de tepel. Dit is de toeschietreflex.

Je hoeft niet bang te zijn dat je niet genoeg melk zult hebben. Je baby zorgt er namelijk zelf voor dat er voldoende is. De hoeveelheid hangt af van hoe vaak en hoe veel je baby drinkt.

Daarom is het nodig om te voeden op verzoek. Zo zijn vraag en aanbod perfect op elkaar afgestemd. Soms is dat evenwicht er niet en moet je bijvoeden met een flesje. Overleg hiervoor met je dokter.

Vlak na de geboorte

De eerste 5 dagen na de geboorte produceer je een gele, stroperige vloeistof: het colostrum. Dat bevat erg veel voedingsstoffen en antistoffen: goed voor een ideale start.

Verwacht niet veel colostrum. Dat hoeft ook niet, want de maag van je baby is maar zo groot als zijn vuistje. De eerste voeding geef je het best zo snel mogelijk na de geboorte, om de melkproductie op gang te brengen.

Borstvoeding geven

Daarna krijgt je baby echte moedermelk. Omdat dit makkelijk verteert, kan je baby om de 2 à 3 uur willen eten. In de eerste 2 weken vraagt een baby gemiddeld 8 tot 12 voedingen per dag, wat dan vermindert tot 6 tot 8 voedingen. Een voeding duurt zo’n 10 tot 15 minuten per borst, al is het uiteindelijk je baby die beslist.

Wacht niet tot je baby huilt, maar wees alert voor de eerste hongersignalen: smakgeluiden, sabbelen op zijn handjes ...

Overschakelen op flesvoeding?

Om te kunnen drinken van een flesje gebruikt je baby een andere techniek. Daarom kan het even duren voor hij zich heeft aangepast. Om die overgang zo makkelijk mogelijk te laten verlopen hebben heel wat merken speciaal hiervoor flessen en spenen in hun gamma. Meer info vind je op de Dreambaby-site bij de flesjes.

Wil je je baby al laten wennen aan drinken van een flesje als je nog borstvoeding geeft? Dan kan je een voeding of een deel ervan vervangen door een flesje afgekolfde moedermelk. Let wel: dit doe je beter niet in de eerste maand, om tepel-speenverwarring te voorkomen.

Na je moederschapsrust

Tijdens je moederschapsrust ben je er altijd om je baby te voeden. Maar buitenshuis werken betekent niet dat je moet ophouden met borstvoeding. Voor de voedingsmomenten waarop je geen borstvoeding kan geven, kan je afkolven. Zo krijgt je baby ook in de kinderopvang moedermelk, en tegelijk houd je de melkproductie op gang.

Sinds 1 juli 2002 heb je recht op 1 à 2 borstvoedingspauzes per dag. Die worden gedeeltelijk terugbetaald door je ziekenfonds.

Een borstkolf kiezen

12 praktische tips bij borstvoeding

Naar het assortiment Baby eet en drinkt