Opsporingsbericht: actieve buitenspelers gezocht

Heb je ’t al gemerkt? Er spelen bijna geen kinderen meer buiten. Het aantal is de laatste 20 jaar gehalveerd. Reden: de ruimte om buiten te spelen is enorm verminderd, er is meer verkeer en het zou onveiliger zijn. En toch is het belangrijk om kinderen, hoe jong ze ook zijn, vaak genoeg buiten te laten spelen. Ze worden er vrolijk en blij van. Buiten kunnen ze fietsen, lawaai maken en eindeloos fantaseren. Bovendien worden buitenspelers gezonde en fitte volwassenen. Hup, trek die speelkleren aan!

Natuurlijk buiten spelen

Kinderen ontdekken de wereld rondom hen niet door tussen 4 muren naar tv te kijken of te swipen op de tablet. Met één muisklik een kijkje nemen in het bos? Nee, zo gaat het niet. Kinderen moeten buiten komen om voeling te krijgen met de natuur. Trek er samen op uit, leg een moestuintje aan of bouw een kamp. Leer je kind hoe het kan genieten van de natuur, zo leer je ook hoe hij ze kan beschermen. Groeien wortelen onder de grond? En hoe maakt een vogel z’n nestje? Je kind leert al doende hoe de natuur in elkaar zit.

Buiten spelen goed voor later

Kinderen die minimaal één uur per dag buiten spelen, worden gezonde en fitte volwassenen. 
Want:

  • Door buiten te spelen krijgen ze licht en zuurstof binnen, en dat is goed voor de opbouw van de cellen in het lichaam.
  • Ze hebben een grotere weerstand tegen ziektes.
  • Kinderen doen buiten een pak vitamine D op en krijgen zo sterkere botten en tanden.
  • De kans op ongevallen en botbreuken verkleint door buiten te spelen. Ook herstellen kinderen sneller bij ziekte.
  • Buiten spelen is goed voor de ogen. Door vaker in de verte te kijken, blijven de ogen scherper en is een bril dragen minder snel nodig. 

Kind bepaalt zelf de regels

Door samen met andere kinderen buiten te spelen, ontwikkelt een kind zijn sociale vaardigheden. Kinderen maken, ver uit de buurt van mama en papa, hun eigen spelregels. Ze leren te communiceren en onderhandelen. Ze leren om te gaan met winnen en verliezen en … ze leren ruziemaken. Ja, want ook deze vaardigheid is in het latere leven belangrijk. 

Buiten spelen goed voor de motoriek 

Rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen, schommelen, … Buiten is je kind altijd in beweging. Het heeft de ruimte om grenzen te verleggen en om te blijven oefenen. Veel fysieke beweging helpt de grove en fijne motoriek te ontwikkelen. 

Beter leren door te bewegen

Een actieve pauze in de buitenlucht is goed voor de concentratie. Door te bewegen komt er meer zuurstof in het bloed terecht en wordt de hersenontwikkeling gestimuleerd. In de buitenlucht zijn kinderen creatiever en vindingrijker, en laten ze hun fantasie werken. Een boom is niet zomaar een boom, maar misschien wel een doelpaal of de basis voor een hut.

Wil je kind niet naar buiten? 5 tips om ze te motiveren:

6- tot 8-jarigen zijn de grootste buitenspelers. Vooral jongens trekken graag de buitenlucht in. Maar wat doe je met de binnenzitters?

  1. Breng de natuur in huis! Geef een ‘eigen’ plantje of leg met je kind een tuintje aan, en ja, dat kan ook op het balkon.
  2. Jij bent het grote voorbeeld: toon dat je ook geniet van de buitenlucht. Bouw een boomhut of vertel hoe jij vroeger buiten speelde.
  3. Modder, gras en zand? Voorzie speelkleren die vuil mogen worden. 
  4. Maak kennis met andere ouders die vaak buiten spelen. Samen spelen is veel leuker! 
  5. Bang of bezorgd dat er iets kan gebeuren? Probeer te relaxen, buiten spelen betekent avontuur en dus ook risico’s nemen. Dit maakt je kind zelfstandig.

Meegroeifietsjes, schommelpaarden of buitenspeelhuisjes … Ontdek al ons buitenspeelgoed in de webshop.