Dagelijkse bad? Opgelet voor het huidje van je baby

Je baby houdt van plonzen in het water. En het is ook nodig om hem geregeld te wassen. Maar is een dagelijks badje wel goed voor zijn huid? Rode huid, droge vlekken, eczeem … Dermatoloog Griet Voet geeft je enkele tips om de huid van je baby te beschermen.

Een fragiele huid

In de baarmoeder ontwikkelt de baby een dun beschermlaagje dat de huid bedekt. Die witte en vettige substantie genaamd vernix caseosa blijft tot aan de geboorte en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf. Omdat de huid van een baby nog niet rijp is, is die nog gevoelig voor de invloed van bijvoorbeeld de zon, de regen of de wind. Bovendien is het belangrijk goed zorg te dragen voor zijn huid om infecties en schimmelaandoeningen te vermijden. Pas op de leeftijd van 4 jaar is de huid van een kind in staat om zich te verdedigen tegen externe invloeden.

Elke dag in bad?

Elke dag een bad kan de huid van een baby net zoals die van een volwassene uitdrogen. Bovendien houdt de huid van een baby moeilijk water vast. Als de huid gedehydrateerd raakt, kan die uitdrogen, rood worden of schilferen. Daarom is het belangrijk om te hydrateren.

Griet Voet, dermatoloog: “Als je je baby elke dag in bad stopt, giet je best wat badolie in het water en smeer je baby achteraf in met hydraterende crème. Heeft je ukje een droge, rode of schilferende huid of eczeem, dan beperk je het aantal badjes tot 2 à 3 keer per week.” 

De tijd die je tussen twee badjes laat, is ook afhankelijk van de leeftijd van je kind. Pasgeborenen zijn niet echt “vuil”, tenzij ze vaak moeten overgeven. 2 à 3 keer per week in bad is voldoende voor sommigen. Je moet dan wel elke dag zijn gezichtje, zijn handen, zijn billetjes en zijn intieme delen wassen.

Zachte verzorgingsproducten

Als je kleine schat geen huidaandoeningen heeft, kan je je verzorgingsproducten gewoon in de supermarkt kopen. Kies voor milde producten zonder zeep, zonder parfum en zonder bewaarmiddelen. Vaak geldt: hoe minder ingrediënten, hoe beter. Als er toch problemen rijzen, dan schakel je best over op producten van de apotheek of vraag je raad aan je dokter.

Al generaties lang staat Zwitsal gelijk met plezier en vertrouwen. Dit jaar trekt het bekende babyverzorgingsmerk een nieuw jasje aan. Je zal het nieuwe design binnenkort in de winkel vinden, net zoals de producten van Zwitsal Sensitive, de hypoallergene huidreiniging voor je baby.

Shampoo voor alle haartypes

Om de haren van je baby te wassen tijdens het badje, gebruik je best een shampoo met een neutrale ph. Merk je gelige huidschilfers op, dan heeft je baby melkkorstjes of seborroïsch eczeem, het equivalent van roos bij volwassenen. Deze lichte vorm van eczeem is veroorzaakt door een overmatige talgproductie, maar veroorzaakt geen enkele jeuk.

Hoe kan je melkkorstjes vermijden? Smeer het hoofdje van je baby in met geschikte olie of met huidcrème (zoals amandelolie bijvoorbeeld), laat inwerken en reinig zachtjes met een shampoo.

Verzorgingsproducten voor in bad? Neem een kijkje in onze webshop

In samenwerking met:

Zwitsal biedt een hele range verzorgende producten aan die dermatologisch en klinisch getest zijn en volledig hypoallergeen. Met de herlancering van Zwitsal willen we de consument begeleiden van in het winkelpunt tot in de badkamer. Door de optimalisatie van de huidige verpakking, informeren we de consument op een speelse manier tot wat het product toe dient. Verder kan je als ouder nu ook op de achterkant van elke verpakking leuke tips & tricks lezen die het badmoment nog aangenamer maken voor jou en je kleintje.