De juiste autostoel voor je kindje

Of je nu een korte of een lange rit voor de boeg hebt, je kindje moet altijd stevig vastgeklikt zitten in z’n autostoel. Die moet natuurlijk voldoen aan de Europese normen, maar ook comfortabel zijn, aangepast aan de grootte van je kind … en aan je auto! We helpen je het juiste autostoeltje kiezen.

Een nieuwe norm: i-Size

Sinds 9 juli 2013 is er een nieuwe Europese norm: i-Size (R129). Zeker tot 2020 is er een overgangsperiode waarin ook de oude norm (R44/04) geldig blijft.

Wat betekent die nieuwe i-Size-norm?

 • Een autostoel zal je kiezen op basis van de grootte en leeftijd van je kind, en niet meer aan de hand van z’n gewicht.
 • Het IsoFix-systeem wordt de norm. Een autostoel of basis met IsoFix heeft 2 bevestigingshaken om vast te klikken aan 2 ankers tussen de zitting en de leuning van je auto’s achterbank. Die maken deel uit van de carrosserie. Zo ben je zeker dat je de autostoel altijd juist bevestigt. Bovendien klik je hem rechtstreeks aan het chassis van je auto vast, waardoor hij zelfs bij een botsing stevig op zijn plaats blijft staan.
 • Autostoelen zullen verplicht getest worden op hun zijdelingse bescherming.
 • Kinderen jonger dan 15 maanden en kleiner dan 85 cm moeten achterwaarts zitten. Zo zijn hun nekje en hoofd beter beschermd bij een eventuele botsing.

Welke soort autostoel kies je voor je kind?

Elke autostoel is ontwikkeld voor kindjes in een bepaalde categorie of groep. Maar elk kind groeit natuurlijk op z’n eigen ritme. Let dus goed op het gewicht en de grootte van je ukje. 

Groep

Gewicht

Leeftijd (indicatief)

Grootte

0+

tot 13 kg

tot 12 à 15 maanden

40-85 cm

1

9-18 kg

van 12 maanden tot 4 jaar

80-105 cm

1/2/3

9-36 kg

van 12 maanden tot 12 jaar

80-135/150 cm

2/3

15-36 kg

van 3,5 tot 12 jaar

105-135/150 cm

Wanneer is het tijd voor een nieuwe autostoel?

De tabel geeft je een goede indicatie. Maar een ding is zeker: veranderen van draagbare autostoel moet als het hoofd van je kindje uitkomt boven de rand van de autostoel.

 • Experten raden aan om je kindje zo lang mogelijk achterwaarts te laten zitten, op z’n minst tot je kleintje 12 à 15 maanden oud is.
 • Vanaf 110 cm mag je kind op een verhoogkussen zitten. Toch is het aan te raden om zo lang mogelijk een autostoel uit groep 2/3 of groep 1/2/3 te gebruiken: die biedt meer bescherming.
 • Een autostoel of verhoogkussen is in België verplicht tot je kind 135 cm groot is.

Je auto en de autostoel: een match?

Is je auto uitgerust met het IsoFix-systeem? Dan is kiezen makkelijk! IsoFix is het veiligste systeem. Flexibele autostoelen hebben intrekbare IsoFix-haken, zodat je de autostoel ook met de autogordel kan vastmaken. Kies voor een praktisch en handig model. Bij een autostoel die je fixeert met de autogordel kan je eventueel eentje kiezen met een gordelspansysteem, dat de gordel goed strak houdt bij een eventuele botsing.

Comfort boven alles

Je baby laat zich heerlijk in slaap wiegen door de bewegingen van je auto, als de autostoel comfortabel is tenminste!

Voor optimaal comfort kies je voor een autostoel met:

 • zijvleugels die je baby’s hoofd beschermen tegen zijdelingse schokken
 • kwaliteitsvulling
 • gewatteerde gordels
 • een antitranspiratiehoes
 • een rugleuning die verstelbaar is in verschillende posities (meer of minder liggend)

Vergeet ook jezelf niet: kies een autostoel die jou ‘t leven makkelijker maakt met bijvoorbeeld: makkelijk verstelbare gordeltjes, die je samen met de hoofdsteun kan verstellen, een wasbare hoes die je makkelijk kan afnemen enz. 

Een tweedehands autostoel kan je duur komen te staan

Een autostoel tweedehands kopen is af te raden. Net zoals bij een motorhelm kunnen bij een ongeval kleine microfracturen ontstaan die je niet met het blote oog kan zien. Een beschadigde autostoel beschermt je kleintje minder goed. Koop dus alleen autostoelen waarvan je de herkomst kent.

Voor een veilige, comfortabele en aangepaste autostoel, 1 adres : onze webshop.

Veel rijplezier!