De klimfase: je moet erdoor!

Je kijkt er hard naar uit: het moment dat je kindje zich rechttrekt en op twee benen staat. Maar eens het zover is, staat je hart af en toe stil. Je ziet plots alleen maar gevaarlijke situaties. Zeker wanneer je ukje ook begint te klauteren en te klimmen. En toch is deze fase belangrijk. Geef je kindje de kans om op een veilige manier op ontdekking te gaan.

Vallen en opstaan

Alleen op de glijbaan, van de trap springen of balanceren op de zetel. De klimfase is er niet voor niets. Door te klimmen traint je kleintje zijn evenwicht en coördinatie. En hij leert hoe hij zich verhoudt tot de rest van de wereld. Boven, onder, tussen en naast worden in deze fase heel concrete begrippen. En ja ook vallen hoort erbij!  Zo leert je kindje dat hij eerst zijn handen moet zetten. En nog: je kindje moet nu eenmaal zelf ontdekken wat hij kan en (nog) niet kan. 

Wist je dat: een baby die tijgert (sluipfase voor het kruipen) kan ook al klimmen. Geen nood! Het is de ideale voorbereiding om later goed te leren stappen.

Slik je ‘pas op’ in 

Het is heel menselijk om “Pas op!” te roepen als je kindje plots helemaal alleen op de vijfde trede van de trap staat. Maar de kans is groot dat je er net het tegenovergestelde mee bereikt. Over het algemeen gaan kindjes heel omzichtig te werk. Als ze vallen, komt dat vaak doordat ze afgeleid zijn. Door die ‘pas op’ bijvoorbeeld. Of door de bel die gaat. Door je kind altijd een halt toe te roepen, bestaat het risico dat je kindje gewoon niets meer durft te proberen. En dat is uiteraard ook niet de bedoeling.

Survivaltips

Geen ‘pas op’? Maar hoe moet het dan wel? Met deze tips trekt je kindje zo veilig mogelijk op ontdekkingstocht:

  • Laat je kindje gerust zelf de trap op klauteren. Loop achter hem. Zo kan je ingrijpen als dat nodig is.
  • Wil je kind zelf de glijbaan op klimmen? Laat hem proberen en probeer niet te snel in te grijpen.
  • Staat je kindje ergens op en weet hij niet hoe hij eraf raakt? Neem hem er dan niet meteen van af. Ga bij hem staan, en laat je kindje uitzoeken hoe hij weer terug kan gaan. Daar leert hij veel meer door dan dat jij hem er telkens op en af zet.
  • Maak je huis kidsproof. Berg alle gevaarlijke, breekbare en misschien ook dure spullen die op peuterhoogte staan eventjes veilig weg.
  • Stel grenzen: als je wilt dat je kind niet op de tafel klautert, laat dat dan ook duidelijk blijken.
  • Zorg dan wel voor veilige alternatieven. Je kind heeft nu eenmaal een klimbehoefte. Geef hem bijvoorbeeld een kartonnen doos of een stapel kussens.
  • Als je kindje al een paar tellen alleen kan rechtstaan, is een loopstoeltje een veilige manier om de omgeving te verkennen.
  • Aan een stabiele speeltafel met felgekleurde speeltjes die lekker veel lawaai maken, trekt je kindje zich veilig recht. 

Toch een hekje aan de gevaarlijkste trap? Maak je huis klimproof met ons assortiment Baby goed beschermd in de webshop. 

In samenwerking met: Chamo

Chamo is een groothandel voor babyartikelen die levert aan klanten in de Benelux en die opgestart is in 2005. Onze producten zijn zorgvuldig geselecteerd op fabrikant, maar ook op en vooral op kwaliteit, innovatie en originaliteit en voldoen allemaal aan de Europese veiligheidsnormen.