De kracht van een knuffel

Wist je dat je baby zich beter ontwikkelt en groeit wanneer hij vaak geknuffeld wordt? Sarah Vanden Avenne, orthopedagoge én onze knuffeldeskundige, legt uit waarom knuffelen zo belangrijk is en ze geeft ons heel wat extra knuffeltips.

Waarom moeten we knuffelen?

Sarah: “Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat knuffelen erg belangrijk is voor je baby. Het heeft een positief effect op de ontwikkeling van de hersenen en je baby groeit beter. Ook wordt tijdens het knuffelen oxytocine, het gelukshormoon, aangemaakt. Kinderen die vaak zijn geknuffeld kunnen later veel beter tegen stress en hebben een groter gevoel van verbondenheid.”

Begin voor de geboorte

Sarah: “Knuffel al voor de geboorte en zoek contact met je baby door over je buik te strelen. Want voordat je foetus licht en geluid kan waarnemen, voelt het al met de huid elke beweging van de mama. Het is ook zalig voor de mama. Want haar brein is zo ingesteld dat er veel oxytocine vrijkomt tijdens en na de bevalling waardoor ze haar baby vaak en veel wil vasthouden. Je kan dus eigenlijk nooit meer ophouden met knuffelen.”

Knuffel met een knuffel

Niet alleen jouw knuffels, maar ook knuffeldiertjes zijn belangrijker dan je denkt. Ze bieden troost en veiligheid als jij er even niet bent. Met een zachte knuffel in de buurt slaapt een kind vaak ook beter en rustiger. Wist je trouwens dat je de favoriete knuffel zo weinig mogelijk mag wassen? Vooral in de babytijd is de geur van de knuffel belangrijk omwille van het troostende gevoel.

Je baby laten huilen of troosten?

Sarah: “Veel ouders krijgen het goedbedoelde advies om hun baby te laten huilen. Want vroeger ging men ervan uit dat je je baby verwent als je hem in de armen neemt. Niets is minder waar. Baby’s jonger dan zes maanden kan je niet verwennen. Ze hebben net veel behoefte aan lichamelijk contact. Logisch eigenlijk, ze zaten negen maanden veilig en dicht bij mama in de buik en dan plots komen ze in die buitenwereld met felle indrukken terecht. Baby’s hebben nood aan huidcontact, wiegen en knuffelen om dat alles te kunnen verwerken. Ook na zes maanden, trouwens. Knuffelen is een basisbehoefte.”

Wist je dat …

  • de tastzin het eerste zintuig is dat in de baarmoeder wordt ontwikkeld?
  • de tastzin ook het laatste zintuig is dat in kracht afneemt als we ouder worden?
  • baby’s die gemiddeld bijna 10 uur lichaamscontact per dag krijgen 50 % minder huilen dan baby’s die gemiddeld 8,5 uur per dag worden aangeraakt?
  • als je baby ‘slaat’, hij dit niet met opzet doet. Hij heeft gewoon wat moeite om in al zijn enthousiasme de afstand in te schatten. Want knuffelen vindt hij natuurlijk superleuk.

Met een draagdoek draag je je kleintje overal met je mee én geef je hem een veilig en geborgen gevoel. Ontdek al onze handige draagdoeken en –zakken in onze webshop.