De perfecte foto van je baby

Kindjes fotograferen? Niet gemakkelijk! Ze bewegen, kijken boos, knipperen met hun ogen … Logisch dus dat niet alle foto’s even goed lukken. Wij verzamelden een aantal handige weetjes die van jou een echte topfotograaf kunnen maken.

Hoe meer, hoe liever!

De belangrijkste boodschap voor kinder- en babyfoto’s is makkelijk: less is not more. Neem zo veel mogelijk foto’s van je pasgeboren baby! Het beste moment om een fotosessie te plannen, is trouwens tussen de vijfde en de twaalfde dag. Dan slapen baby’s veel en liggen ze nog vaak in de zo typische foetushouding.

Gouden tip

Houd je camera altijd binnen handbereik, perfect ingesteld met de juiste instellingen. Zo gaan bijzondere momenten niet verloren omdat je te laat was. Kies ook, zeker tijdens het eerste levensjaar, een vast moment om een foto te maken. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand op dezelfde dag een foto maken van je baby. Het is prachtig om te zien hoe je kleintje verandert.

Smart met je smartphone

Fotografeer je met je smartphone? Let er dan zeker op dat de lens schoon is. Probeer je gsm ook zo stil mogelijk te houden, want hij is gevoeliger voor beweging dan een gewoon fototoestel. De meeste smartphones hebben een burst mode om heel veel foto’s na elkaar te maken. Zo is de kans groter dat je de ultieme foto van je baby kan maken.

Probeer verschillende apps uit om je foto’s te bewerken. Instagram is de bekendste, maar ook met Color Effects of Adobe Photoshop Express kan je leuke dingen doen.

Belangrijke basisregels

  1. Zorg ervoor dat je ‘model’ geen honger heeft of moe is.
  2. Let op de omgeving: kies voor natuurlijk daglicht en vermijd hard zonlicht. En die wasmand op de achtergrond? Die verplaats je best ook even.
  3. Kijk goed waar je staat. Maak foto’s uit verschillende hoeken en varieer je hoogte.
  4. Alleen plezier levert de juiste glimlach op. Gebruik dus geen woorden als ‘cheese’ of ‘spaghetti’ om kinderen te doen lachen. Een grappig gezicht of liedje werkt veel beter!
  5. Verdeel je beeld in 9 vakken en plaats je onderwerpen op de foto langs de lijnen en de snijpunten. Dat laat je foto’s meer spreken.
  6. Gebruik de juiste camera-instellingen. Test alles eens rustig uit en experimenteer met diafragma en sluitertijd.
Wil je jouw mooiste foto’s een plaatsje aan de muur geven? Of blader je liever door een uniek fotoboek? Surf dan naar ons assortiment Mooie herinneringen en vind er de mooiste fotoalbums, -kaders en fotokaarten.